Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάτι που δεν είναι ευρύτερα (έως καθόλου) γνωστό, είναι ότι η Θεσσαλονίκη, η Κατερίνη (αλλά και η Δυτ. Θράκη, η Σαμοθράκη, η Ζάκυνθος και η Δυτ. Ελλάδα) είναι οι σπουδαιότερες πετρελαιοφόρες περιοχές της Ελλάδος! Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δε, επισημάνθηκε και φυσικό αέριο…

Στο Κιλκίς υπάρχουν αξιόλογες ενδείξεις βαρυτίνης – όπως επίσης και σε περιοχές της Λακωνίας (Μολάοι, Απιδιά, Αγ. Δημήτριος, Δαιμονιά), ΝΑ. Αρκαδίας, Σάμου, Κιμώλου. Στο χωριό Βάθη ανευρέθη αξιόλογη μεταλλοφορία ουρανιούχου ορυκτού (τορβενίτου) εντός πορφυριτικού πετρώματος. Αλλά τι να πεις κανείς για την περιοχή της Κοζάνης:

Από τα κυριότερα μεταλλευτικά κέντρα της χώρας (μαζί με Λαύριο, Ελευσίνα, Παρνασσό, Λάρυμνα, Δομοκό, Εύβοια, Χαλκιδική, Θάσο, Σέριφο, Μήλο, Μύκονο, κ.ά.) Η Πτολεμαΐδα είναι στις πλέον σημαντικές λιγνιτοφόρες περιοχές της Ελλάδος (μαζί με τις περιοχές Κατερίνης, Σερρών, Φλωρίνης, Αττικής, Αλεξανδρουπόλεως, Ευβοίας, Μεγαλοπόλεως, Τανάγρας, κ.ά.).

Τα σημαντικά αποθέματα των κοιτασμάτων χρωμίου των περιοχών Κοζάνης (και Φαρσάλων) επαρκούν για την μακροχρόνια τροφοδοσία μεταλλουργίας κραμάτων σιδηροχρωμίου 12.000 τόνων ετησίως. 

Στον νομό Κοζάνης συναντώνται μερικά από τα σπουδαιότερα κοιτάσματα χρωμιτών (όπως έγραψα, μαζί με περιοχές της Χαλκιδικής, Βέροιας Ημαθίας, Δομοκού, Ολύμπου, Φαρσάλων, Σουφλίου κ.α.). Η Ροδιανή κι ο Βούρινος (μαζί με τον Δομοκό και το Τσαγκλί Φαρσάλων) αποτελούν τα κυριότερα κέντρα εκμεταλλεύσεως χρωμιτών.

Τέλος, τα ελληνικά κοιτάσματα αμιάντου Κοζάνης προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των ξένων εκμεταλλευτών των αμιαντωρυχείων του Καναδά! Το 1957, η αμερικανική εταιρεία «Kennecot Copper» ανέλαβε δια συμβάσεως την μεταλλευτική διερεύνηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αμιάντου της περιοχής Σερβίων. Διενηργήθησαν συστηματικές έρευνες και γεωτρήσεις (μέχρι βάθους 190 μ.). 

Διεπιστώθη η ύπαρξις εκτενών αμιαντοφόρων οριζόντων. Ειδικότερα, στην περιοχή της Ι.Μ. ΖινδανΙου, διεπιστώθη η ύπαρξις ενός μεγάλου κοιτάσματος χρυσοτιλλικού αμιάντου του οποίου, τα βέβαια και πιθανά αποθέματα ανέρχονται σε 100.000.000 τόνων μεταλλεύματος (βλ. Δημ. Τσαϊλά «Ο ελληνικός αμίαντος», περ. Τεχνικά Χρονικά , τ. 180-182,1959). 

Γι’ αυτό η ανωτέρω εταιρεία ίδρυσε εργοστάσιο ημιβιομηχανικής επεξεργασίας (pilot plant), οι δοκιμές του οποίου έδωσαν λίαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι δαπάνες για την έρευνα και μελέτη αξιοποιήσεως των κοιτασμάτων αμιάντου Κοζάνης ανήλθε σε 1.000.000 δολάρια.

Προέκυψε ως τελικό συμπέρασμα, ότι το επιφανειακό κοίτασμα Ζινδανίου συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις αμέσου αναπτύξεως στο μεγαλύτερο αμιαντωρυχείο της Ευρώπης! Αυτό έχει ιδιαιτέρα σημασία για την ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ΠΗΓΗ: Στ. Κατράκη (διπλ. Μηχ/κού μεταλλείων E.N.S.M. τακτ. καθηγ. του Ε.Μ. Πολυτεχνείου) ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑ ΠΤΥΞΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , 1956.

[ΠΗΓΗ: KONTRA NEWS, του Γ. Λεγάκη, συγγραφέα, 07/02/2018]

Αναδημοσίευση από xrysoselladas.gr