Τρίτη 1 Μαΐου 2018

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ


Ο Δήμος Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με αντικείμενο την επένδυση μεταλλείων και βιομηχανίας χρυσού και εξαιτίας των antigold δράσεων ορισμένων που διαφωνούν με την υλοποίηση της επένδυσης αυτής.

Ο Δήμος Αριστοτέλη όμως δικαιούται  να είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και εξαιτίας δύο εξαιρετικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, τα οποία τον καθιστούν μοναδικό προορισμό παγκοσμίως. 


Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του είναι η γειτνίαση με την Κιβωτό της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος και το γεγονός ότι στο Δήμο Αριστοτέλη βρίσκεται η γενέτειρα του γνωστού παγκοσμίως αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, εξού και το όνομα του Δήμου.

Αυτά τα δύο στοιχεία από μόνα τους θα μπορούσαν να προσελκύουν αδιαλείπτως επισκέπτες σε ετήσια βάση και να τροφοδοτήσουν μία παράλληλη οικονομία στο Δήμο Αριστοτέλη, ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Για να επιτευχθεί αυτό όμως απαιτείται σχεδιασμός και βούληση από τους τοπικούς άρχοντες πρωτίστως και την κεντρική διοίκηση της χώρας. Διαχρονικά και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ούτε καν σκέψη από τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι αναλώνονται σε μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, αδιαφορώντας παντελώς για την επόμενη μέρα, για το αύριο.

Εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, το καλοκαίρι του 2019, κρίνεται αναγκαίο να τεθούν σε δημόσιο διάλογο ορισμένες καταρχήν σκέψεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Αριστοτέλη, πέραν της αξιοποίησης του μεταλλευτικού δυναμικού του, το οποίο φαίνεται να έχει βρει το δρόμο της, μετά και τη διαδικασία της διαιτησίας.

Επειδή βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη μίας περιοχής, πέρα και πάνω από το προϊόν που διαθέτει, είναι οι δυνατότητες πρόσβασης και επειδή όλοι όσοι ζούν ή και επισκέφθηκαν τη ΒΑ Χαλκιδική, το Δήμο Αριστοτέλη, γνωρίζουν ότι η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δυσχερής, επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα, μελετήθηκε καταρχήν η δυνατότητα βελτίωσής της προς προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αρθεί αυτή η δυσμενής κατάσταση, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του Δήμου και να καταστεί ευχερής η πρόσβαση προς το Άγιον Όρος και τη γενέτειρα του Αριστοτέλη προτείνονται κατ’ ελάχιστον τα εξής:

1. Κατασκευή κάθετου οδικού άξονα σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την Ουρανούπολη, την πύλη του Αγίου Όρους. Η χάραξη που προτείνεται, είναι αυτή που φαίνεται στο συνημμένο χάρτη, η οποία ξεκινά από τον κόμβο της Ρεντίνας, επί της Εγνατίας Οδού, διέρχεται έξω από το Μόδι και τον Στανό, τέμνει το υφιστάμενο δίκτυο στον κόμβο του Παλαιοχωρίου, ακολούθως διέρχεται έξω από την Μεγάλη Παναγία, ακολουθεί την παλαιά χάραξη Μεγάλης Παναγίας – Γοματίου, διέρχεται έξω από το Γομάτι, την Ιερισσό και τα Νέα Ρόδα και καταλήγει στην πύλη του Αγίου Όρους, την Ουρανούπολη.

2. Κατασκευή προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στον κόλπο της Ιερισσού, σε θέση που θα προσδιοριστεί με βάση τα βάθη της θάλασσας και κατά προτίμηση στην Ιερισσό. Οι επισκέπτες με κρουαζιερόπλοιο θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη και την Αμφίπολη.

3. Κατασκευή υδατοδρομίου στην Ιερισσό, προς αεροπορική σύνδεση της πύλης του Αγίου Όρους και της γενέτειρας του Αριστοτέλη με τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας.

Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω αναπτυξιακά έργα, άρσης της απομόνωσης του Δήμου Αριστοτέλη και βελτίωσης της πρόσβασης σε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, προτείνεται επίσης η κατασκευή διεθνούς συνεδριακού κέντρου και κέντρου φιλοσοφίας στη γενέτειρα του Αριστοτέλη.

Τα ανωτέρω αναπτυξιακά έργα τα δικαιούται ο Δήμος Αριστοτέλη και θα πρέπει να τα διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις. Η υλοποίησή τους εντός της επόμενης πενταετίας θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης του Δήμου πέραν της μεταλλευτικής περιόδου.

Ο Δήμος Αριστοτέλη έχει πλούσια κληρονομιά. Η αξιοποίησή της, επ’ ωφελεία όλων μας, είναι υποχρέωσή μας και κυρίως είναι υποχρέωση των πολιτικών.

Οι επερχόμενες εκλογές είναι ευκαιρία να συναισθανθούμε όλοι μας την ευθύνη μας απέναντι στον τόπο μας και να επιλέξουμε πρόσωπα ικανά, φερέγγυα, με φόβο Θεού, τα οποία θα οδηγήσουν τον τόπο σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς μικροπολιτικές και μικροκομματικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες.

Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι πεδίον δόξης λαμπρόν ! ! !

Η μόνη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι να είμαστε μονοιασμένοι ! ! !

Συμφιλίωση, επ’ ωφελεία όλων ! ! !

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας