Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Γ.Γ. ΥΠΕΝ: "ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ"


Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξαγγελία που έγινε δια στόματος του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΝ Μιχάλη Βερροιόπουλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες που έγινε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Είναι υπεραναγκαία η δημιουργία ενός τέτοιου κρατικού φορέα που με επιστημονική σοβαρότητα και επάρκεια θα διαχειρίζεται το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη χώρα μας. 

Το κενό αυτό προς το παρόν "καλύπτεται" από μια ΜΚΟ, η οποία ως στόχο έχει την την ποινικοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας προς χάριν της οικοδομικής δραστηριότητας για παράδειγμα. 

Στόχος της ΜΚΟ, τουλάχιστον στη Χαλκιδική, όπου βρίσκεται και η έδρα της είναι η αναστολή λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική έτσι ώστε να αποχαρακτηριστούν τα 317.000 μεταλλευτικά στρέμματα, που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας τους για να μετατραπούν σε οικόπεδα φιλέτα.

Ένα οικονομικό μοντέλο που κυριάρχησε στην χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά δεν στάθηκε ικανό να στηρίξει την οικονομία μας στα πολύ δύσκολα χρόνια που διανύουμε.

Σε αντίθεση πάντα με την μεταλλευτική δραστηριότητα, που είτε επενδυτική φάση, είτε σε παραγωγική παραμένει ακλόνητη χάρη και στην πολυμεταλλικότητα του κοιτασματολογικού πεδίου της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ευχής έργον να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία με σοβαρούς επιστήμονες που έχουν γνώση και αγάπη για το αντικείμενο τους και η πολιτεία να τους στηρίξει όσο απαιτείται από απόπειρες τις εκφοβισμού ή επηρεασμού που είναι σίγουρο ότι θα δεχτούν από τους λίγους μεν, αλλά φανατικούς και συστημικούς δε εχθρούς της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του oryktosploutos.net

"Η φετινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), της Euromines, του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και σε συνεργασία με το Capital.gr και το KΕΦΑΛΑΙΟ.

Όπως ανέφερε ο κ. Mark Rachovides, Πρόεδρος της Euromines στο πλαίσιο του Συνεδρίου «η Ελλάδα έχει δυνατότητα να αντλήσει έσοδα της τάξης του 5-7% του Α.Ε.Π. εάν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του ορυκτού πλούτου που διαθέτει. Το ποσό αυτό, μπορεί να αυξηθεί και σε 10% εφόσον υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση. Όπως προσέθεσαν οι κ.κ. Gwenole Cozigou και Γιώργος Κρεμλής, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη αυτού του είδους μπορεί να επιτευχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και με πρακτικές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα».,

Πάνω από 2 δις. ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η βιομηχανία της εξόρυξης συνεισέφερε 2,2% στο ΑΕΠ της χώρας όταν-συγκριτικά- όλος ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει 4% και αν συνυπολογιστεί ο ευρύτερος κλάδος η συμμετοχή στο ΑΕΠ ξεπερνά το 3,5% ενώ απασχολεί πάνω από 118.000 άτομα.

Την τελευταία πενταετία και εν μέσω κρίσης έγιναν πάνω από 2 δις. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ η πτώση που σημειώθηκε στις θέσεις εργασίας δεν ξεπέρασε το 5%. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο κ. Κώστας Σκρέκας, τομέαρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ ενώ πρόσθεσε ότι η Πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τις υπάρχουσες και νέες επενδύσεις για να δημιουργήσει πλούτο.

Η Ελλάδα έχει δυνατότητα να αντλήσει έσοδα της τάξης του 5-7% του Α.Ε.Π. εάν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του ορυκτού πλούτου που διαθέτει.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συγκεκριμένα ο  Γεν. Γραμματέας Ενέργειας  και ΟΠΥ του ΥΠΕΝ κ. Μιχαήλ Βερροιόπουλος εξήγγειλε: 

α) την άμεση θέση σε διαβούλευση του λατομικού νομοσχεδίου που αποτελεί πάγιο αίτημα του  κλάδου 
β) την εκπόνηση ειδικού χωροταξικού για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες επισημαίνοντας ότι οι προδιαγραφές του χωροταξικού έχουν ήδη προσδιοριστεί από αρμόδια επιτροπή 
γ) την ολοκλήρωση αλλαγών επί του νομοθετικού πλαισίου για την εκμίσθωση του γεωθερμικού δυναμικού και θέση σε διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου και 
δ) ειδικότερες παρεμβάσεις, όπως τη δημιουργία  Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου,  που θα ενσωματωθεί ως υπηρεσιακή μονάδα στον νέο οργανισμό που προωθείται από το Υπουργείο.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε ότι «έχουμε δημόσια περιουσία αξίας 50 δις (ακίνητα και επιχειρήσεις). Αν τα αξιοποιήσουμε σωστά π.χ μέσα σε επτά χρόνια και όχι σε 50, τα 50 δις. ευρώ μέσα από τη μόχλευση μπορούν να γίνουν 150 δις. ευρώ. Έχουμε αυτή την προοπτική και δεν κάνουμε τίποτα (όπως έγινε και με το Ελληνικό). Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε.

«Το ενδιαφέρον ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ κάτι δείχνει….». Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων όπως είναι η ExxonMobil και Total για τους υδρογονάνθρακες σημειώνοντας ότι «το ενδιαφέρον των ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ δείχνει ότι είχαμε δίκιο πριν από πέντε χρόνια όπου μας είχαν χαρακτηρίσει γραφικούς όταν μιλούσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν».

Όπως παρατήρησε, «σήμερα η Ελλάδα μπορεί να προκηρύξει 8-10 διαγωνισμούς για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Είναι όλα έτοιμα. Χρειάζεται μόνο η πολιτική απόφαση».

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν εθνική μεταλλευτική νομοθεσία (από το 2012) «αλλά κανείς δεν κουβεντιάζει για αυτή». Αυτό επεσήμανε-μεταξύ άλλων- ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες καθώς είναι π.χ πρώτη στην παραγωγή βωξίτη στην Ευρώπη, πρώτη στον περλίτη κλπ.

«Ζητάμε να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο για τη λειτουργία μας, να γίνει το χωροταξικό», παρατήρησε, και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες διαδικασίες και να υπάρχει ένα πιο πρακτικό νομικό πλαίσιο, το οποίο να εξασφαλίζει συνέπεια και να αποφεύγονται φαινόμενα όπως με το θέμα της άδειας της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στις Σκουριές όπου έγιναν 17 προσφυγές στο ΣτΕ και παρότι οι δικαστικές κρίσεις όλες ήταν θετικές για την επιχείρηση, η αδειοδότηση δεν ευοδώθηκε."

Αναδημοσίευση από oryktosploutos.net

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να μην ξεχάσουν εκεί στο υπουργείο αλλά και στην κυβέρνηση να τιμήσουν τον πρόεδρο της ΜΚΟ για την πολύτιμη προσφορά του στην Ελληνική Οικονομία τα τελευταία 20 χρόνια. Να μην ξεχάσουν να τον τιμήσουν ως τον "πρόδρομο των μνημονίων". Αν έχουν κάποια αμφιβολία ας πάνε να ρωτήσουν στην Ιερισσό. Για να μην πουν μετά ότι σε άλλα μέρη ο κόσμος δεν ήταν αντικειμενικός. Όχι την Ιγγλέζη, τον Ζουμπά, τον Τόσκα και όσους φτιάχτηκαν από την φούσκα αυτή που ονομάσανε κίνημα. Στον απλό κόσμο να πάνε. Να τους ανοίξει την καρδιά του...