ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ: ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Φέτος το Πάσχα, για πρώτη φορά, οι πιστοί που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα θα μπορούν να δουν τον Ιερό Βράχο και τις λεπτομέρειες του ταφικού μνημείου, όπως επίσης και το λαμπερό οικοδόμημα του Ιερού Κουβουκλίου. 

Μετά από μια διεθνώς χρηματοδοτούμενη ανακαίνιση αξίας 4 εκατ. δολαρίων, η εκκλησία του Παναγίου Τάφου άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες, προσελκύοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τα χρήματα καλύφθηκαν από χορηγούς, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων (World Monuments Fund), ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ιδιώτες Ρώσοι.

Οι εργασίες συντήρησης της πολυπληθούς ελληνικής επιστημονικής αποστολής, με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Μοροπούλου, ολοκληρώθηκαν κι έφεραν στο φως τη μαγεία του Πανάγιου Τάφου.

«Είτε με τα μάτια της ψυχής είτε δια γυμνού οφθαλμού, οι πιστοί θα βλέπουν πλέον το Ιερό Κουβούκλιο αποκατεστημένο, συντηρημένο, λαμπερό, με δομική ακεραιότητα και αναδεδειγμένες τις αξίες του. Με ορατό τον Ιερό Βράχο και τις λεπτομέρειές του, που δεν τις έβλεπε ποτέ κανείς. Όλα αυτά που εκπέμπουν το πνεύμα του Πανάγιου Τάφου και του Ιερού Κουβουκλίου», δηλώνει  η καθηγήτρια του ΕΜΠ.

Τα έργα αυτά της αποκατάστασης καταγράφηκαν παγκοσμίως ως καινοτόμος παρέμβαση με πρωτότυπη μεθοδολογία, που κατάφερε να χαράξει νέους δρόμους έρευνας στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων της ανθρωπότητας. 

«Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή (αυτή του ανοίγματος του Τάφου μετά από 7 αιώνες), γιατί ο κίνδυνος αστοχίας ήταν τεράστιος! Όταν τον ανοίξαμε, νιώσαμε δέος και πρωτόγνωρα συναισθήματα.Επί της νεκρικής κλίνης είδαμε τις αύλακες για τα σωματικά υγρά του Ιησού και μια θέση για την κεφαλή προς Δυσμάς. Από εκείνη τη στιγμή και για όλη μας τη ζωή, ένα κομμάτι της ψυχής μας έμεινε εκεί».

Επιπλέον, οι Έλληνες επιστήμονες απέδειξαν με μετρήσεις ότι η πλάκα κάτω από τη μαρμάρινη που είχαν τοποθετήσει οι Σταυροφόροι, η σπασμένη γκρίζα πλάκα με το εκχάραμα του σταυρού, δεν είναι των Σταυροφόρων, αλλά η αυθεντική, που τοποθέτησαν στον Πανάγιο Τάφο ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη.  


Στην διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχουν επίσης ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Η εκκλησία που περιβάλει τον τάφο, γνωστή ως Ιερό Κουβούκλιο, έχει πλέον καθαριστεί από αιώνες αιθάλης από τα κεριά, έχει ενισχυθεί δομικά και έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά του σιδερένιου κλωβού που τοποθετήθηκε από τη Βρετανική Αρμοστεία το 1947, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι παραμορφώσεις του μνημείου.

«Όταν ανοίξαμε τον Τάφο, ζήσαμε το θαύμα.Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός. Στέλνει το μήνυμα της Ανάστασης, της αγάπης και της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κλίνη του βράχου είναι εμποτισμένη με αρωματικά έλαια, γεγονός που πιστοποιήθηκε κι από τη μελέτη που πραγματοποιήσαμε».

Αναδημοσίευση από elladitsamas.blogspot.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Διαβάζοντας αυτή την είδηση μας ήρθε αυτομάτως στο μυαλό η φράση: "ουδείς προφήτης στον τόπο του" ή στα νεοελληνικά "κανένας προφήτης στον τόπο του".

Πρόκειται για μια μια φράση της Καινής Διαθήκης η οποία χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι η αξία ενός ανθρώπου συνήθως δεν αναγνωρίζεται στον τόπο του (με παρόμοια σημασία και η παροιμία «κανένας δεν αγίασε στον τόπο του»). 

Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Ιησού, όταν επισκέφθηκε την πατρίδα του τη Ναζαρέτ. Είναι η εποχή που ο Ιησούς, μετά τη βάπτισή του, κηρύττει τη Βασιλεία του Θεού στην περιοχή της Γαλιλαίας. Κι ενώ οι Γαλιλαίοι δέχθηκαν πρόθυμα τη διδασκαλία του, δε συνέβη το ίδιο με τους συντοπίτες του, οι οποίοι εξοργίστηκαν με την εμφάνιση του ως Μεσσία.

Κάτι αντίστοιχο μας ανακίνησε στην σκέψη αυτο το επίτευγμα της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ και πολλές παρόμοιες σκέψεις για το σχέδιο που εκπόνησαν Έλληνες μεταλλειολόγοι μηχανικοί για την καθετοποίηση της παραγωγής χαλκού χρυσού στην Χαλκιδική. Ένα σχέδιο που έφερε τις εταιρείες European Goldfields αρχικά και μετέπειτα την Eldorado Gold για να επενδύσουν στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Αυτοί οι 4 σπουδαίοι Έλληνες μηχανικοί λοιδορήθηκαν και συνεχίζουν να λοιδορούνται από άτομα με νοσηρές ιδεοληψίες, εμμονές και παραπεπιστημονικό λόγο και περιθωριακή νοοτροπία.

Κλείνοντας θα πούμε πως ευτυχώς που ο Πανάγιος Τάφος είναι εκεί που είναι γιατί αν ήταν στην Ελλάδα ή θα φέρναμε ξένους μηχανικούς ή δεν θα προχωρούσαμε ποτέ στην αναστήλωση του.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γι' αυτό να μην κλαίμε και θρηνούμε που τα λαμπρότερα επιστημονικά μυαλά της Ελλάδας φεύγουν για να πάνε να δουλέψουν και να ζήσουν στο εξωτερικό. Τι να κάτσουν να κάνουν στην Ελλάδα;

Να τους χαρακτηρίζουν εγκληματίες εργολάβοι που έχτισαν την Ιερισσό με πλάτη στην θάλασσα, ή δασολόγοι που πήγαν να κάνουν αναδάσωση με φυτά και δέντρα αγορασμένα από την βουλγαρία για να τους βγεί πιο οικονομική με αποτέλεσμα να μην γίνει τίποτα σωστό στο τέλος;

Καλύτερα έξω για να γυρίζουν με καλύτερα μυαλά και ακόμη καλύτερες ιδέες για το πως λειτουργεί σωστά και με αξιοκρατία ένα κράτος που επιστρέφει τους φόρους παίρνει με δικαιοσύνη απ όλους τους πολίτες σε έργα και φροντίδα σε παιδεία, υγεία, πρόνοια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ