Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Στον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, αυτόν που φροντίζει την τουριστική προβολή της περιοχής που όλοι γνωρίζουμε ως τρίτο πόδι της Χαλκιδικής και δήμο Αριστοτέλη ή Ανατολική Χαλκιδική, γνωρίζουν πολύ καλά πως διαθέτουν εξαιρετική πρώτη ύλη, για να δημιουργήσουν ελκυστικά τουριστικά προγράμματα.

Εξαιρετικές παραλίες, γαστρονομία, ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές και μνημεία από όλες σχεδόν της περιόδους της ιστορίας, με πρώτα από όλα τα αρχαία Στάγιρα τη γενέτειρα του Αριστοτέλη.

Ωστόσο γνωρίζουν καλύτερα πως αν διευρύνουν το τουριστικό τους προϊόν, θα το κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς οι τουρίστες θα έχουν να δουν και να κάνουν περισσότερα. Έτσι λοιπόν δημιούργησαν ένα τόξο που περιλαμβάνει την προαθωνική περιοχή, τη διάσημη τα τελευταία χρονιά Αμφίπολη και τη Θεσσαλονίκη. 

Έτσι ο τουρίστας, κινούμενος σ’ αυτό το τόξο μέσα από ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο, τα έχει όλα. Όμορφες παράλιες, σημαντικά μνημεία, μαγευτικές περιπατητικές διαδρομές, εξαιρετική γαστρονομία shopping, διασκέδαση, ό,τι ταιριάζει στον καθένα.

Όπως μας είπε η υπεύθυνη του Προαθωνικού Οργανισμόύ Τουρισμού Μαρία Πάππα, «η διαδρομή έχει τον τίτλο από τον Αριστοτέλη στον Μέγα Αλέξανδρο και για πρώτη φορά την παρουσιάσαμε στην πρόσφατη τουριστική έκθεση του Βερολίνου. Οι ξένοι tour operators έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, για να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους».

Την κ. Πάππα η συναντήσαμε στην Αμφίπολη. Ήταν εκεί με τέσσερις εκπροσώπους τουριστικών γραφείων της Τουρκίας, που προσκλήθηκαν σε ένα τετραήμερο ταξίδι εξοικείωσης (fam trip), που διοργάνωσε ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με το δήμο της Αμφίπολης, την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και το Γραφείο του Ε.Ο.Τ. στην Τουρκία. Μαζί της ήταν και η κ. Χρύσα Σαραβέλου, υπεύθυνη μάρκετινγκ στην Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια συνεργασία που έχει πολύ βάθος και θα αφήσει αποτέλεσμα» μας διαβεβαίωσε η κ. Πάππα.

Ο δήμαρχος τής Αμφίπολης Κώστας Μελίτος, ένας νέος άνθρωπος με πολύ θετική σκέψη, υποδεχόμενος την αποστολή των τούρκων τουριστικών πρακτόρων είπε πως η Αμφίπολη είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα. 

«Αμφίπολη δεν είναι μόνο ο λόφος Καστά με το ταφικό μνημείο που έμαθε πλέον όλος ο πλανήτης, άλλα και το αρχαιολογικό μουσείο, μέρος από το τείχος επτάμισι χιλιομέτρων που περικύκλωνε την αρχαία πόλη της Αμφίπολης, η μοναδική στην Ελλάδα ξύλινη γέφυρα που κατά την αρχαιότητα ένωνε τις δυο πλευρές του Στρυμόνα, το αρχαίο γυμνάσιο, το λιοντάρι της Αμφίπολης, σύμβολο του νομού Σερρών, παλαιοχριστιανικά μνημεία και τόσα άλλα» είπε ο δήμαρχος.

«Ίσως φέτος αρχίσουν οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο, το οποίο εντοπίστηκε και θα δώσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στην περιοχή μας» συμπλήρωσε. Ωστόσο ο δήμαρχος αποκάλυψε πως όλα κινούνται με αργούς ρυθμούς, χρειάζονται να γίνουν πολλά βήματα, ώστε να ξεκινήσει η αξιοποίηση της περιοχής, για να προσελκύσει τουρίστες αλλά και τουριστικές επενδύσεις. Το πρώτο είναι το χωροταξικό καθώς τώρα όλες οι περιοχές είναι δεσμευμένες από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Στη συνάντηση ήταν και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Καράογλου, τον οποίο ο δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα καθώς ως υπουργός Μακεδονίας- Θράκης βοήθησε στην ανάδειξη της περιοχής. 

Όπως είπε, ο κ. Καράογλου έκανε ερώτηση στη Βουλή στην υπουργό Πολιτισμού νια το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι ανασκαφές στο λόφο Καστά, ωστόσο απάντηση δεν πήρε, γι’ αυτό θα ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή. Στη συνέχεια οι τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Οι κλαδικοί επαγγελματίες από την Τουρκία στο τετραήμερο ταξίδι τους επισκέφθηκαν επίσης τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγίρων και μνημεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι αριστοτελικές περιοχές συνδέονται άμεσα με την Αμφίπολη της μακεδονικής ιστορίας και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη των αιώνων.

 Εμβόλιμα, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τον τρόπο σύνδεσης του συγκεκριμένου πολιτιστικού τουριστικού πακέτου με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού: οινικού, γαστρονομικού, κινήτρων, συνεδριακού, αρχαιολογικού, καλοκαιρινού, city break, περιπατητικού.

Σε ό,τι αφορά τη Ανατολική Χαλκιδική, αξίζει να αναφερθεί ότι η περσινή εισροή Τούρκων, προερχόμενη από κανάλια διαδικτυακής πώλησης, σημείωσε αύξηση της τάξης του 25%, ενώ φετινό στόχο του Οργανισμού αποτελεί η προσέλκυση στην περιοχή tour operators και θεματικών τουρκικών τουριστικών γραφείων.


[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 15-16/04/2017]

1 σχόλια:

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Θερμή παράκληση προς τον σχολιαστή/στρια ή τους σχολιαστές και τις σχολιάστριες της προκειμένης ανάρτησης.

Γι'αυτή την ανάρτηση έχουμε λάβει αρκετά σχόλια τα οποία περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον κάποιων προσώπων και εξαιτίας αυτού του λόγου είναι αδύνατον να τα δημοσιεύσουμε.

Είμαστε υπερασπιστές της ανωνυμίας στα σχόλια όταν αυτά αφορούν κάποιες σκέψεις, ιδέες, γνώμες και είναι γραμμένα σε κόσμιο ύφος.

Από τη στιγμή που αυτό δε συμβαίνει και γίνεται χρήση ύβρεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων παρακαλούμε θερμά αυτά τα σχόλια να γίνονται επώνυμα, για να έχει την ευθύνη αυτός που τα γράφει και όχι το blog.

Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και ζητούμε την κατανόηση των φίλων σχολιαστών.

Πολίτες Αριστοτέλη