Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ


Του Νικολάου Αρβανιτίδη

Σε έρευνα του 2017 που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Στοκχόλμης, οι σκανδιναβικές χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή των χωρών με υψηλούς κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και αδειοδοτικούς δείκτες σε σχέση με παραγωγική αξιοποίηση του ορυκτού τους πλούτου. Στην Φινλανδία λειτουργούν σήμερα 41 μεταλλεία με ετήσιο τζίρο 2 δις ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για όσους ενδιαφέρονται, το μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού της Ευρώπης του Κίτιλε στη βόρεια Φινλανδία, κοντά στο Ροβανιέμι (134 χιλιόμετρα απόσταση), τουριστική έδρα του Άι Βασίλη ή Σάντα Κλάους, αν θέλετε.

Το πασίγνωστο Kitila ski resort σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το μεταλλείο χρυσού

Το 2003 δόθηκαν τα μεταλλευτικά δικαιώματα και σε χρόνο ρεκόρ, το 2008, ξεκίνησε η επιφανειακή εξόρυξη που ολοκληρώθηκε το 2012 με ταυτόχρονη την έναρξη της υπόγειας εκμετάλλευσης που βρίσκεται σήμερα, 2019, σε βάθος 1000 μέτρων με στόχο να φθάσει στα περίπου 1300 μέτρα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ορισμένοι ενδιαφέροντες αριθμοί είναι:
  • Τα συνολικά σημερινά αποθέματα των περίπου 140 τόνων χρυσού που διασφαλίζουν παραγωγική λειτουργία μέχρι το 2030. Περίπου ανάλογα είναι τα αποθέματα σε καθένα ξεχωριστά από τα κοιτάσματα Ολυμπιάδας και Σκουριών.
  • Η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 7 τόνοι χρυσού
  • Η συνολική απασχόληση ανέρχεται στους 1000 εργαζόμενους
  • Πληρώνονται κάθε χρόνο 7,4 εκ ευρώ για τα δικαιώματα παραχώρησης, 1,7 εταιρικό φόρο και 10,4 σε φόρους εισοδημάτων.
  • Γενικά το 91% του τζίρου παραμένει στην Φινλανδία.