Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

ΟΗΕ: ΔΥΟ ANTIGOLD ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Την Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση (VNR) της Ελλάδας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ παρουσίασε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (High Level Political Forum - HLPF) που λαμβάνει χώρα από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου 2018, στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε το σημαντικό  ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα  το σεβασμό που η Ελλάδα αποδίδει στις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταξύ άλλων, μέσω της εξασφάλισης πρόσβασης σε δομές υγείας και παιδείας. 

Όπως επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ «απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του προσφυγικού ζητήματος, γιατί δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη με όπλα και πολέμους».

Στην παρουσίαση του VNR της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) και η Κατερίνα Ιγγλέζη, Βουλευτής, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

Αναδημοσίευση από olathessaloniki.com

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Είναι από τις περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως τα "τυχερά του επαγγέλματος" για τους δυο πολιτικούς από την Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για την Κατερίνα Ιγγλέζη από την Χαλκιδική και τον Σωκράτη Φάμελο από την Θεσσαλονίκη.

Και οι δύο είναι γνωστοί για την ιδεολογική απόσταση τους από την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, ωστόσο επισκέφτηκαν στην Μέκκα της ελεύθερης αγοράς, χωρίς ιδιαίτερους δισταγμούς φανταζόμαστε.

Ευχόμαστε το ταξίδι αυτό να στάθηκε μια πραγματική αποκάλυψη τόσο για τον κ. Φάμελο, όσο και για την κ. Ιγγλέζη. Να τους έκανε σοφότερους, έτσι ώστε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της οικονομίας να μην τα αντιμετωπίζουν με αφοριστικό - ισοπεδωτικό τρόπο, είτε για επικοινωνιακούς, είτε για ψηφοθηρικούς λόγους.

Θα πρέπει οι πολιτικοί, που μέσα από τέτοια ταξίδια αποκτούν προσλαμβάνουσες και όσμωση με την πολιτική κουλτούρα, την βούληση και τον σχεδιασμό που επικρατεί σε κρίσιμα θέματα σε μεγάλα και πιο οργανωμένα ξένα κράτη, από εμάς, να είναι οι πρώτοι που θα βγαίνουν μπροστά σε κρίσεις σαν αυτή που βιώνουμε με την τραγωδία της Ραφήνας.

Προηγείται βέβαια από μέρους τους η υπενθύμιση, προς πάσα κατεύθυνση, πως βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο η ανάπτυξη με μηδαμινό περιβαλλοντικό ή ενεργειακό κόστος, αλλά και η διαχείριση κρίσεων και έκτακτων αναγκών με τέτοιο τρόπο που η μείωση ή η εξάλειψη των συνεπειών τους να μην αποδίδεται σε θαύμα, αλλά σε σωστό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Έπειτα να ακολουθεί η συμβολή στην εκπόνηση σχεδιασμών που θα νομοθετούνται και θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα. Τα αποτελέσματα αυτή της διαχείρισης, αν είναι θετικά, αθροιστικά συμβάλουν στην πολυπόθητη όσο και ολιστικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης που είναι συνεπής, θεωρεί και δικαίως πως αυτή η στάση και συμπεριφορά πρέπει να είναι μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις των εκλεγμένων εκπροσώπων στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτου κομματικής απόχρωσης.

Άλλωστε, χάρη στην διαρκή όσο και σκληρή φορολόγηση του καθενός από εμάς, δίνεται η δυνατότητα στους πολιτικούς μας να αποκτούν σφαιρική άποψη και αντίληψη επί παντός του επιστητού, έτσι ώστε αυτή να επιστρέφεται ανταποδοτικά στην υπηρεσία του πολίτη.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να αποκτήσουν οι πολιτικοί μας αυτή την οπτική γωνία, όταν τους δίνονται οι ευκαιρίες για τέτοια ταξίδια. Η απόκτηση τεχνογνωσίας και η ενσωμάτωση της στην ελληνική πραγματικότητα ίσως κάποια στιγμή να μας βοηθήσει να σταματήσουμε να θρηνούμε τόσο άδοξα ανθρώπινες ζωές.