Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: "ΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ?"


Ο διεθνούς φήμης Δόκτωρας Γεωλογίας Nίκος Αρβανιτίδης σε σχόλιο που έκανε στην προσωπική σελίδα του στο f/b θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα, που κανείς κυβερνητικός αξιωματούχος, ιδίως μέσα από το ΥΠΕΝ δεν έχει ΠΟΤΈ την ειλικρίνεια να απαντήσει μέχρι σήμερα.

Τι είναι αυτό που εμποδίζει τον εκάστοτε υπουργό περιβάλλοντος και τους συνεργάτες του να επισκεφτούν τα μεταλλεία Κασσάνδρας έτσι ώστε να διαμορφώσουν προσωπική άποψη;

Είναι ένα από τα μείζονα ερωτήματα που θέτουμε από την εποχή της κ. Μπιρμπίλη, χωρίς βεβαίως να πάρουμε κάποια απάντηση. Ακολουθεί το σχόλιο του κ. Αρβανιτίδη.

"Ξανά στα υπόγεια, πάλι επίσκεψη μεταλλείου, νέα γνώση και βάση για επανερμηνεία, επαναδιατύπωση και σίγουρα πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα και κατάσταση που ισχύουν. 

Σαν άνθρωπος αυτής της δουλειάς είχα μεγάλη επαγγελματική βοήθεια από μελέτες, εκθέσεις, συμμετοχές σε συνέδρια και κάθε είδους επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τίποτα όμως από αυτά δεν συγκρίνεται με την αληθινή και "ζωντανή" εικόνα που διαμορφώνεται από την άμεση επαφή με την μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Είχα διαχρονικά την δυνατότητα να επισκεφθώ περισσότερα από 100 ενεργά και μη μεταλλεία σε διάφορα σημεία, κυρίως της Ευρωπης, γεγονός που πέρα από την ανεκτίμητη εμπειρία που προέκυψε, επέτρεψε την ενίσχυση του βαθμού τεκμηρίωσης πολλών ερευνητικών ενδείξεων και συμπερασμάτων, παρουσίασε πιο ξεκάθαρα αρχικές επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα θέματα και ανέδειξε την ανάγκη για αποφάσεις και μέτρα για βελτίωση της παραγωγής και βιώσιμης λειτουργίας. 

Με άλλα λόγια αποτελεί η επίσκεψη ενός μεταλλείου ένα σημαντικό εργαλείο για να κατανοήσει και να πάρει κάποιος απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που έχει.

Στην περίπτωση για παράδειγμα των μεταλλείων Κασσάνδρας οι αποφάσεις και η διοικητική διαχείριση των αδειοδοτήσεων και άλλων θεσμικών θεμάτων γίνονται "εκ του μακρόθεν". 

Αντί της όποιας διαιτησίας, σκέψεων περί επιφανειακής η μη εξόρυξης, συνεχόμενων και ατέρμονων συζητήσεων για την επιλογή της μεταλλουργίας και του τρόπου κατασκευής του φράγματος, γιατί αντί αυτών δεν επιλέγουν οι διοικητικά αρμόδιοι μια επίσκεψη στην περιοχή. 

Τι εμποδίζει στο υπουργικό επιτελείο να πάει στην περιοχή για να δει τα πράγματα με δικά του "μάτια". Τι πιο λογικό και άμεσο. Βλέπω, αντιλαμβάνομαι, ρωτάω, παίρνω απαντησεις, ερμηνεύω, διαμορφώνω άποψη. Ορθολογική και αποτελεσματική προσέγγιση. 

Διαφορετικά θα γίνεται αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή ρυθμοί χελώνας, στασιμότητα και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα."

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντρέπονται για το κακό που έκαναν σε τόσο κόσμο χωρίς να έχουν το παραμικρό δίκιο.
Γι' αυτό δεν έρχονται στα μεταλλεία μας. Δεν έχουν τα μούτρα.

Ανώνυμος είπε...

-2:33μμ
Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ντροπής. Δεν έχουν τόσο βάθος σαν άνθρωποι.
Έχουν ιδεολογικό πρόβλημα και επιχειρούν έτσι να απαξιώσουν την επένδυση.
Καλά να είναι όλοι τους. Το φούμο που έρχεται δεν θα ξεπλένεται από κανένα σαπούνι ή απορρυπαντικό.

Ανώνυμος είπε...

Στις Σκουριές η διαχρονική πολιτική αλητεία ταυτίστηκε με τον λούμπεν καθηκισμό και συνεχίζει. Το χρήμα βέβαια από ξένες ΜΚΟ γεφυρώνει κάθε ετερόκλητες καταστάσεις και διαφορές!