Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

TO ΛΙΜΑΝΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Ένα έργο το οποίο είναι πραγματικά υψίστης εθνικής και πολιτιστικής σημασίας διότι αποτελεί την πύλη εισόδου προς το Άγιον ‘Ορος, παραμένει εδώ και πολλά χρόνια μη αποπερατωμένο, με συνέπεια να προσβάλει την εικόνα της ευρύτερης περιοχής και φυσικά είναι άκρως επικίνδυνο αλλά και εστία μόλυνσης. 

Το λιμάνι της Ουρανούπολης είναι ένα ιδιαίτερο λιμάνι με παγκόσμια σημασία, καθώς αποτελεί την πύλη και ουσιαστικά τον κόμβο διακίνησης θρησκευτικού τουρισμού ενός περίπου εκατομμυρίου προσκυνητών- περιηγητών ανά έτος προς το Άγιο Όρος. 

Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, πατριάρχες, υπουργοί, διπλωμάτες και λοιποί αξιωματούχοι. Συγχρόνως όμως εξυπηρετεί τις αλιευτικές και τουριστικές ανάγκες τις απομακρυσμένα αυτής περιοχής της Χαλκιδικής που επιβιώνει αποκλειστικά από τον τουρισμό.

Σήμερα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ένα λιμάνι-φάντασμα, με τα μπλόκια (μεγάλοι τσιμεντένιοι κύβοι) που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της νέας προβλήτας παρατημένα σε τυχαία σημεία, παλιά μηχανήματα, σκουριασμένα σίδερα, μπάζα και τους επισκέπτες να σέρνουν κυριολεκτικά τις αποσκευές τους στην άμμο προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής που συνδέει την Ουρανούπολη με τη Δάφνη. 

Κατά τους χειμερινούς μήνες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη διότι από τις συχνές άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθίσταται απαγορευτικός ο απόπλους, σε πολλές περιπτώσεις πάνω από μία ημέρα.

Όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη κύριος Νίκος Λαγέρης το θέμα της κατασκευής -με εντολή του Πρωθυπουργού για άμεση προώθηση- βρίσκεται σήμερα, στο γραφείου του γ.γ του υπουργείου Υποδομών για άμεση υλοποίηση. Φυσικά ακόμη τίποτε δεν είναι χειροπιαστό διότι η κυβερνητική μηχανή δυστυχώς είναι ακόμη αγκυλωμένη..


[ΠΗΓΗ: KARFITSA, της Ελευθερίας Χατζησταματίου, υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων της Image Group, 21/01/2017]

Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Μακάρι ο εκτελών χρέη δημάρχου Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς μεταξύ των ζητημάτων που τον απασχολούν ως προτεραιότητες, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι ΜΚΟ που θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στον δήμο, να βρει λίγο χρόνο για να πιέσει την κεντρική εξουσία για το μείζον θέμα του λιμένα της Ουρανούπολης.

Πρόκειται για ένα έργο που αν αρχίσει, προχωρήσει και ολοκληρωθεί είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της περιοχής, κάτι που σε απλά λόγια θα μεταφραστεί ως ουσιαστική ανάπτυξη με ποικίλες θετικές προεκτάσεις.

Μπορεί η κυβερνητική μηχανή να είναι αγκυλωμένη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Ας είναι ο δήμος μας αυτός που πρέπει, στις επάλξεις δηλαδή, για να ξεπεραστούν το γρηγορότερο δυνατό αυτές οι αγκυλώσεις.

Ας ενώσουν, αν απαιτείται, στην προκειμένη περίπτωση ο εκτελών χρέη δημάρχου και η κυβερνητική βουλεύτρια τις δυνάμεις τους. Μπορεί να καταφέρουν κάτι πολύ σημαντικό για όλους τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής.  Ίσως για πρώτη φορά!

Η Ουρανούπολη όπως την... πρόβαλε διεθνώς η Ολλανδική ΜΚΟ SOMO
σε έρευνα που έκανε για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.