Γ.Γ.ΥΠΕΝ: "Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΘΡΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ - ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙ 37 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ"


Όπως διαβάσαμε στο oryktosploutos.net o Γ.Γ. του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, τόνισε ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αποτελεί Εθνική υπόθεση, καθώς δίνει σημαντικές λύσεις όπως είπε σε θέματα ενεργειακής αυτάρκειας, απασχόλησης και τόνωσης της οικονομίας.

Παράλληλα ο κ. Βερροιόπουλος απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούν τους φόβους που εκφράζονται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και το τουριστικό μέλλον της Ηπείρου σε περίπτωση εύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων και περαιτέρω αξιοποίησης τους έφερε σαν παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης τουρισμού και εξόρυξης υδρογονανθράκων την περίπτωση της Θάσου. 

Σ' αυτό το νησί, όπως υπογράμμισε ο γ.γ. του ΥΠΕΝ, επί 37 συναπτά χρόνια αξιοποιούνται τα κοιτάσματα πετρελαίου χωρίς να υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στην τουριστική ανάπτυξη του

Τα όσα είπε ο κ. Βερροιόπουλος μπορείτε να τα διαβάσετε στο ρεπορτάζ που έκανε το πάντα αντικειμενικό και σωστά ενημερωμένο oryktosploutos.net και του οποίου το ρεπορτάζ αναδημοσιεύουμε πλήρως.

"Με αφορμή τις δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά του δήμου Ζίτσας και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στα Άνω Πεδινά, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Ιωαννίνων, όπου τόνισε την σημασία της λεπτομερούς κι εμπεριστατωμένης ενημέρωσης των κατοίκων για τη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του 2013-2014, απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν η αξιοποίηση υδρογονανθράκων συνάδει με το ιδιαίτερο φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον της Ηπείρου περιβάλλον της Ηπείρου. 

Υπογράμμισε ακόμη, ότι η ΣΜΠΕ είχε χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία, είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όπου υπήρξε ευρεία συμμετοχή και τα σχόλια της διαβούλευσης ελήφθησαν υπόψη. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι κανένα δεν ήταν ενάντια στην προοπτική αξιοποίησης.

Όσον αφορά το ζήτημα της πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας, ο Μιχάλης Βερροιόπουλος επισήμανε ότι η ΣΜΠΕ δημοσιοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και στους δήμους, καθώς και αναρτήθηκε επίσημα σε όλες τις ιστοσελίδες. 

Επανέλαβε παράλληλα, ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ότι το ΥΠΕΝ είναι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα για συζήτηση των θεμάτων που άπτονται της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή. 

Αποσαφήνισε ακόμη, ότι η δημόσια διαβούλευση, συνεχίζεται και προβλέπεται στο μέλλον, σε κάθε στάδιο και φάση της διαδικασίας όπου απαιτείται αδειοδότηση, αυτού του μεγάλου έργου. Δήλωσε χαρακτηριστικά «Εδώ είμαστε, τίποτα δεν έχει τελειώσει, και δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον κόσμο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα φάση της έρευνας υδρογοναθράκων, πιο συγκεκριμένα στη διενέργεια γεωφυσικών διασκορπίσεων, οι οποίες από τον κόσμο καλούνται ως σεισμικές έρευνες. 

Εξήγησε ότι πρόκειται για πολύ μικρές, ρηχές γεωτρήσεις βάθους 2 με 5 μέτρα και μικρής ποσότητας εκρηκτικής ύλης για να παραχθεί ένας ήχος, ο οποίος μέσω των γεωφώνων παράγει δεδομένα για τη γεωλογία της περιοχής. 

Διευκρίνισε ακόμη, ότι παρότι σύμφωνα με την εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπεται η διενέργεια μελέτης, όταν πρόκειται για επεμβάσεις τόσο μικρής κλίμακας που δεν είναι ουσιωδώς παρεμβατικές, η πολιτεία μέσω της σύμβασης με την εταιρεία έχει επιβάλλει την σύνταξη ενός περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης, αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους και την προβλεπόμενη προστασία από ενδεχόμενες οχλήσεις λόγω θορύβου, σκόνης κτλ.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Πρίνου, όπου η εξόρυξη υδρογονανθράκων λειτουργεί αρμονικά με την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τις πιθανότητες υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου.

Δήλωσε τέλος, ότι η αξιοποίηση υδρογονανθράκων αποτελεί εθνική υπόθεση που συνεπάγεται σημαντικά αποτελέσματα για την ενεργειακή αυτάρκεια, την απασχόληση και την τόνωση της οικονομίας. 

Η Ήπειρος ήταν από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας, σήμερα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους και συνεπώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποστερούμε τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Κατά την ημερίδα, υπήρξε δε η υπενθύμιση ότι στην Ήπειρο έχουν γίνει συνολικά 14 γεωτρήσεις στο παρελθόν –οι 11 από αυτές κατά την παραχώρηση του «οικοπέδου» Ιωαννίνων στην Enterprise Oil στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ είχαν προηγηθεί και οι σεισμικές γραμμές σε 1991 χλμ. «Τώρα τα χιλιόμετρα είναι 500. Τις έχουμε ανάγκη τις σεισμικές έρευνες. Θα μας δώσουν μια παρακαταθήκη σεισμικών δεδομένων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Σπυρίδων Μπέλλας, ο οποίος τόνισε ότι «δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί πετρέλαιο ή αέριο». Σημειωτέον ότι τα περί αερίου επαναλαμβάνονται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, με την αίσθηση ότι η κοινοπραξία θα αναζητήσει κοίτασμα φυσικού αερίου να γίνεται πιο έντονη.

Τοποθέτηση έγινε και από τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Καλιαμπάκο, ο οποίος είχε κάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αφού ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει πετρέλαιο στην Ήπειρο («έχουμε κάποιες γεωλογικές παγίδες που μπορεί να έχουν πετρέλαιο» είπε), υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό στάδιο είναι το ενδιάμεσο –μεταξύ, δηλαδή, της ολοκλήρωσης των σεισμικών ερευνών και της ενδεχόμενης εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 

Το ενδιάμεσο στάδιο, όπως είπε, πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μια μελέτη ανάλυσης ρίσκου και μια μελέτη κοινωνικού οφέλους. Έμφαση έδωσε γενικότερα στην ανάγκη να εμπλέκονται οι πολίτες ουσιαστικά στις διαδικασίες διαβούλευσης.

Όσο για τη συσχέτιση σεισμών και παραγωγής υδρογονανθράκων, τοποθετήσεις έγιναν από τους καθηγητές Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη και Κώστα Παπαζάχο. Ο κ. Παπαζάχος, αφού επαλήθευσε τη συσχέτιση, εκτίμησε ότι σε μια σεισμογενή περιοχή, σαν την Ήπειρο, περισσότερο πρέπει να ανησυχεί «η φυσική σεισμικότητα και όχι η όποια επαγόμενη σεισμικότητα».

Σχετικά με τα οφέλη, περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διοχετευθεί στην τοπική οικονομία της περιοχής των Ιωαννίνων, με επίκεντρο την γεωφυσική σεισμική έρευνα που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα με διαχειρίστρια εταιρεία την ισπανική Repsol σε κοινοπραξία με την ελληνική Energean Oil & Gas.

Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιογραφικής έρευνας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την προετοιμασία και την εκτέλεση των εργασιών της δοκιμαστικής γραμμής που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Ζίτσας, έχουν ως τώρα απασχοληθεί περίπου 180 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 140 αποτελούν εγχώριο εργατικό δυναμικό

Σημειώνεται ότι στην ΣΜΠΕ  για το έργο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πολλαπλασιαστής της απασχόλησης κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 4,2 , δηλαδή για κάθε άμεση θέση εργασίας δημιουργούνται 2 έως 3 έμμεσες, ενώ για κάθε ένα ευρώ εισόδημα που δημιουργείται από τους υδρογονάνθρακες προκύπτουν επιπλέον ένα έως δύο ευρώ εισόδημα, για άλλους κλάδους της οικονομίας.

Επιπλέον, από τη φορολογία των εταιρειών εξόρυξης ένα ποσοστό 5% θα κατευθύνεται στην περιφέρεια Ηπείρου και ένα ποσοστό 20% θα κατατίθεται στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΚΑΓ) για την εξασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών.Στην Καβάλα, για παράδειγμα, αξιοποιούνται οι υδρογονάνθρακες πάνω από 37 χρόνια. 

Στην Καβάλα εισρέουν κάθε χρόνο περίπου δώδεκα εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία. Σε αυτά τα χρήματα συμπεριλαμβάνονται και οι μισθοί περίπου 400 εργαζομένων οι οποίοι είναι σε ποσοστό 95% ντόπιοι. Άλλοι τομείς οι οποίοι ευνοούνται είναι η παροχή υπηρεσιών, οι μεταφορές, οι προμήθειες, οι ενοικιάσεις, τα ξενοδοχεία (συνεδριακός τουρισμός κ.λπ.).

Επίσης θα ενισχυθεί η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ενώ σε τεχνολογικό επίπεδο θα αποτελέσει ευκαιρία για τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, ώστε να προτείνουν/συμμετέχουν σε νέα ερευνητικά προγράμματα π.χ. το ΤΕΙ Καβάλας συνεργάζεται ενεργά με την εταιρεία εξόρυξης.

Η εταιρεία εξόρυξης έχει προσλάβει 94 απόφοιτους του ΤΕΙ Καβάλας. Ταυτόχρονα προσφέρονται ευκαιρίες για την πρακτική εξάσκηση 102 φοιτητών, παρέχεται εργαστηριακός εξοπλισμός, υποτροφίες κλπ."


Αναδημοσίευση από oryktosploutos.net

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο γγ γραμματέας κακώς δεν ανέφερε και τη Χαλκιδική, καθώς εδώ και 40 χρόνια η τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής συμβαδίζει με την μεταλλευτική και την εξορυκτική δραστηριότητα.

Καταλαβαίνουμε ότι οι κομισάριοι του κόμματος ασκούν τέραστια πίεση μέσα στο υπουργείο όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και στην Χαλκιδική.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συνυπάρχουν αρμονικά τα πετρέλαια με τον τουρισμό και δεν μπορούν να συνυπάρξουν τα μεταλλεία με τον τουρισμό; Κύριε γενικέ ελάτε στη ΒΑ Χαλκιδική να δείτε αυτό το έργο πρότυπο στα ελληνικά χρονικά και σταματείστε να εκτίθεστε για κομματικούς λόγους

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ