Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΑΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ?


Απόλυτα συνεπείς για 3η συνεχή χρονιά δημαρχιακής θητείας, ο εκτελών χρέη δημάρχου Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς και οι συνεργάτες του, αναφορικά με την επιλεγμένη απουσία τους από τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο Στρατώνι ανήμερα του εορτασμού της πολιούχου του προστάτιδας των μεταλλωρύχων Αγίας Βαρβάρας.

Δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν ο χαρακτηρισμός "συνεπείς" που τους αποδίδουμε, αφού εκτός από συνεπείς είναι και ανυπόκριτοι. Και θα εξηγήσουμε το γιατί, το οποίο νομίζουμε πως είναι αυτονόητο. 

Όταν επί 3 χρόνια δημαρχιακής θητείας χρησιμοποιείς την ιδιότητα και την εξουσία που σου παρέχει ο θεσμός για να στερήσεις το ψωμί 2.500 εργαζομένων στα μεταλλεία επιδιδόμενος σ' έναν "αγώνα", (όπως τον χαρακτηρίζουν μεταξύ τους οι antigold) για να σταματήσεις την πλέον αρχέγονη παραγωγική δραστηριότητα, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου, θα ήταν μέγιστη υποκρισία και υποτίμηση της νοημοσύνη αυτού του κόσμου να εμφανίζεσαι είτε εσύ, είτε συνεργάτης ή συνεργάτες σου σε μια τόσο σημαντική θρησκευτική εκδήλωση, ανεξάρτητα αν είσαι θρησκευόμενος ή όχι.

Κοινώς, όταν κάνεις τα πάντα για να κλείσουν τα μεταλλεία και να μείνει χωρίς δουλειά η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού στο δήμο σου, δεν γίνεται να πηγαίνεις για τα μάτια του κόσμου στον εορτασμό της προστάτιδας των μεταλλωρύχων.

Καλά κάνουν λοιπόν, τόσο ο εκτελών χρέη δημάρχου Αριστοτέλη, όσο και οι συνεργάτες του και ακόμη καλύτερα κάνουν όσοι δεν νιώθουν καμία έκπληξη ή δυσαρέσκεια από την απουσία τους σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Το μείζον ζήτημα στην παρούσα κατάσταση και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής είναι, αν αυτή η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι ναι μεν τα λάθη είναι μέσα στη ζωή, αλλά τέτοιου είδους λάθη δε, εξαιτίας της εμπιστοσύνης σε προεκλογικές δεσμεύσεις "περί επιστροφής σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και ενότητας" από τα χείλη antigold, δεν πρέπει να επαναληφθούν ξανά.

Όπως απέδειξε η ίδια η πραγματικότητα που δημιούργησαν οι πολέμιοι των μεταλλείων δεν είναι σε θέση να φέρουν ομαλότητα και ανάπτυξη στον τόπο, καθώς το σχέδιο τους είναι εμποτισμένο και από ιδεολογικό φανατισμό σε βάρος της μεταλλευτικής δραστηριότητας και των ανθρώπων της.

Ας αφήσουμε πίσω μας λοιπόν τις γνωστές σε όλους μας διαπιστώσεις και ας κοιτάξουμε μπροστά. Ας ευχηθούμε και του χρόνου να είμαστε όλοι γεροί για να ξανατιμήσουμε την Αγία Βαρβάρα μας, όπως της αρμόζει. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το 2018 είναι προεκλογική χρονιά, μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στο Στρατώνι. Αυτοί είναι επαγγελματίες πολιτικοί και ξέρουν πόσο πρόβατα είμαστε εμείς οι ψηφοφόροι.
Αφήστε που μόλις τους δουν κάποιοι θα λυθεί ο αφαλός τους και θα αρχίσουν να παραμιλάνε για ενότητα και άρση διχασμού.

Γιάννης Δουλάκης είπε...

Μιλάτε για το 2017 και παραπέμπετε στο 2015, εντελώς τυχαία όμως σας διαφεύγει το 2016 όταν παραβρέθηκε στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, ο οποίος μάλιστα αποπέμφθηκε "ευγενικά" από τον πρόεδρο της Τ.Κ.αμέσως μετά την καθιερωμένη λιτανεία με τα εξής λόγια:"εμείς τώρα έχουμε κάτι εκδηλώσεις, δεν χρειάζεται να παραμείνεις.. ". Προφανώς κάποιους ενοχλούσε η συγκεκριμένη παρουσία επειδή ακριβώς φανέρωνε στην πράξη όσα επαγγέλλεται για την ενότητα πέρα από τις όποιες διαφορές στην τοπική κοινωνία, η συγκεκριμένη δημοτική αρχή.Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς.Είναι μια καλή αρχή.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο του κ. Δουλάκη.

θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το σχόλιο σας και κυρίως για το κόσμιο ύφος και το ανάλογο εκφραστικό επίπεδο που κρατήσατε σε κάθε διατύπωση, παρά την αιχμή που αφήσατε στο τέλος του περί της δικής μας ανειλικρίνειας. Μια εκτίμηση σας που μας αδικεί κατάφωρα.


Η παρουσία σας στον περσινό εορτασμό είτε ως πρόεδρου του λιμενικού ταμείου, είτε ως δημοτικού συμβούλου της διοικούσας δημοτικής παράταξης ειλικρινά δεν υπέπεσε στην αντίληψη όχι μόνο τη δική μας αλλά και αρκετού κόσμου, τώρα που το συζητούμε φίλους και γνωστούς. Δεν έχει σημασία.

Σημασία ότι έγινε αντιληπτή με χαρά όπως μάθαμε από τον πρόεδρο τον κ. Ζαγοράκη, στον οποίο εσείς αναφέρατε μετά το πέρας της λιτανείας ότι ανειλημμένες υποχρεώσεις σας ανάγκαζαν να αναχωρήσετε πριν από τις επόμενες εκδηλώσεις που περιείχε το εορταστικό πρόγραμμα και εκείνος σε αποχαιρέτησε γεμάτος ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη.

Σ΄ότι μας αφορά λοιπόν να σας πούμε ένα μπράβο, έστω και καθυστερημένα για την παρουσία σας. Σας τιμά αυτή η κίνηση.

Η αναφορά σε δημοσίευση του 2015 εντός του κειμένου έγινε καθώς σηματοδοτούσε την αρχή της απουσίας του εκτελούντος χρέη δημάρχου κ. Ζουμπά και των λοιπών συνεργατών του.Το 2014 είχε παραστεί ο παραιτηθείς δήμαρχος Γιάννης Μίχος, ο οποίος όπως θα θυμάστε έγινε αντικείμενου δυσμενούς σχολιασμού από κάποιους υποστηρικτές της παράταξης σας.

Μακάρι και τα υπόλοιπα μέλη της διοικούσας παράταξης να είχαν την ίδια διάθεση με εσάς για να τιμήσουν μια πολύ σημαντική γιορτή τόσο για τα Μαδεμοχώρια όσο και για το Στρατώνι και τους κατοίκους του.

Δεν έχουν όμως τέτοια διάθεση και αυτό φαίνεται και από άλλα πράγματα και όχι μόνο από την απουσία τους από τέτοιες εκδηλώσεις. Ας ήταν κοντά οι νύν δημοτικοί άρχοντες στον έντιμο αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι που εργάζονται στα μεταλλεία ταυτόχρονα με την καταβολή των μηνιαίων εισφορων τους προς τα ταμεία τους κράτος για να κρατήσουν, αλλά και να επαυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο παρά του ότι η μεταλλευτική και οι εργαζόμενοι αιμοδοτούν τα δημόσια ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση μια σοβαρή κοινωνική πολιτική στην κατεύθυνση της επαναφοράς της κοινωνικής ενότητας δεν γίνεται ΜΟΝΟ με συμπαθείς παρουσίες όπως η δικής μεν, κάθε δίσεκτο έτος δε. Πιστεύουμε ότι το καταλαβαίνετε. Ας πούμε όμως ότι ήταν μια καλή αρχή, που δεν είχε συνέχεια. Ας Ευχηθούμε ότι η παράταξη σας θα προλάβει να αλλάξει την δυσάρεστη εικόνα, αν και οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Να είστε καλά και όπως μας διεμήνυσε ο κ Ζαγοράκης είστε πάντα ευπρόσδεκτος στο Στρατώνι όπως και ο καθένας που έρχεται με σεβασμό προς τους κατοίκους, τις επαγγελματικές δραστηριότητες τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.