Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ANTIGOLD ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ

Η παραλία του Στρατωνίου

Όποιος συνεχίζει να πιστεύει ότι η γαλάζια σημαία που απέσυρε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης από το Στρατώνι μετά από αναφορά (!!!) της ΜΚΟ "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" αφορά ΜΟΝΟ το Στρατώνι είναι πολύ βαθιά γελασμένος.

Ας αναλογιστεί μόνο, ότι η αυτή η εξέλιξη είναι μια νέα "παράμετρη συνέπεια" της λυσσαλέας επίθεσης που έχει εξαπολύσει το antigold σύστημα τον τελευταίο μήνα ενόψει της διαιτητικής απόφασης που εκκρεμεί για την επένδυση χαλκού χρυσού στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής...

Μια εξέλιξη που δείχνει ξεκάθαρα το πόσο αδίστακτη αλλά και κακοήθης είναι αυτή η κοινότητα μπροστά σ' αυτό που έχει ορίσει ως συμφέρον της. Ένα συμφέρον που δεν λογαριάζει τίποτα και κανένα, είναι πάνω από νόμους και θεσμούς και έχει μείνει στο απυρόβλητο επί δυο δεκαετίες. 

Υπάρχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο πίσω από αυτή την ιστορία. Η αναφορά της ΜΚΟ προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης ήταν ή "έξωθεν καλή μαρτυρία" για να καλυφθούν οι παρεμβάσεις και σε άλλα επίπεδα.

Νιώθουμε βέβαιοι ότι κι αυτή η "antigold τοξικότητα" θα εξατμιστεί, όπως και όλες οι προηγούμενες τοξικότητες αυτού του νοσηρού συστήματος. Απαιτείται όμως ενότητα και συνέργεια απ' όλους τους θεσμικούς φορείς της Χαλκιδικής, έτσι ώστε να προστατευτεί αλλά και να θωρακιστεί το brand name της Χαλκιδικής από ανάλογες επιθέσεις.  

Σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου... Ο κάθε κακοήθης και επιτήδειος θα μπορεί να πράττει με ανάλογο τρόπο σε βάρος του τουρισμού της Χαλκιδικής και των συμφερόντων των επαγγελματιών του.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ θα φανεί ποιοί από τους αιρετούς της περιοχής και της Χαλκιδικής θέλουν αληθινά το καλό του τόπου και της ενότητα της κοινωνίας. Τώρα θα φανούν τα πάντα. Κυρίως οι άθλιοι εμπνευστές αυτής της ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι:έχουν ληφθεί όλα τα δείγματα (του νερού και του ιζήματος του βυθού από ΟΛΕΣ τις βραβευμένες ακτές της Χαλκιδικής;για να μην πω της Ελλάδας!κι αν ναι,που βρίσκονται αναρτημένα;όντως,έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου!το θέμα ΔΕΝ είναι απλά η απόσυρση μιας σημαίας από μια ακτή,αλλά ο κίνδυνος που διατρέχουν ΟΛΕΣ οι ακτές!και βεβαίως θα πρέπει να ενημερωθεί και η FEE στη Δανία,που είναι ο διεθνής Συντονιστής του προγράμματος!

Ανώνυμος είπε...

Τελικα γιατι απεσυραν τη γαλαζια σημαια??

Ανώνυμος είπε...

Πολιτικοί οι λόγοι. Να κάνει ευχάριστο καλοκαίρι η antigold συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

Στην ουσία τώρα. Από ότι κατάλαβα ξαναεφερε το ΕΛΚΕΘΕ στην επιφάνεια, ίσως και μεθοδευμένα, το θέμα της αυξημένης παρουσίας μεταλλοφορων ορυκτών στα ιζήματα του πυθμένα. Αυτό όπως ξέρεις και όπως ξέρουν και αυτοί δεν αποτελεί εστία ρύπανσης για το νερό. Στο PH της θάλασσας συμπεριφέρονται σαν αδρανή υλικά με απουσία δυναμικής εκχύλισης. Από ότι θυμάμαι από παλαιότερες μετρήσεις του ΚΕΠΑΜΑΧ δεν υπήρχε πρόβλημα στο νερό της θάλασσας. Άλλαξε κάτι σε αυτό? Το ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε αναλύσεις της θάλασσας? Τα ιζήματα άλλωστε είναι μια ιστορία πολλών δεκαετιών πριν και δεν έχει σχέση με την τωρινή δραστηριότητα. Για μένα υπάρχουν τα εξής ουσιαστικά και επικοινωνιακά θέματα.
1. Το θέμα των ιζημάτων είναι "ιστορική" υπόθεση και απόδειξη αυτού είναι, εκτός πολλών άλλων, και ο σχετικός χάρτης του κόλπου που δημοσιεύτηκε πολύ πριν την σημερινή δραστηριότητα.
2. Η ποιότητα του νερού της θάλασσας παρακολουθείται από το ΚΕΠΑΜΑΧ εδώ και χρόνια και δεν έχει παρατηρηθεί επικυνδινη υποβάθμιση
3. Αν δεν το έχει κάνει να παρουσιάσει ΕΛΚΕΘΕ στοιχεία για το νερό.
4. Η παρουσία μεταλλικών ορυκτών στα ιζήματα δεν αποτελεί εστία ρύπανσης του νερού.
5. Να προσφερθεί η εταιρεία να γίνει επανέλεγχος με νέες αναλύσεις με συντονισμό από αρμόδιες υπηρεσίες.