Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΜΑΥΡΟ ΑΛΩΝΙ ΙΕΡΙΣΣΟΥ: ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ?


Βλέποντας τις εικόνες από το drone που δημοσίευσε το ιστολόγιο "Politiki Xalkidiki" από τον φετινό εορτασμό μνήμης και σεβασμού των 400 Ιερισσιωτών που σφαγιάστηκαν στην τοποθεσία "Μαύρο Αλώνι" από τους Τούρκους το 1821 υπάρχουν δυο στοιχεία που δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα. 

Το πρώτο στοιχείο αφορά την ανείπωτη ομορφιά του τοπίου που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μαρτυρικό γεγονός της σφαγής των θυμάτων στο όνομα της δήθεν αμνηστίας που θα τους χάριζε η έξοδος τους από το Άγιο Όρος και παράδοση τους στον Τούρκο Μεχμέτ Εμίν, που αποδείχτηκε ένας στυγνός σφαγέας. 

Το δεύτερο στοιχείο αφορά την συμμετοχή του κόσμου, που δια γυμνού οφθαλμού και μέσα από τα εναέρια πλάνα του καγκελευτού χορού δείχνει πολύ μικρή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ιδίως πριν από μια δεκαετία, όπου χιλιάδες κόσμου έκλειναν με τα αυτοκίνητα τους την διαδρομή από το λιμάνι της Ιερισσού μέχρι το Μαύρο Αλώνι για να παρευρεθούν στα δρώμενα τους ιστορικότερου ίσως εθίμου στην Βόρεια Ελλάδα.

Όπως σε όλα τα θέματα εντός της Ελληνικής επικράτειας οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως κι αυτό το έθιμο έχει πέσει θύμα της πτώσης της διάθεσης του κόσμου εν μέσω των άλυτων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά, να λάβει μέρος μαζικά σε ήθη και έθιμα που θυμίζουν για παράδειγμα προγονικές θυσίες και παραδόσεις. Θεωρείται "άσκοπο" και "χάσιμο ενέργειας και χρόνου" από κάποιους που διέπονται από σύγχρονες αντιλήψεις.

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως η συμμετοχή του κόσμου μειώθηκε κυρίως από το 2012 και μετά, όταν αυτές οι μοναδικές εκδηλώσεις μνήμης "χρωματίστηκαν" από τους antigold με ακόμη μελανότερα χρώματα, όπου η ένδυση με τα γνωστά μπλουζάκια sos ήταν ίσως η πιο ανώδυνη παραφωνία μπροστά στους πύρινους λόγους που έβγαιναν και τα συνθήματα που ακούγονταν κατά την διάρκεια του εορτασμού, εναντίον της επένδυσης, τουλάχιστον επί μια συνεχή τριετία. Μέχρι δηλαδή το 2015.

Από τότε τα πράγματα άλλαξαν είναι αλήθεια. Όπως και στις μαθητικές παρελάσεις της Ιερισσού, έτσι και στο έθιμο του Μαύρου Αλωνιού τα μαύρα μπλουζάκια "SOS" μειώθηκαν δραστικά μέχρι του σημείου σήμερα να μην τα φοράει κανείς.

Ακόμη και τα πρωτοκλασάτα στελέχη των antigold αποφεύγουν να εμφανίζονται πλέον σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις με ενδύματα και άλλα αξεσουάρ που φέρουν το λογότυπο "sos xalkidiki". Το κρατούν για τις καθ' εαυτού δράσεις που κάνουν εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Αναμφίβολα, είναι μια πρόοδος. Αρκεί όμως για να επανακάμψει ο κόσμος που άφησε πίσω αυτό το μοναδικό έθιμο απότισης φόρου τιμής και σεβασμού στην μνήμη των 400 σφαγιασθέντων Ιερισσιωτών;

Μήπως όμως θα πρέπει να υπάρξει μια καμπάνια ενημέρωσης και ενθύμησης για τους "κρύους" από την μεριά των αρχόντων του τόπου για τους ουσιαστικούς λόγους τέλεσης του εθίμου, έτσι ώστε να ξαναζεσταθεί ο κόσμος όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος;

Ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθεί μέσα στα χρόνια κιι αυτή η υπόθεση.

Σας αφήνουμε με τα πλάνα από την φετινό εορτασμό όπως αυτός αναδείχθηκε από το βίντεο του Politiki Xalkidiki.



9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πλάνα που δείχνετε δεν είναι από την φετινή γιορτή. Είναι από πέρσι. Φέτος είχε ακόμη λιγότερο κόσμο από πέρσι.

Ανώνυμος είπε...

Πριν 10 χρόνια γίνονταν πρωί και απόγευμα εκδηλώσεις γιατί ο κόσμος που ερχόταν στην Ιερισσό δεν μπορούσε να φτάσει επάνω στο Μαύρο Αλώνι.

Η τελευταία φορά που είδαμε πολύ κόσμο ήταν το 2012. Από τότε είναι και το βίντεο.Στο τέλος του βίντεο μιλάνε οι antigold!
https://www.youtube.com/watch?v=I7VCChwy10I

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @13 Απριλίου 2018 - 12:43 μ.μ.

Έχετε δίκιο στην επισήμανση σας. Είχαμε την εντύπωση ότι το βίντεο ήταν από τον εορτασμό της Τρίτης του Πάσχα, όμως δημοσιεύτηκε τελικά στις 6 Απριλίου 2018. Δηλαδή την Μ. Παρασκευή.

Αναμένουμε από το ιστολόγιο ή από κάποιο άλλο να δημοσιεύσει πλάνα από τον φετινό εορτασμό και να το επισυνάψουμε στην ανάρτηση μας.

Να είστε καλά.

Ανώνυμος είπε...

Μην περιμένετε να δείτε πλάνα από το φετινό εορτασμό στο Μαύρο Αλώνι. Έγινε ο κακός χαμός με τους antigold και τους πολιτικούς. Έχει πέσει μαύρο.

Ανώνυμος είπε...

Να μην φοβάστε! Κερδάνε!

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι έπεσε γιούχα?
Αληθεύει ότι στη συνέχεια έπεσαν απειλές ότι αν βγει το video προς τα έξω ο "δημοσιογράφος" την έβαψε?
Πόσο ακόμη φασισμό θα ανέχεται ο κόσμος στα κάτω χωριά χωρίς να αντιδρά?
Πόσο ακόμη φόβο προς τους 30 εναπομείναντες αντιγκόλντ νταήδες και πόση δουλοπρέπεια στους Συριζάδες που αφάνισαν την Ιερισσό?

Ανώνυμος είπε...

H μεγαλύτερη γιορτή στη Βόρεια Ελλάδα και πιο ιστορική επέτειος της Χαλκιδικής σβήνει και αργοπεθαίνει στα χέρια των συρι-ζαίων τοπαρχών όπως τόσο και τόσα άλλα άλλοτε σπουδαία, βυθίζοντας την Ιερισσό στην ανυπαρξία και την υποβάθμιση. Καλούμε σήμερα την πρόεδρο των επαγγελματιών να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσει την Ιερισσό που χάσαμε στο όνομα μιας αποδεδειγμένα εμμονικής ανοησίας. Μπορεί άραγε να το κάνει η κυρία; Αν όχι, ας συνεχίσει να τους καλεί να κόβουν τις πίτες της συμφοράς.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν Θεό αυτοί οι τύποι στο ΣΥΡΙΖΑ. Βεβήλωσαν τη μνήμη των πεσόντων αλλά και της ιστορίας ενός ολόκληρου τόπου και εδώ στα νότια αντί να τους φτύσουμε έχουμε γίνει έρμαια των αρρωστημένων ενστίκτων τους.
Μας κορόιδεψαν οι πρώην γραφικοί κύριε Λαγόντζο και κυρία Λαγόντζινα και εσείς είστε αυτοί που τους δώσατε τροφή και όπλα ώστε να έχουν καταντήσει την Ιερισσό κουμμουνιστοχώρι που φυτοζωεί και σιγοσβήνει.
Δείτε την Αρναία και πάρτε παράδειγμα. Τους έκανε πέρα από την πρώτη στιγμή και με τα ψίχουλα δημιούργησε τουριστική υποδομή και πολιτιστική δραστηριότητα. Χιλιάδες κόσμο φιλοξένησε το Πάσχα.
Η Ιερισσός τι μέτρησε?

Ανώνυμος είπε...

H Ιερισσός το μόνο που μετράει από το 2011 είναι οι πληγές της χούντας που της έχει επιβληθεί από τους antigold. Και δεν μπορεί να αντιδράσει κανένας και πως να αντιδράσει όταν το αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας του δήμου είναι κλειστί από το 2013!