Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ο GUARDIAN TA ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ


"Γιατί να αντικαταστήσουμε τα δελφίνια με τις γεωτρήσεις"; Αυτός είναι ο τίτλος στον έγκυρο βρετανικό Guardian που υιοθετεί την άποψη για "καταστροφή" που επέρχεται στις ελληνικές θάλασσες, εφόσον ξεκινήσουν γεωτρήσεις!

Μεταξύ των σχολίων από αναγνώστες αναφέρεται και το προφανές: "μα καλά, στη Βόρεια Θάλασσα δεν γίνονται γεωτρήσεις; Έχουν αραγε εξαφανιστεί τα δελφίνια"Αλλά ας μην πάμε στη Βόρεια Θάλασσα. 

Στην Ελλάδα έχουμε γεωτρήσεις... έκπαλαι. Πέραν των διάφορων ερευνητικών προσπαθειών σε όλη την ελληνική επικράτεια, από το 1974 στον Κόλπο της Καβάλας έχουν εκτελεστεί πολλές δεκάδες παραγωγικές γεωτρήσεις και παράγεται πετρέλαιο και αέριο αδιάλειπτα επί 38 χρόνια. 

Η Καβάλα δεν είναι ένα απομακρυσμένο μέρος σε κάποια γωνιά της ελληνικής γης. Ο καθένας μπορεί να πάει να δει τέσσερις εξέδρες και δύο γεωτρύπανα να δουλεύουν -όπως και 14 ακτές βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες. 

Ούτε βέβαια και η Θάσος, που έχει τις εξέδρες στα 4 μίλια από τις ακτές της, είναι καμιά ...άγονη βραχονησίδα! Αντίθετα, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με πάνω από ένα εκατ. επισκέπτες τον χρόνο...

Μήπως, όμως, οι δεκάδες γεωτρήσεις στον κλειστό Κόλπο της Καβάλας έχουν εξαφανίσει τα δελφίνια; 

Επειδή θυμόμουν τις αναφορές σε δελφίνια, ρώτησα τους ανθρώπους της εταιρείας και μου είπαν ότι στη διάρκεια της τελευταίας γεωφυσικής σεισμικής έρευνας που έγινε στον Πρίνο - την οποία παρακολούθησαν και κατέγραψαν και Παρατηρητές Θαλάσσιας Ζωής - ανακοινώθηκε επίσημα ότι καταγράφηκαν πάνω από είκοσι εμφανίσεις τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών σε ομάδες έως και εννέα η κάθε μία! Και επίσης, από ένας έως τρεις φυσητήρες...

Να λέμε λοιπόν την άποψή μας, αλλά και οι υπερβολές να μην ξεπερνάνε το όριο...

Αναδημοσίευση από energypress.gr