ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΚΑΤΑΡΑ Η΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΟΙ "ΣΚΟΥΡΙΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ?


Ορισμένοι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη έχουνε έτοιμη την απάντηση. Κατάρα ! ! !

Ορισμένοι άλλοι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη έχουνε επίσης έτοιμη την απάντηση. Ευλογία ! ! !

Η παρούσα ανάρτηση θα είναι δύσκολο να αναγνωσθεί και να κατανοηθεί  από όσους για ιδεολογικούς, κάθε είδους, λόγους θεωρούν την αξιοποίηση των «Σκουριών» είτε ως Κατάρα, είτε ως Ευλογία.

Όσοι είναι απαλλαγμένοι από ιδεολογικούς, κάθε είδους, περιορισμούς, θα φέρουν στο μυαλό τους τα πάρα πολλά παραδείγματα εφαρμογής της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής επιστήμης, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική, προς υποστήριξη της μίας ή της άλλης θέσης και θα αναρωτηθούν : Τελικά είναι κατάρα ή ευλογία οι «Σκουριές» για τους πολίτες ;

Το ζήτημα είναι πολύπλευρο και πολυεπίπεδο. Η απάντηση εξαρτάται από το τι βαρύνει περισσότερο για τον καθένα. Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί την εξέλιξη της κάθε περίπτωσης αξιοποίησης κοιτάσματος και σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται Κατάρα, ενώ σε άλλες Ευλογία, για τον τόπο και για τους κατοίκους του ;

Η τεχνολογία που εφαρμόζεται, η τεχνογνωσία και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία της αξιοποίησης του κοιτάσματος, διαφοροποιούν την εξέλιξη της κάθε περίπτωσης.

Ορισμένοι, προσπερνώντας βιαστικά πολλά σημαντικά και κρίσιμα κομβικά σημεία συζήτησης και μεθοδολογίας, θα πουν ότι ακόμη και εάν όλα (τεχνολογία, τεχνογνωσία, άνθρωποι, διαδικασίες) γίνουν τέλεια, θα υπάρξουν επιδράσεις από την αξιοποίηση των «Σκουριών» στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Πράγματι θα υπάρξουν επιδράσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Θετικές και αρνητικές. Ας αφήσουμε τις θετικές καταρχήν και ας εστιάσουμε στις αρνητικές επιδράσεις. Ποιες θα είναι οι αρνητικές επιδράσεις ; 

Ποιος θα τις εκτιμήσει πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα, ώστε να μην χρειαστεί να τις ζήσουμε για να τις μάθουμε ; Ποιος θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις επιδράσεις και την εξέλιξή τους ; 

Ποιος θα ελέγχει - αξιολογεί τα δεδομένα της παρακολούθησης – καταγραφής της κατάστασης, ώστε να διαπιστώνει εάν η κατάσταση εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ή όχι ; 

Στη δυσμενή περίπτωση, που η κατάσταση εξελίσσεται χειρότερα από τις εκτιμήσεις, ποιά μέτρα θα λαμβάνονται ;

Ορισμένοι, προσπερνώντας βιαστικά και αυτά τα σημαντικά και κρίσιμα ερωτήματα συζήτησης και μεθοδολογίας, θα πουν ότι ακόμη και εάν όλα (τεχνολογία, τεχνογνωσία, άνθρωποι, διαδικασίες) γίνουν τέλεια, εάν τις αρνητικές επιδράσεις που θα υπάρξουν από την αξιοποίηση των «Σκουριών» στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, τις εκτιμήσουμε σωστά, τις ελέγξουμε και τις αντιμετωπίσουμε, ώστε να είναι αποδεκτές, παραμένει το ενδεχόμενο να προκληθεί ατύχημα.

Πράγματι, υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβεί ατύχημα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως όλα τα ατυχήματα.

Στο σημείο αυτό, παρακάμπτοντας την πιθανοθεωρητική εκτίμηση του ενδεχομένου να προκληθεί ατύχημα και αποφεύγοντας να αναφερθώ σε πιθανότητες, αφού πάντα θα παραμένει πιθανοθεωρητικά μία απειροελάχιστη πιθανότητα να προκληθεί ατύχημα, στο ορατό ή και στο απώτερο μέλλον, θα ήθελα να επικαλεστώ το γνωστό σε όλους παράδειγμα του πυρηνικού εργοστασίου στην Ιαπωνία, (11 Μαρτίου 2011) στο οποίο προκλήθηκε ατύχημα εξαιτίας φυσικού φαινομένου (σεισμός & τσουνάμι), απειλώντας όλη την ανθρωπότητα.

Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανοθεωρητικά το ενδεχόμενο να προκληθεί ατύχημα εξαιτίας φυσικού φαινομένου ισχυρότερου μεγέθους από αυτό που θα έχει ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό των έργων.

Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία, αλλά και παγκοσμίως, θα σχεδιάζονται και θα κατασκευάζονται ώστε να μην υποστούν βλάβη από τσουνάμι ίδιου μεγέθους τουλάχιστον. Αυτό βεβαίως θα αυξήσει το κόστος. Ποιος νοιάζεται όμως για το κόστος, όταν πρόκειται για την σωτηρία της ανθρωπότητας ! ! !

Νοιάζεται ο επενδυτής, ο οποίος ενδιαφέρεται να διαθέτει το παραγόμενο προϊόν σε ανταγωνιστική τιμή, ώστε να καταναλώνεται και να του αποφέρει το επιθυμητό κέρδος. Η ανθρωπότητα όμως δεν νοιάζεται για το κόστος και καλά κάνει.

Τι γίνεται όμως ; Δεν κατασκευάζονται πυρηνικά εργοστάσια ; Κατασκευάζονται.

Έχουνε εξαλείψει τον κίνδυνο ατυχήματος ; Όχι, δεν τον έχουνε εξαλείψει.

Δηλαδή, κινδυνεύει η ανθρωπότητα ; Ναι, κινδυνεύει η ανθρωπότητα.

Τι συνεπάγεται αυτό ; Δεν θα πρέπει να κατασκευάζονται πυρηνικά εργοστάσια ;

Κάποιοι θα απαντήσουν : Να μην κατασκευάζονται. Κάποιοι θα απαντήσουν : Να κατασκευάζονται.

Πως θα προχωρήσουμε στη ζωή ; Θα απαντήσουμε στα ερωτήματα ή θα μένουμε στάσιμοι με αναπάντητα ερωτήματα ;

Η ζωή εξελίσσεται, προχωρά. Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε αποφάσεις, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, να απαντάμε στα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, για την επένδυση χρυσού στον Δήμο Αριστοτέλη, όλα εξαρτώνται από το πως θα αξιοποιήσεις το κοίτασμα. Τεχνολογία και τεχνογνωσία υπάρχει. Καθοριστικός παράγοντας είναι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία αξιοποίησης των «Σκουριών» άνθρωποι.

Εάν οι άνθρωποι αποδειχθούν ανάξιοι, χωρίς αξίες τότε είναι βέβαιο ότι θα είναι κατάρα.

Εάν οι άνθρωποι αποδειχθούν άξιοι, με αξίες, τότε είναι βέβαιο ότι θα είναι ευλογία.

Υπάρχει πράγματι κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία ; Να ακούσουμε τους επιστήμονες. Και τους υπέρμαχους και τους πολέμιους. Κατ’ αντιπαράσταση.

Εφαρμόζεται πράγματι η κατάλληλη τεχνολογία στη συγκεκριμένη περίπτωση ; Να ακούσουμε τους επιστήμονες. Και τους υπέρμαχους και τους πολέμιους. Κατ’ αντιπαράσταση.

Έχει εφαρμοστεί αλλού αυτή η τεχνολογία ; Να ακούσουμε τους επιστήμονες. Και τους υπέρμαχους και τους πολέμιους. Κατ’ αντιπαράσταση.

Υπάρχουν και ποιοι είναι οι κίνδυνοι ; Να ακούσουμε τους επιστήμονες. Και τους υπέρμαχους και τους πολέμιους. Κατ’ αντιπαράσταση.

Ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου μας, ημών και των παιδιών μας σε κάθε περίπτωση ; Είτε της υλοποίησης της επένδυσης, είτε της μη υλοποίησης ; Να ακούσουμε τους επιστήμονες. Και τους υπέρμαχους και τους πολέμιους. Κατ’ αντιπαράσταση.

Αφού τους ακούσουμε τους επιστήμονες, δια ζώσης και κατ’ αντιπαράσταση, σε δημόσιες και ανοικτές συνεδριάσεις σε όλα τα χωριά και επιπροσθέτως ακούσουμε και την επίσημη πολιτεία, το υπουργείο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που αδειοδοτούν και ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που χορήγησαν, τότε θα κληθούμε να αποφασίσουμε εάν θέλουμε ή εάν δεν θέλουμε την επένδυση αυτή στον τόπο μας.

Και πως θα αποφασίσουμε ;

Ειρηνικά και δημοκρατικά. Με τοπικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα σεβαστούμε όλοι μας και θα διεκδικήσει ο Δήμος να υλοποιηθεί από την κεντρική διοίκηση, η οποία έχει και τον τελικό λόγο. 

Στη δημοκρατία λαμβάνονται αποφάσεις με εκλογές και γίνεται σεβαστή από όλους η θέση της πλειοψηφίας. Για το τοπικό δημοψήφισμα θα πρέπει να προηγηθεί σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση όλων των πολιτών. Η συμμετοχή όλων στο δημοψήφισμα είναι απαραίτητη. Συμμετοχή 100%.

Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι πεδίον δόξης λαμπρόν ! ! !

Η μόνη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι να είμαστε μονοιασμένοι ! ! !

Συμφιλίωση, επ’ ωφελεία όλων ! ! !

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ