ΟΙ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΘΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ


Η συνεισφορά της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας θα μπορούσε να φτάνει το 7%- 10% του ΑΕΠ, αλλά παραμένει καθηλωμένη στο 3,4% εξαιτίας σειράς αγκυλώσεων. 

Όπως υποστήριξαν χθες στελέχη της αγοράς και πανεπιστημιακοί κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, η χώρα μας διαθέτει μεταλλεύματα (περλίτης, μπετονίτης, βωξίτης, λιγνίτης) που την κατατάσσουν σε κορυφαίες θέσεις της ευρωπαϊκής ή και της παγκόσμιας αγοράς. Όμως οι καθυστερήσεις (και ενίοτε οι αντιδράσεις) εμποδίζουν την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας.

«Δεν βάζουμε στην εξίσωση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας έναν κλάδο που αποδεδειγμένα βοηθάει» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Θανάσης Κεφάλας. 

Κατά τον πρόεδρο του ΣΜΕ, στα χρόνια της κρίσης στον μεταλλευτικό κλάδο διατηρήθηκε η απασχόληση, μολονότι υπάρχουν και υποκλάδοι (όπως τα αδρανή υλικά) με προβλήματα κερδοφορίας και αποδοτικότητας. Υπάρχουν, όμως, και υποκλάδοι που κυριολεκτικά απογειώθηκαν, όπως το μάρμαρο, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν 20% ετησίως.

Ο αντιπρόεδρος της καναδικής Eldorado Gold στην Ελλάδα Χρήστος Μπαλάσκας θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. «Τους θέλουμε ή δεν τους θέλουμε τους επενδυτές; Δεν μπορούμε να τους κρατάμε και να τους λέμε πως κάποια στιγμή θα αποφασίσουμε!» είπε ο κ. Μπαλάσκας.

Ο πρόεδρος της Euromines, της ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου Μαρκ Ραχοβΐδης θεωρεί, πάντως, ότι II παρά την γκρίνια η Ελλάδα έχει πιο φιλικό πλαίσιο στις επενδύσεις του εξορυκτικού κλάδου από αγορές όπως η Βρετανία. «Πρέπει να εξηγήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες γι’ αυτό που κάνουμε» είπε ο κ. Ραχοβίδης.

Νομοθεσία

Ο γενικός διευθυντής πρώτων υλών και εξόρυξης της ΑΓΕΤ Ηρακλής Κυριάκος Ασημακόπουλος θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος έχει «καλή και σωστή νομοθεσία».

Όμως, «όταν πρόκειται να εφαρμοστεί μια καινοτομία, αφήνει τη βιομηχανία να μπει, να φάει το πρώτο ξύλο, να ακούσει τις αντιδράσεις και στη συνέχεια παρεμβαίνει πυροσβεστικά». Αυτό σημαίνει «ότι η άσχημη εικόνα που έχουμε απέναντι στην κοινωνία επιδεινώνεται εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων» εξήγησε. Ο κ. Ασημακόπουλος επισημαίνει: «Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να αποφασίσουμε από κοινού, γιατί ο κλάδος θα έχει άνθηση τα επόμενα χρόνια».

Στην εύκολη κριτική απέναντι στο Δημόσιο απάντησε η κυρία Ρεβέκκα Μπατμάνογλου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιες άλλες όχι μόνο δεν έχουν, αλλά έχουν καταφέρει να έχουν αγαστή συνεργασία και συνύπαρξη. Ποιες είναι οι αιτίες; Πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πώς η κοινωνία εντάσσεται, πώς η εταιρία αντιμετωπίζει την τοπική κοινωνία»

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Φώτη Κόλλια, 2/6/2018]

Αναδημοσίευση από xrysoselladas.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ