ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


Του Γιώργου Φιντικάκη

Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα παιχτεί απ' ότι φαίνεται το επόμενο επεισόδιο του κακόγουστο σίριαλ στο οποίο έχει μετατραπεί η επένδυση με τον χρυσό. Η Eldorado Gold ετοιμάζεται να προσφύγει κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για τις κατηγορίες του ότι η επένδυση στην Χαλκιδική αποτελεί "απάτη" και "ξέπλυμα χρήματος", με τις οποίες ο εταίρος της κυβέρνησης Τσίπρα κλιμάκωσε χθες την σύγκρουση με την εταιρεία.

Δείγμα ότι θέλει και εκείνος να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, και να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ιστορία, ο Καμένος το πήγε ένα βήμα παραπέρα, προχωρώντας σε μηνύσιμους χαρακτηρισμούς, και προκαλώντας την άμεση αντίδραση της εταιρείας, η οποία και εξετάζει να κινηθεί εναντίον του νομικά.

Αρκετοί εκτιμούν ότι ο Π. Καμμένος "είδε" στην υπόθεση του χρυσού μια ευκαιρία να στείλει μήνυμα στήριξης στο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια στιγμή που οι εντάσεις με τον κυβερνητικό του εταίρο πληθαίνουν. 

Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, ενώ η λεγόμενη "αριστερή ατζέντα" την οποία επιχειρεί να επιβάλει το Μαξίμου δημιουργεί προβλήματα στη συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ, ο χρυσός, δηλαδή η κοινή εναντίωση κατά της επένδυσης στην Χαλκιδική, "θα μπορούσε να τους φέρει πιο κοντά"

Σαν μια προσπάθεια του επικεφαλής των ΑΝΕΛ να πει τόσο στο κόμμα του όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτός απ' όσα μας χωρίζουν - από το άσυλο στα πανεπιστήμια, και την κλήρωση για τους σημαιοφόρους, μέχρι τον περιορισμό του ρόλου της εκκλησίας - υπάρχουν και πολλά που μας ενώνουν, όπως η υπόθεση της Eldorado.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση δέχεται κριτική ότι η εναντίωσή της σε έργα όπως οι Σκουριές και η Ολυμπιάδα στέλνουν αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό για την εικόνα της χώρας, κλήθηκε να αναλάβει δράση ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές, δηλαδή ο Π. Καμμένος.

Άλλο είναι φυσικά η κυβέρνηση να δημιουργεί προσκόμματα στη χορήγηση των σχετικών αδειών για να ξεκινήσει η εξόρυξη χρυσού, και άλλο ο εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την καναδική εταιρεία ότι η επένδυση αποτελεί "απάτη" και "ξέπλυμα χρήματος".

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι ο Π. Καμμένος είναι αυτός που είχε κάποτε προτρέψει τους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιδρούσαν στα έργα, να λιντσάρουν τον τότε δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα, υπόθεση για την οποία τον Οκτώβριο του 2014 είχε παρέμβει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σε πολλούς πάντως, οι δηλώσεις Καμένου, θύμισαν τα όσα είχε πει το Φεβρουάριο του 2016 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός είχε καταγγείλει την διοίκηση του καναδικού ομίλου για κερδοσκοπικά παιχνίδια με την μετοχή της Eldorado, συνδέοντας το φερόμενο σορτάρισμα με τις ανακοινώσεις του Ιανουαρίου του 2016 για αναστολή της δραστηριότητας του καναδικού ομίλου στις Σκουριές. Τότε μάλιστα η εταιρεία είχε πάρει την απόφαση να προσφύγει νομικά, και ανάλογα ετοιμάζεται να κινηθεί και τώρα.

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις "φωτοβολίδες" Καμένου, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Τα πράγματα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ελληνικός Χρυσός έχουν φτάσει στα άκρα, μετά και την απόφαση να οδηγηθεί η υπόθεση Σκουριές στην Διαιτησία, την άκαρπη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τον επικεφαλής της Eldorado στην Αθήνα, και την προχθεσινή αναστολή από την εταιρεία των εγκαινίων στην Ολυμπιάδα, που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς το ΥΠΕΝ καθυστερεί να της χορηγήσει την άδεια λειτουργίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει από την πλευρά του ότι για την καθυστέρηση ευθύνεται η ίδια η εταιρεία. Ισχυρίζεται ότι η Ελληνικός Χρυσός αρνείται να καταθέσει στο υπουργείο τα απαραίτητα έγγραφα για τον χώρο που θα δέχεται τα επικίνδυνα απόβλητα (ΧΥΤΕΑ) της εξόρυξης στην Ολυμπιάδα, και ο οποίος βρίσκεται στον Κοκκινόλακκα, κοντά στο Στρατώνι. Στο χώρο αυτό θα συγκεντρώνονται τα απόβλητα των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, καθώς και της μονάδας μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού.

Πηγές ωστόσο της εταιρείας διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΝ. Επιμένουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν παραλάβει κάθε απαιτούμενο έγγραφο γύρω από τον Κοκινόλακκα, μιλούν για εμπαιγμό και αναφέρουν ότι τα ίδια ακριβώς απαντά το υπουργείο και στους εκπροσώπους των σωματείων όταν εκείνοι το ρωτούν γιατί καθυστερεί η αδειοδότηση.

Το υπουργείο ωστόσο επιμένει ότι η Ελληνικός Χρυσός, ναι μεν έχει πάρει την άδεια εγκατάστασης, ωστόσο δεν έχει ακόμη υποβάλει φάκελο για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στον χώρο απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στον άνω ρου του Κοκκινόλακκα, ίσως γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το έργο. 

Σύμφωνα ωστόσο με πηγές της εταιρείας, οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, ο πλήρης φάκελος έχει υποβληθεί, και απλώς το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να μην δώσει στην Ελληνικός Χρυσός την επίμαχη άδεια.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σήμερα η υπόθεση με το χρυσό της Χαλκιδικής. Σημειωτέον ότι όταν το 2011 η Eldorado εξαγόρασε την European Goldfields, δηλαδή την μητρική της Ελληνικός Χρυσός, έναντι 2,2 δισ δολαρίων, η κεφαλαιοποίησή της βρισκόταν γύρω στα 15 δισ. 

Σήμερα η αξία της κινείται στα 2 δισ. δολάρια, καθώς οι περιπέτειες της επένδυσης στην Χαλκιδική έχουν πλήξει σημαντικά την διεθνή της εικόνα, παρά την υπόλοιπη παρουσία της σε Τουρκία, Ρουμανία, Βραζιλία, και Καναδά. Από πέρυσι μάλιστα η εταιρεία αποφάσισε να ρίξει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην Ευρώπη, φεύγοντας μετά από 11 χρόνια παρουσίας από την Κίνα όπου και πούλησε τις δραστηριότητες της.

Αναδημοσίευση από liberal.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ