ΗΠΑ ΚΙΝΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


Του Dr. Σωτήρη Καμενόπουλου

Οι εξελίξεις στο θέμα των σπάνιων γαιών τρέχουν ραγδαία. Ως γνωστόν -πλέον- η Κίνα απείλησε με εμπάργκο τις ΗΠΑ. Η Κίνα ελέγχει το 99,99% όχι μόνο των εξορύξεων, αλλά και των μονάδων κατεργασίας αυτών.

Η αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία Lynas προσπαθούσε εδώ και πολλά χρόνια να αποκτήσει την άδεια λειτουργίας εργοστασίου κατεργασίας σπάνιων γαιών στη Μαλαισία. Οι αντιστάσεις που δεχόταν ήταν απίστευτες λόγω «αντιδράσεων» ντόπιων οικολογικών οργανώσεων.

Μάλιστα, το 2012, το θέμα αυτό είχε αναδειχθεί ως το απόλυτο διακύβευμα των εκλογών στη Μαλαισία. Η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή στα εσωτερικά θέματα της Μαλαισίας. Αρκετοί θεωρούν ότι πίσω από τις οικολογικές αντιδράσεις υπήρχε κινεζικός δάκτυλος…

Ξαφνικά, στις 30 Μαΐου 2019 η κυβέρνηση της Μαλαισίας αποφάσισε απροειδοποίητα να εκχωρήσει την άδεια λειτουργίας στη Lynas, [1]. Όλοι αναρωτιούνται «τί συνέβη και άλλαξε ξαφνικά γνώμη η κυβέρνηση»;

Η απάντηση βρισκόταν στις 20 Μαΐου 2019: η Lynas ανακοίνωσε τη δημιουργία μονάδας κατεργασίας σπάνιων γαιών στο Τέξας, [2]. Με λίγα λόγια, όταν η κυβέρνηση της Μαλαισίας συνειδητοποίησε ότι θα χάσει μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ανέκρουσε πρύμναν (κατά το ελληνικόν «κωλοτούμπα»).

Ο ελληνικός λαός λέει: «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές». Ας το έχουν αυτό υπόψιν όσοι εμποδίζουν πολλές επενδύσεις στη χώρα μας. Αριστεροί και δεξιοί. Πέραν των διάφορων γεωπολιτικών / γεωστρατηγικών αναλύσεων, υπάρχει ένα χρήσιμο ηθικό δίδαγμα που αφορά τα ελληνικά δρώμενα.

Η Ελλάδα διαθέτει σπάνιες γαίες και πάρα πολλά άλλα ορυκτά και υδρογονάνθρακες. Δεδομένης της στρατηγικής σημασίας τους για την παγκόσμια οικονομία που τώρα αρχίζει να το συνειδητοποιεί η μεγάλη πλειοψηφία, πόσο θα ενισχυόταν η ελληνική ασφάλεια εάν…

Γιατί δεν ζητάμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα να δημιουργηθεί μία τέτοια μονάδα κατεργασίας σπάνιων γαιών; Η κατεργασία των σπάνιων γαιών πλέον πραγματοποιείται με απόλυτα ασφαλείς τρόπους για το περιβάλλον. Οι Νορβηγοί, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί ήδη το εφαρμόζουν σε μικρές βιομηχανικές μονάδες οι οποίες όμως δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση της Δύσης σε τελικά προϊόντα (οξείδια, μαγνήτες κλπ.).

Δεν είναι μόνο η διάσταση της ελληνικής ασφάλειας. Τί θα τους κάνουμε τόσους χημικούς μηχανικούς και μηχανικούς περιβάλλοντος; Γκαρσόνια για να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι μαζί με τον ελληνικό ήλιο;

Αλλά οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται και στην πράσινη ενέργεια. Αυτό δεν επιζητούν οι οικολόγοι; Χωρίς σπάνιες γαίες δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη ενέργεια. Υπάρχει μία πλειάδα «πράσινων» επαγγελμάτων τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την παρουσία των σπάνιων γαιών. Ή θα παραπονιούνται πάλι ορισμένοι για το brain drain;

Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί βιομηχανική χώρα. Να δημιουργηθεί ένα ελληνικό βιομηχανικό-αμυντικό σύμπλεγμα με σεβασμό στο περιβάλλον. Ή μήπως θα αντιδράσουν πάλι οι…οικολόγοι; Και αν αντιδράσουν, ποιοι θα είναι άραγε οι κερδισμένοι; Γιατί, σίγουρα, ο μόνος χαμένος, θα είναι η χώρα και ο λαός της που βλέπει τα παιδιά του να φεύγουν.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πηγή ανάρτησης: defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ