Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


Από τον Γιώργο Μητράκη

Τις προηγούμενες ημέρες τρεις ειδήσεις για φουγάρα που σβήνουν μαύρισαν τον ορίζοντα όσων επιμένουν ότι το μέλλον της χώρας είναι παραγωγικό.

«Αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» λέει ένα κλασικό ρητό της αγοράς, που καθημερινά βρίσκει εφαρμογή και αποφέρει κέρδη. 

Ήδη το πρώτο μισό από το περιεχόμενο του εφαρμόζεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να… πετάει και τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου να έχουν… προσγειωθεί, σαν να είναι η Ελλάδα μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης.

Είναι σαφές ότι η προσδοκία της κυβερνητικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές τον επόμενο μήνα, που ενισχύθηκε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τις δημοσκοπήσεις, συνιστά για την αγορά «βάσιμη φήμη», που εξαργυρώνεται καθημερινά στα ταμπλό. 

Το αν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και εφαρμοστεί το δεύτερο σκέλος του ρητού της αγοράς μένει να το δούμε. Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα των… ποσοστών στα διάφορα ταμπλό ελάχιστη σχέση έχουν με την κατάσταση στην πραγματική οικονομία της χώρας, που αντιμετωπίζει δυσκολίες, η επίλυση των οποίων απαιτεί δημιουργικότητα, έμπνευση, υπομονή και επιμονή.

Τις προηγούμενες ημέρες τρεις ειδήσεις για φουγάρα που σβήνουν μαύρισαν τον ορίζοντα όσων επιμένουν να πιστεύουν ότι το μέλλον της χώρας δεν μπορεί παρά να είναι και παραγωγικό:

Πρώτον, κλείνει μετά από 45 χρόνια λειτουργίας το εργοστάσιο στο οποίο παράγεται το εβαπορέ «Γάλα Βλάχας» στο Πλατύ Ημαθίας. Ο συγκεκριμένος τύπος γάλακτος θα εξακολουθήσει να παράγεται για την ελληνική αγορά σε άλλη χώρα. Στην ίδια περιοχή δεν πρόκειται να λειτουργήσει φέτος –μετά από περίπου έξι δεκαετίες- ούτε το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Επίσης, η Ελλάδα δεν θα στερηθεί της ζάχαρης, αφού οι ανάγκες θα καλυφθούν με εισαγωγές.       

Δεύτερον, προβληματισμός καταγράφεται λόγω της καθυστέρησης επαναλειτουργίας μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης της Hellenic Steel. 

Από τον Ιανουάριο του 2019 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος έχει εκφράσει προς την κυβέρνηση τις ανησυχίες του για αναίτιες καθυστερήσεις και ανύπαρκτα γραφειοκρατικά εμπόδια, που -όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή- θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση μιας από τις σημαντικότερες παραγωγικές ξένες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, στην οποία αναμένεται να δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις εργασίας.

Τρίτον, στο κλείσιμο της μονάδας παραγωγής της στην Πάτρα για λόγους χαμηλής ανταγωνιστικότητας προχωρά η Frigoglass. Το εργοστάσιο απασχολούσε 90 εργαζομένους και παρήγαγε εξειδικευμένους ψυκτικούς θαλάμους οικιακής χρήσης και μερικές κατηγορίες ανταλλακτικών ψυγείων.

Σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι μιλούν για την ανάγκη να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα, προκειμένου να επιτύχει αναπτυξιακούς ρυθμούς, που θα ανακουφίσουν την κοινωνία, τέτοιου είδους δυσάρεστες ειδήσεις ηχούν ειρωνικά. Αποτελούν, όμως, την άλλη πλευρά της πραγματικότητας, πίσω από τη δημοσιονομική σταθερότητα, τα υπερπλεονάσματα και τις θετικές αποδόσεις μετοχών και ομολόγων.

Η δημιουργία σοβαρής παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή στην οποία τόσο ο αγροτικός τομέας, όσο και η μεταποίηση εισφέρουν σημαντικά στο τοπικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το δείκτη παραγωγής πλούτου. 

Εάν δεν αντιστραφεί η σημερινή τάση και η Ελλάδα παραμείνει απολύτως εξαρτημένη σε όλα σχεδόν τα επίπεδα από τις εισαγωγές, το μέλλον είναι στην καλύτερη περίπτωση θολό και στην χειρότερη κατάμαυρο. 

Εάν υπάρχουν κάποιοι –πολίτες και πολιτικοί- που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από λούκι με μοναδικά όπλα τον τουρισμό και το ξεκοκάλισμα κοινοτικών πόρων απλώς «πλανώνται πλάνην οικτρά».

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τους επαγγελματίες των αγορών, που τοποθετούνται στη φήμη και απομακρύνονται στην είδηση, οι κανονικοί πολίτες κρατούν μικρό καλάθι στις φήμες και ενδιαφέρονται για τις ειδήσεις. 

Η πραγματικότητα που προκύπτει από τις προσδοκίες είναι το σημαντικό, όχι αυτές καθαυτές οι προσδοκίες. Πρόκειται για μια αλήθεια που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει εθνικών εκλογών. 

Κι αυτό διότι εάν η χώρα –ως κοινωνία και ως διοικητικό σύστημα- είχε αντιληφθεί το παραμικρό από την τελευταία δεκαετία της καταστροφής κάτι θα έκανε. Αν δεν μπορούσε να αποστρέψει τα λουκέτα, τουλάχιστον θα διευκόλυνε κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τόσο νέα φουγάρα να ανάψουν, όσο κι εκείνα που μπορούν να παραμένουν αναμμένα.   

Πηγή ανάρτησης: voria.gr