Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΥΔΡΟΓΟΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΑΓΝΕΙΑ


Του Dr. Σωτήρη Καμενόπουλου

Δυστυχώς, ακόμη ένα τσουνάμι χτύπησε την Ινδονησία, [1]. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Το τσουνάμι προκλήθηκε ύστερα από έκρηξη ηφαιστείου. Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε προηγηθεί και άλλη παρόμοια φυσική καταστροφή στην πολύπαθη αυτή χώρα, [2]. Και σε εκείνη τη φυσική καταστροφή υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες.

Στην Ινδονησία συμβαίνει η σύγκλιση της λιθοσφαιρικής πλάκας του Ινδικού Ωκεανού με την χερσόνησο του Σιάμ στη νοτιοανατολική Ασία (Μυανμάρ – Βούρμα, Ταϋλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία). 

Η Ινδονησία κυριολεκτικά περικυκλώνεται από σεισμογενή ρήγματα. Γι’ αυτό άλλωστε η περιοχή είναι γνωστή ως «Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς» (Ring of Fire), [3].

Στην Ινδονησία υπάρχουν δεκάδες ηφαίστεια, [4]. Για όσους θυμούνται, το φονικότατο τσουνάμι του 2004, με τους χιλιάδες νεκρούς, το οποίο προήλθε έπειτα από σεισμό 9 Ρίχτερ, είχε επίσης συμβεί στην Ινδονησία.

Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα όσο αφορά την εν Ελλάδι κινδυνολαγνεία.

Στην Ινδονησία από το 1969 είχε ξεκινήσει η εγκατάσταση δεκάδων θαλάσσιων πλατφόρμων εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Το 1990 στην Ινδονησία υπήρχαν τουλάχιστον 330 θαλάσσιες εξέδρες εξόρυξης υδρογοναθράκων, [5].

Το 2015 στην Ινδονησία υπήρχαν πάνω από 450 θαλάσσιες εξέδρες εξόρυξης υδρογοναθράκων, [6].

Κι όμως! Όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει τους σεισμούς και τα τσουνάμι στην Ινδονησία με κινδύνους σχετικούς με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Ο λόγος; Πολύ απλά, οι σεισμοί δεν σχετίζονται με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Ταυτόχρονα, και στις δύο περιπτώσεις των πρόσφατων φυσικών καταστροφών της Ινδονησίας καμία εξέδρα εξόρυξης υδρογοναθράκων δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς αυτές αντέχουν σε πολύ μεγάλα μεγέθη σεισμών. Το σημαντικότερο: δεν προκλήθηκε καμία μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ας ελπίσουμε, οι κάθε είδους κινδυνολαγνείες που αφορούν την πιθανή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης να σταματήσουν. Μόνο κακό κάνουν.

Σημείωση του Blog: Τις 6 παραπομπές του αρθρογράφου μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα: hania.news

* Ο Dr.. Σωτήρης Καμενόπουλος είναι PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης