ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ?
Στην κυριολεξία πέσαμε από τα σύννεφα όταν μελετώντας την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός για το 2016 διαβάσαμε ότι η εταιρεία αυτή είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δήμου Αριστοτέλη.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται στη σελίδα 46 της Έκθεσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας απασχολείται άμεσα το 24% του τοπικού εργατικού δυναμικού του δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε 2.400 συνολικά εργαζόμενους.
Η έκπληξη μας ήταν μεγάλη όπως και η πτώση μας από τα σύννεφα, καθώς μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ο...μεγαλύτερος εργοδότης στο δήμο μας ήταν το antigold "κίνημα" και ότι αυτό εμπεριέχει στους κόλπους του ( ΜΚΟ, συλλογικότητες, σωματεία... κλπ).
Στην Χαλκιδική τουλάχιστον, είναι γνωστό πως το "κίνημα" όλα αυτά τα χρόνια έχει καταβάλει εκατομμύρια ευρώ σε προσφυγές και άλλα ένδικα μέσα, ενημερωτικές καμπάνιες, συναυλίες, συλλαλητήρια, όπως επίσης και σ' επιστημονικές μελέτες, που κατά... σύμπτωση έχουν ενοχοποιήσει την μεταλλευτική δραστηριότητα ακόμη και για την παρατεταμένη καλοκαιρία ή κακοκαιρία αντίστοιχα!!!
Το αναφέρουμε αυτό μεταξύ σοβαρού και αστείου, καθώς τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η τρέχουσα έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν μεγάλη ευαισθησία σε ντόπια σωματεία και "άλλα σύνολα" με δήθεν οικολογικές αναφορές, που έχουν ιδεολογικοποιήσει στην κυριολεξία τον πεπιεσμένο αέρα, ενώ μοναδικό στόχο έχουν να οικειοποιηθούν μεταλλευτική γη προς ίδιον όφελος, συν τα όποια άλλα οικονομικά συμφέροντα έχουν προστεθεί στο άρμα τους.
Γιατί άραγε; Μάλλον οι antigold είναι που προσφέρουν ανάπτυξη και ταυτόχρονη καταπολέμηση της υψηλότατης ανεργίας στην περιοχή με... κίτρινα φασολάκια και κλωστική κάνναβη, συν τις επαγγελματικές προοπτικές που παρέχει ο ακτιβισμός που λάνσαραν στην Χαλκιδική.
Με τέτοιες... προδιαγραφές που να τρέχει η εκάστοτε κυβέρνηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της για να παρέχουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις που χρειάζεται για παράδειγμα ένα απαιτητικό επενδυτικό έργο στα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής;
Και τι έγινε, αν από μια αδειοδότηση μπορεί να προκύψουν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 2.400;
Σαν τον "κοινωφελή" ακτιβισμό και την παραγωγική θεωρία εκ του ασφαλούς των antigold στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν έχει...
Σχόλια