ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΟ


Το ασήμι είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος από όταν στάθηκε για πρώτη φορά σε αυτόν τον πλανήτη. Ήταν γνωστό ήδη από την προϊστορική εποχή στους λαούς που κατοικούσαν στη Μεσοποταμία, στον Ελλαδικό Χώρο, στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο.

Στην κλασική Ελλάδα, ο άργυρος ήταν το μέταλλο από το οποίο κατασκευάζονταν τα νομίσματα, αλλά και η βάση για όλους τους οικονομικούς υπολογισμούς και τις συναλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Αθηναίοι της κλασσικής περιόδου, οι οποίοι είχαν ορυχεία αργύρου διάσπαρτα σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Έως και σήμερα εξακολουθεί να είναι βαθιά ριζωμένος στην καθημερινότητά μας. Ο μεταλλικός άργυρος γνωστός σε όλους μας ως ασήμι, χρησιμοποιείται σε σημαντικότατα πεδία της ζωής μας. Αποτελεί προϊόν αποταμίευσης και μέρος των χρηματιστηριακών συναλλαγών, μέσο στήριξης του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, και οργάνωσης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μισή παγκόσμια παραγωγή αργύρου χρησιμοποιείται για βιομηχανικές και επιστημονικές εφαρμογές, ενώ συνεισφέρει και στον τομέα της υγείας έχοντας πολλαπλές εφαρμογές. 

Μία από αυτές είναι η λήψη ακτινογραφιών, όμως στην ιατρική ο άργυρος χρησιμοποιείται πολύ ευρύτερα. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες έχουν αποδειχτεί επιστημονικά εδώ και αιώνες, με τις πρώτες σχετικές αναφορές να αποδίδονται στον «πατέρα» της μοντέρνας ιατρικής, τον Ιπποκράτη.

Oι επιστήμονες κατάφεραν μάλιστα να αποκωδικοποιήσουν τον ακριβή μηχανισμό βάσει του οποίου ο άργυρος εμποδίζει τα βακτήρια να σχηματίζουν τους απαραίτητους για την επιβίωσή τους χημικούς δεσμούς, αφήνοντας πλήρως ανεπηρέαστα τα ανθρώπινα κύτταρα. 

Έτσι, ο άργυρος χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε απολυμαντικά για νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και για την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού, χειρουργικού και είναι εκεί σε αποσμητικά και απορρυπαντικά.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα αργύρου- μεταξύ άλλων ορυκτών- βρίσκεται στο μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου στη ΒΑ Χαλκιδική. Κατατάσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα 2.000 τόνων αργύρου.

Στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως η ζωή σου έχει θεμελιωθεί πάνω σε ορυκτά, όπως ο άργυρος, μπορείς να μάθεις περισσότερα στο www.tosopolytima.gr


Αναδημοσίευση από metalleiablog.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ