ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΡΩΓΜΑΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


Στις 20 Αυγούστου 2018, η απερχόμενη δημοτική αρχή των κ.κ. Μίχου – Ζουμπά, Του Δήμου Αριστοτέλη, στη ΒΑ Χαλκιδική, μας ενημέρωσε, με ανακοίνωσή της, σχετικά με τα πεπραγμένα της, ως προς το χρονίζον φαινόμενο και μείζον πρόβλημα,των ρωγματώσεων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού της Στρατονίκης,πληθυσμού 850 περίπου ατόμων, ο οποίος βρίσκεται πλησίον της υπόγειας μεταλλευτικής δραστηριότητας του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες, της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε..

Συγκεκριμένα, η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά, μας διέθεσε ένα ιστορικό αντιμετώπισης του θέματος και μία ανακοίνωση, στην οποία μας παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και τη δικιά της «ανάγνωση» των γεγονότων,σύμφωνα με την οποία, η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά, «από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2014, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, επιμονή και στρατηγική, σχεδίασε ένα πλάνο ενεργειών για την οριστική αντιμετώπιση του ακανθώδους αυτού προβλήματος.» 

Δηλαδή, σύμφωνα με τους Μίχο – Ζουμπά, η απερχόμενη δημοτική αρχή της οποίας ηγούνται, τα έκανε όλα τέλεια, με επιμονή και στρατηγική, όπως και οι παραιτηθέντες υπεύθυνοι για την «κόλαση» στην ανατολική Αττική, με τους 97 αδικοχαμένους συνανθρώπους μας.

Ας αναγνώσουμε όμως και εμείς τα ίδια δεδομένα, από τη δικιά μας τεχνικοεπιστημονική οπτική γωνία, θεωρώντας ότι τα δεδομένα, που μας παραθέτει η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά, είναι τα περισσότερο κρίσιμα και ότι είναι αξιόπιστα, παρότι υπάρχουν αμφιβολίες και ενστάσεις, ως προς την πληρότητά τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα, τα οποία μας διέθεσε η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά, το φαινόμενο των ρωγματώσεων στον οικισμό της Στρατονίκης, συνίσταται στην εμφάνιση ρωγματώσεων, ποικίλων μορφών και αναπτύξεως, επί του φυσικού αναγλύφου, οι οποίες εντοπίζονται διάσπαρτες σε όλη την εν λόγω οικιστική περιοχή, επηρεάζοντας κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια, οδικό, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, ως και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 

Το πρόβλημα των ρωγματώσεων στον οικισμό της Στρατονίκης, εκδηλώθηκε και έγινε αντιληπτό στην επιφάνεια, για πρώτη φορά, το 2008, οπότε και αποτυπώθηκε με βάση επί τόπου παρατηρήσεις από μελέτη του ΙΓΜΕ (Αρβανιτίδης κ.α., 2008). 

Έκτοτε, και με βάση την πρόσφατα εκπονηθείσα μελέτη, και πάλι του ΙΓΜΕ (2018), το φαινόμενο εξακολουθεί να εξελίσσεται. Από το 2008, δεν έχει εκπονηθεί κατάλληλη τεχνικογεωλογική και γεωτεχνική μελέτη, ώστε να εντοπιστούν τα γενεσιουργά αίτια πρόκλησης του φαινομένου, δεν έχουν προσδιορισθεί μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισής του και βέβαια δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, ούτε καν πρόληψης ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Το πρώτο συμπέρασμα που συνάγεται, από τα ανωτέρω δεδομένα, είναι ότι, το φαινόμενο των ρωγματώσεων στην Στρατονίκη είναι χρονίζον, από το 2008, και βρίσκεται σε εξέλιξη έως και σήμερα, 2018, επί δεκαετία δηλαδή, χωρίς να έχουν προσδιορισθεί ακόμη, από τους αρμοδίους δημοτικούς άρχοντες και την πολιτεία, τα γενεσιουργά αίτια και κυρίως χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί, ούτε εν μέρει, ούτε εν τω συνόλω, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος εκδήλωσης ανεξέλεγκτων καταστάσεων, οι οποίες δύναται να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Ας συνδέσουμε όμως τη χρονική εξέλιξη του φαινομένου των ρωγματώσεων με τα
πολιτικά δρώμενα στην οικεία περιοχή.

Όταν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο, το 2008, ο οικισμός της Στρατονίκης υπαγόταν διοικητικά στον Καποδιστριακό Δήμο Σταγείρων – Ακάνθου, με έδρα την Ιερισσό και δήμαρχος ήταν ο κ. Βλαχόπουλος Μιχαήλ (2007 – 2010).

Στη συνέχεια, το 2011, ο οικισμός της Στρατονίκης υπάχθηκε διοικητικά στον Καλλικρατικό Δήμο Αριστοτέλη, με έδρα την Ιερισσό. 

Την περίοδο 2011 – 2014, δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη ήταν ο κ. Πάχτας Χρήστος, ενώ ακολούθως, για την περίοδο 2014 – σήμερα (2018) και έως το 2019, δήμαρχος εκλέχθηκε ο κ. Μίχος,
οποίος παραιτήθηκε μετά από 8 μήνες θητείας, τον Μάιο του 2015 και αντικαταστάθηκε από τον κ. Ζουμπά, ο οποίος δημαρχεύει έως σήμερα.

Από τα ανωτέρω στοιχεία συνάγεται το δεύτερο συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο, το φαινόμενο των ρωγματώσεων, έχει διαπαραταξιακό «χαρακτήρα» και έδωσε την ευκαιρία σε όλους, και στους υπέρ και στους κατά, να αποδείξουν πόσο αποτελεσματικοί είναι στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, πλέον.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας διέθεσε η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά, η πρώτη μελέτη του ΙΓΜΕ εκπονήθηκε το 2008, τότε δηλαδή που πρωτοεκδηλώθηκε το φαινόμενο. Το γεγονός αυτό όμως, δεν αναφέρεται στο ιστορικό που μας διέθεσε η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ανακύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα :

1. Γιατί αποσιωπάται από το ιστορικό που μας διέθεσαν οι Μίχος – Ζουμπάς η πρώτη
μελέτη του ΙΓΜΕ;
2. Με ποιανού ενέργειες κλήθηκε το ΙΓΜΕ ;
3. Ποια ήταν τα συμπεράσματα και ποιές οι προτάσεις εκείνης της πρώτης μελέτης
του ΙΓΜΕ, του 2008;

Επεκτείνοντας τις σκέψεις μας ως προς την ανωτέρω αφετηρία . . . τίθενται και τα
ακόλουθα ερωτήματα:

4. Υλοποιήθηκαν οι προτάσεις της πρώτης μελέτης του ΙΓΜΕ, του 2008 ;
5. Εάν υλοποιήθηκαν, ποιες ενέργειες υλοποιήθηκαν και γιατί αποσιωπούνται οι
ενέργειες αυτές από το ιστορικό που μας διέθεσαν οι Μίχος – Ζουμπάς ;
6. Εάν ΔΕΝ υλοποιήθηκαν, γιατί δεν υλοποιήθηκαν, από το 2008 ;

Σύμφωνα με το ιστορικό που μας διέθεσε η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά, από το 2008, όταν πρωτοεκδηλώθηκε το φαινόμενο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, δεν υλοποιήθηκε καμμία ενέργεια και το μόνο γεγονός που αναφέρεται είναι οι έγγραφες καταγγελίες των κατοίκων, το 2011.

Είναι αλήθεια αυτό; Δηλαδή, είναι αλήθεια ότι από 2008 έως τον Ιανουάριο του
2014, δεν έλαβε χώρα καμμία ενέργεια, από κανέναν, αρμόδιο και υπεύθυνο φορέα;

Το ΙΓΜΕ, το 2008 ποιος το κάλεσε ; Γιατί δεν αναφέρουν οι Μίχος – Ζουμπάς την
πρώτη μελέτη του ΙΓΜΕ, του 2008;

Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Βλαχόπουλος (2007 – 2010) και
ο κ. Πάχτας (2011 – 2014).

Τι κάνατε κε Βλαχόπουλε και κε Πάχτα, στη διάρκεια της θητείας σας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρωγματώσεων στην Στρατονίκη, από το 2008 έως το 2010, και από το 2011 έως τον Σεπτέμβρη του 2014, αντίστοιχα ;

Το τρίτο συμπέρασμα που συνάγεται, σύμφωνα με τα δεδομένα της απερχόμενης δημοτικής αρχής των Μίχου – Ζουμπά, είναι ότι πέρασαν, ουσιαστικά αναξιοποίητα και άπραγα, έξι (6) κρίσιμα χρόνια, από την εκδήλωση του φαινομένου το 2008, έως και το 2014.

Και ερχόμαστε στην, υπό εξέλιξη, θητεία των Μίχου – Ζουμπά, Σεπτέμβρης 2014
έως σήμερα, Αύγουστος 2018, . . .

Η δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά ανέλαβε τη δημαρχεία του Δήμου Αριστοτέλη
τον Σεπτέμβρη του 2014.

Η πρώτη, αναφερόμενη στο ιστορικό των Μίχου – Ζουμπά, ενέργεια της νεοεισερχόμενης, τότε, δημοτικής αρχής, έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2014 και αφορούσε την καταγραφή, «μαρτυριών κατοίκων για καθημερινές υπόγειες εκρήξεις», αφενός, και αφετέρου, «επάλληλες εξάρσεις και βυθίσεις του εδάφους σε πλατείες και δρόμους, δημιουργώντας κυματισμούς σε άλλοτε επίπεδες επιφάνειες».

Ορισμένα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν από αυτή την πρώτη ενέργεια των
Μίχου – Ζουμπά είναι τα εξής :

Σε τι αποσκοπούσε αυτή η ενέργεια καταγραφής του φαινομένου;
Από ποιόν ειδικό επιστήμονα καταρτίσθηκε το σχέδιο καταγραφής;
Από ποιόν ειδικό επιστήμονα αξιολογήθηκαν τα στοιχεία της εν λόγω καταγραφής;
Ποια είναι τα συμπεράσματα αυτή της αξιολόγησης, εάν έγινε;
Ποιες είναι οι προτάσεις αυτής της αξιολόγησης, εάν έγινε;

Όπως συνάγεται από το ιστορικό των Μίχου – Ζουμπά και τα ανωτέρω στοιχεία, το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι, η πρώτη ενέργεια των Μίχου - Ζουμπά δεν ήταν ουσιαστική, αφού δεν υλοποιούνταν με σχέδιο, καταρτισμένο από ειδικούς επιστήμονες και δεν αξιολογήθηκαν τα πρωτογενή στοιχεία που συλλέχθηκαν, από ειδικούς επιστήμονες. 

Η πρώτη ενέργεια των Μίχου – Ζουμπά, τον Δεκέμβριο το 2014, ήταν . . . για το «θεαθήναι» και μόνον, και είχε ως συνέπεια την άσκοπη κατανάλωση, πολύτιμου, χρόνου.

Μετά την πρώτη, άστοχη και ανούσια, ενέργεια των Μίχου – Ζουμπά, τον Δεκέμβριο του 2014, ενδεικτική της στρατηγικής της απερχόμενης δημοτικής αρχής των Μίχου – Ζουμπά, ακολούθησαν οι επόμενες άστοχες, αναποτελεσματικές και ανούσιες ενέργειες, από το 2014 ως και τον Μάρτιο του 2017, οι οποίες συνίσταντο σε αποστολή εγγραφών, στη διενέργεια συσκέψεων, επί συσκέψεων και σε αυτοψίες, οι οποίες δεν είχαν κανένα ουσιαστικό και χειροπιαστό αποτέλεσμα, ως προς τα δύο θεμελιώδη ερωτήματα, τα οποία είναι: 1) ποια είναι τα γενεσιουργά αίτια εκδήλωσης του φαινομένου και 2) ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισής του;

Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν οι ενέργειες των Μίχου – Ζουμπά, ήταν να περάσει άπραγος και ανεκμετάλλευτος, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο χρόνος, από τον Σεπτέμβρη του 2014 έως και τον Μάρτιο του 2017.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής : Γιατί χρειάζονταν όλες αυτές οι ενέργειες των Μίχου - Ζουμπά, οι οποίες κατανάλωσαν κρίσιμο χρονικό διάστημα, από τον Σεπτέμβρη του 2014 έως τον Μάρτιο του 2017, δυόμιση ολόκληρα χρόνια, για να οδηγηθούμε τελικά σε αυτό που είχε ξεκινήσει το 2008, να αναλάβει δηλαδή το ΙΓΜΕ ;

Αυτή ήταν η στρατηγική των Μίχου – Ζουμπά για την επίλυση του μείζονος προβλήματος των ρωγματώσεων στον οικισμό της Στρατονίκης; Αυτό δεν λέγεται στρατηγική . . . Αυτό λέγεται «καφενείο Μίχου – Ζουμπά, ΚΛΩΣΑΩ ΤΑ ΑΥΓΑ» ! !
!

Μετά τον Μάρτιο του 2017, μετά από δυόμιση, άπραγα και αναξιοποίητα, κρίσιμα χρόνια της θητείας των Μίχου – Ζουμπά, έλαβε χώρα κάτι ουσιαστικό . . . Επιτέλους
! ! !

Στις 19-04-2017, «εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ) εγκαταστάθηκε τελικά στον οικισμό και ολοκλήρωσε ένα τρίμηνο πρόγραμμα αυτοψιών και καταγραφών» έως τον Ιούλιο του
2017.

Στις 31-10-2017, μετά από τρεις μήνες «κλώσημα», και πάλι, των αποτελεσμάτων, η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά, προώθησε τα στοιχεία στο ΙΓΜΕ,με αίτημα να εκπονήσει το ΙΓΜΕ προκαταρκτική τεχνική – γεωλογική έρευνα, μεδικά του έξοδα, στο πλαίσιο της θεσμικής λειτουργίας ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ιστορικό.

Το ΙΓΜΕ, αξιοποιώντας την πρώτη μελέτη του, του 2008, όπως το ίδιο αναφέρει, καθώς και τα πρόσφατα συλλεχθέντα στοιχεία του 2017, συνέταξε έκθεση την οποία υπέβαλε στον Δήμο Αριστοτέλη πρόσφατα (καλοκαίρι του 2018), όπως μας πληροφορεί η απερχόμενη δημοτική αρχή των Μίχου – Ζουμπά, με την από 20-8- 2018 ανακοίνωσή της, όπου αναφέρεται στην «πρόσφατα ληφθείσα έκθεση του ΙΓΜΕ για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο προσεχές διάστημα», χωρίς να αναφέρει πότε και με ποιο έγγραφο παρέλαβε αυτή την έκθεση του ΙΓΜΕ,
και ποιο είναι το προσεχές διάστημα στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν οι εν λόγω
ενδεδειγμένες ενέργειες.

Ορισμένα καταρχήν ερωτήματα που εύλογα και αβίαστα ανακύπτουν, από τα ουσιαστικά πεπραγμένα της απερχόμενης δημοτικής αρχής των Μίχου – Ζουμπά, είναι τα εξής:


- Οι ενδεδειγμένες ενέργειες καταγραφής και αξιολόγησης του φαινομένου, πουπροτείνει το ΙΓΜΕ στην πρόσφατα υποβληθείσα έκθεσή του (2018), διαφέρουν από τις ενέργειες που είχε προτείνει το ΙΓΜΕ, πριν από 10 χρόνια, το 2008;

- Εάν διαφέρουν, σε τι διαφέρουν και γιατί; Μήπως διαφέρουν απλώς εξαιτίας του γεγονότος ότι το φαινόμενο εξελίχθηκε εν τω μεταξύ, από το 2008 έως σήμερα, και άρα έγινε κατάλληλη προσαρμογή, στις παρούσες συνθήκες, τουτότε προγράμματος ή υπάρχουν δομικές διαφορές ;
- Εάν ΔΕΝ διαφέρουν ουσιαστικά, γιατί έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια, από το
2008 έως το 2018, για να τα υλοποιήσουμε σήμερα ;

- Ποιοι ευθύνονται για τα 10 χαμένα χρόνια ;

Στο πλαίσιο των όσων παρουσιάζονται ανωτέρω ένα είναι το γενικό συμπέρασμα:

Όσοι, εκ των τοπικών αρχόντων, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ρωγματώσεων στον οικισμό της Στρατονίκης, στον Δήμο Αριστοτέλη σήμερα, προς εξασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του οικισμού, δεν έπραξαν τίποτα ουσιαστικό επί 10 χρόνια, εξαιρουμένης της πρώτης μελέτης του ΙΓΜΕ, την οποία δεν ξέρουμε και με ποιανού ενέργειες ανατέθηκε και υλοποιήθηκε. 

Δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεπάγονται ακόμα και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουν όμως υλικές ζημιές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ή να έχουν περιοριστεί, εάν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι δημοτικοί άρχοντες είχαν πράξει τα δέοντα, εγκαίρως.

Για το θέμα των ρωγματώσεων στον οικισμό της Στρατονίκης, υπάρχει και νομική διάσταση. Είναι βέβαιο ότι οι πληγέντες έχουν κάθε έννομο δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση και κυρίως την ποινική δίωξη όσων, εξαιτίας τους, χάθηκαν 10 πολύτιμα χρόνια και βέβαια όσων ευθύνονται για την εκδήλωση του φαινομένου.

Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι πεδίον δόξης λαμπρόν ! ! !

Μία προϋπόθεση υπάρχει για να πετύχουμε . . . Να μονοιάσουμε ! ! !

Συμφιλίωση, επ΄ ωφελεία όλων ! ! !

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

Πηγή ανάρτησης:ergoliptesxalkidikis.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ