Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: "ΤΟ ΚΑΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ Ή ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ?"


Το σωματείο επιστημόνων της Ελληνικός Χρυσός με νέα ανακοίνωση του αναρωτιέται για τη σκοπιμότητα της παρελκυστικής τακτικής και επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιεί το ΚΑΣ για να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα...

Δηλαδή την άνευ προηγουμένου χρονική καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης του για την μετακίνηση των ευρημάτων που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

Ως γνωστόν, το ΚΑΣ στην τελευταία ευκαιρία που βρήκε για να μην εκδώσει την απόφαση του επικαλέστηκε το flash smleting και τις ενστάσεις που διατυπώνει το ΥΠΕΝ για  την εφαρμογή της μεταλλουργικής μεθόδου, "υποσχόμενο" πως θα αποφανθεί για τα αρχαιολογικά ευρήματα, όταν ανακοινωθεί και η θέση του υπουργείου επί της έγκρισης της σχετικής μεθόδου...!!!

Το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι εύλογο όσο και καίριο. Τι θα κρίνει τελικά το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο; Την τύχη των ευρημάτων ή την λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας;

Ακολουθεί η ανακοίνωση του σωματείο επιστημόνων της Ελληνικός Χρυσός "Αριστοτέλης".

Η νέα αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ σχετικά με την μετακίνηση των ευρημάτων που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, στο σημείο στο οποίο εμφανίζεται το κοίτασμα των Σκουριών, αυτήν την φορά είχε την εξής δικαιολογία:  

«αναβολή έως την έκδοση Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την έγκριση τεχνικής μελέτης σε συμμόρφωση προς την υπ’ αρ. 3191/2015 Απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει το μέλλον των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις Σκουριές».

Το ΚΑΣ θεωρούμε πως κλήθηκε να κρίνει την τύχη κάποιων ευρημάτων. Δεν κλήθηκε να κρίνει την λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποφασίσει τι είναι αυτό που θα καθορίσει ή όχι το μέλλον του έργου και το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται στο σύνολο των δραστηριοτήτων του (287 στις Σκουριές και 2.202 στην Ε.Χ., εργαζόμενοι και εργολάβοι). 

Μιας σειράς δραστηριοτήτων που έχουν εγκριθεί από την Ελληνική πολιτεία και που το ΣτΕ επικύρωσε 16 φορές ακυρώνοντας όλες τις προσφυγές που ζητούσαν την ακύρωση του συνόλου του έργου ή τμημάτων αυτού.

Το μόνο που έκρινε το ΚΑΣ στην συνεδρίαση του, στις 11/10/2016 είναι το μέλλον των δεκάδων συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, οι οποίοι περιμένουν να εργαστούν στην συγκεκριμένη περιοχή και που η νέα αναβολή τους κρατά στην ανεργία για μερικούς μήνες ακόμα.

Πάντα θεωρούσαμε πως ο ρόλος του ΚΑΣ σε περιπτώσεις σαν και αυτή που ζούμε, είναι να αποφασίσει για την διαχείριση την οποία θα τύχουν αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έρχονται στην επιφάνεια σε μια ήδη υπάρχουσα μεταλλευτική περιοχή. Ανεξαρτήτως του αν αυτή βρίσκεται υπό εκμετάλλευση από την μία ή την άλλη μεταλλευτική εταιρεία, και ανεξαρτήτως του τι άλλες δραστηριότητες μπορεί να έχει η εταιρεία αυτή.

Σήμερα, διαπιστώνουμε με λύπη μας πως τελικά μόνο αυτό δεν είναι το ζητούμενο της κάθε συνεδρίασης, ακούγοντας μόνο για μελέτες που εκκρεμούν για διαμαρτυρίες συλλόγων, για κοινωνικούς αντίκτυπους και για οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Έστω και έτσι όμως το δικό μας ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι το εξής:

«Αν η αξία ενός αρχαιολογικού ευρήματος εξαρτάται από τους όρους που θα συνοδεύουν την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου σε απόσταση 10Km από αυτό, γιατί σε αυτό θα αναφέρεται η έγκριση της τεχνικής μελέτης την οποία με τόση λαχτάρα περιμένουν ομόφωνα τα μέλη του ΚΑΣ».

Στρατώνι 24/10/2016


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς για όλους τους Έλληνες, η μόνιμη τακτική της κυβέρνησης Σφύριζα είναι το catenaccio με φόντο πάντα τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η λερναία ύδρα του δημόσιου τομέα καπελώνει και ποδηγετεί οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη επένδυση. Όσο και να διαμαρτύρονται οι έχοντες έννομο συμφέρον ως προς την εξέλιξη της επένδυσης , οι τρικλοποδιές δεν μειώνονται. Άλλωστε το ΥΠΕΝ κατάντησε να σέρνεται πίσω από Πουλημένες και αρχέγονες καταστροφολογικές εικασίες δίνοντας την όψη παράγκας. Η λύση είναι μία και όλοι το γνωρίζουν αλλά δεν τολμούν να το επιδιώξουν. Η μόνιμη απομάκρυνση όλου του τσίρκου από τις καρέκλες.

ΟΒΕΛΙΞ ®

Ανώνυμος είπε...

Για ανα γινουμε σοβαρό κράτος θα πρέπει αυτοί που ερμηνεύουν το δημόσιο συμφέρον κατα το κομματικό ή συντεχνιακό δοκούν με κρυφό οικονομικό όφελος να διώχνονται από το δημόσιο με ταυτόχρονο δέσμευση της περιουσίας τους για την οικονομική βλάβη που προκάλούν διοικητικές αποφάσεις τους.