Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΠΙΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Φώτο αρχείου από κινητοποίηση εργαζόμενων στα μεταλλεία και κατοίκων του Δ. Αριστοτέλη τον Απρίλιο του 2015

Του Αθ. Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Έχει γραφτεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι η συμπεριφορά και οι δράσεις των antigold σχετικά με την επένδυση χρυσού προκαλούν ένταση, η οποία έχει συσσωρευτεί στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής και την έχει μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί με την παραμικρή σπίθα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεγάλη Παναγία μεταξύ συγχωριανών. 

Η συσσωρευμένη ένταση στους κατοίκους της περιοχής είναι τόσο μεγάλη που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ των θερμόαιμων καταρχήν, για να ακολουθήσουν και οι περισσότερο ψύχραιμοι. Οι συνέπειες απρόβλεπτες και σε κάθε περίπτωση τέτοια επεισόδια συντελούν στην περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι πως μπορεί να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση. Με ποιόν τρόπο δηλαδή μπορεί να εξελιχθεί το θέμα της επένδυσης χρυσού, προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση, χωρίς να προκληθούν επεισόδια, χωρίς φασαρίες, χωρίς έχθρες, χωρίς μίση, χωρίς βία οποιασδήποτε μορφής.Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. 

Θεωρώντας ότι είμαστε σε δημοκρατική χώρα και οι πολίτες πιστεύουμε στη δημοκρατία και στους κανόνες της, η λύση είναι να καταγραφεί η βούληση των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη. 

Η λύση είναι να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα στο Δήμο Αριστοτέλη, με ένα ερώτημα. Συμφωνείτε με την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού; Ναι, συμφωνώ ή Όχι, διαφωνώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια του τοπικού δημοψηφίσματος είναι να προηγηθεί σφαιρική και ουσιαστική ενημέρωση όλων των πολιτών εκ μέρους όλων των πλευρών και πιο συγκεκριμένα εκ μέρους του επενδυτή, των εργαζομένων, του αρμόδιου Υπουργείου και των αντιδρώντων.

Εάν προηγηθεί σφαιρική και ουσιαστική ενημέρωση όλων των πολιτών και συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στη διαδικασία του τοπικού δημοψηφίσματος, τότε θα προκύψει αβίαστα η βούληση της πλειοψηφίας. 

Στο επίπεδο του Δήμου Αριστοτέλη θα πρέπει να δεσμευτούμε όλοι ότι θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε το αποτέλεσμα. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αποφασίσουμε το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, για εμάς και για τα παιδιά μας. 

Κανείς άλλος δεν ξέρει καλύτερα από εμάς τι είναι καλύτερο για τον τόπο μας. Εάν επιδιώξουμε να μάθουμε την αλήθεια για κάθε περίπτωση, είτε της υλοποίησης, είτε της μη υλοποίησης της επένδυσης χρυσού, τότε με σχετική ευχέρεια θα αποκρυσταλλώσουμε άποψη και θα τοποθετηθούμε. 

Θα ξεκαθαρίσουμε μόνοι μας το τοπίο και θα διακρίνουμε το μέλλον μας, άμεσο και απώτερο. Θα αποκαλυφθούν οι δράκοι και τα φαντάσματα που προβάλλονται από ορισμένους. Θα δούμε την αλήθεια.

Επειδή στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται . . . να επιδιώξουμε να ενημερωθούμε σφαιρικά και ουσιαστικά από όλες τις πλευρές και να διεκδικήσουμε να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα, επειδή ζούμε και θα ζήσουμε όλοι μαζί στον ίδιο τόπο. Να συμφιλιωθούμε και να ζήσουμε μονοιασμένοι. 

Μπορούμε. Το αξίζουμε.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ ΕΝΤΕΛΩΣ με την ιδέα του τοπικού δημοψηφίσματος για οποιοδήποτε ζήτημα. Σε μια αστική Δημοκρατία την σχεση μεταξύ των πολιτών την ρυθμίζουν το σύνταγμα και οι νόμοι. Ο πολίτης είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να τους ακολουθεί ασχέτως αν συμφωνεί ή όχι. Αν τους παραβεί θα πληρώσει τις συνέπειες του νόμου. Για την επένδυση ¨Ελληνικός Χρυσός¨ η πολιτεία αποφάσισε ότι ΚΑΛΩΣ έγινε και ΚΑΛΩΣ συνεχίζει. Το ζήτημα έχει λήξει. Όσοι διαφωνούν μπορούν να αντιδράσουν ΠΑΝΤΑ στα πλαισια του νόμου. Αν παρεκτραπούν θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη. Οι υπόλοιποι ΠΡΕΠΕΙ να είναι ψύχραιμοι και να ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ αμέσως κάθε παραβατική κίνηση στις αρμόδιες αρχές. Η λαϊκή δημοκρατία και τα λαϊκά δικαστήρια μακρυα από εμας.

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε σχολιαστή των 7 Μαρτίου 2017 - 7:34 μ.μ. συμφωνούμε επί της αρχής, εφόσον τηρούνται οι νόμοι και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Ψάξε όμως τη διαδικασία και θα βρεις ορισμένα μελανά σημεία για τα οποία πολλοί έχουν ενστάσεις. Π.Χ. Γνωμοδότηση Ν.Σ. επί της ΜΠΕ και διαδικασία διαβούλευσης. Ακυρώθηκε στην Ιερισσό απ' όπου ξεκίνησε.


Η θέση μου είναι ότι για σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον μιας περιοχής απαιτείται η άμεση γνωμοδότηση της τοπικής κοινωνίας. Βλέπε Ελβετία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να διορθώσουμε το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία, χωρίς εντάσεις, χωρίς βία, χωρίς ΜΑΤ, χωρίς δικαστήρια. Δημοκρατικά. Με στόχο την ομόνοια και τη γαλήνη. Όλοι μαζί θα ζήσουμε στον ίδιο τόπο. Η αξιοποίηση της κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας θα πρέπει να γίνει επ' ωφελεία όλων μας.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο; Θέλουμε να μονοιάσουμε; Θέλουμε να σχεδιάσουμε και να ζήσουμε το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και για όλους μας; Τοπική δημοψήφισμα, αφού προηγηθεί σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση. Το τοπικό δημοψήφισμα δεν το θέλουν μόνον όσοι λένε ψέμματα.