Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.


Σε διεθνές επίπεδο, προς κάλυψη της ζήτησης σε ορυκτές πρώτες ύλες, λειτουργούν πάρα πολλά μεταλλεία, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Τα λειτουργούντα, διεθνώς, μεταλλεία αξιολογούνται σε ετήσια βάση και κατατάσσονται ανάλογα με την τελικώς παραγώμενη ποσότητα μετάλλου από το εξορυσσόμενο μετάλλευμα στο καθένα εξ αυτών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα η εν λόγω κατάταξη των μεταλλείων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην ΒΑ Χαλκιδική υλοποιείται και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μία πολύ σημαντική μεταλλευτική επένδυση, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την οποία θα αξιοποιηθούν τα εντοπισμένα έως σήμερα κοιτάσματα της περιοχής, προς παραγωγή, κυρίως, χρυσού και χαλκού, καθώς και άλλων μετάλλων, εκτιμήθηκε ως ενδιαφέρουσα η παράθεση των αποτελεσμάτων της εν λόγω κατάταξης των μεγαλύτερων μεταλλείων χρυσού και χαλκού διεθνώς, σε συνδυασμό με συναφή στοιχεία των δύο βασικών μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στην ΒΑ Χαλκιδική, του μεταλλείου Ολυμπιάδα και του μεταλλείου Σκουριές.

Βάσει της κατάταξης των μεταλλείων διεθνώς, η οποία παρουσιάσθηκε πρόσφατα στην ειδικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδα «www.mining.com», τα 10 μεγαλύτερα λειτουργούντα μεταλλεία παραγωγής χρυσού και χαλκού και οι αντίστοιχες ποσότητες μετάλλων για το 2018, δίδονται στους επόμενους δύο πίνακες.

Πίνακας 1. Τα 10 μεγαλύτερα μεταλλεία παραγωγής χρυσού για το 2018 (εδώ : https://www.mining.com/featured-article/top-10-biggest-gold-mines/).


Πίνακας 2. Τα 10 μεγαλύτερα μεταλλεία παραγωγής χαλκού για το 2018 (εδώ: https://www.mining.com/featured-article/ranked-worlds-top-copper-mines/).



Από τα δύο βασικά μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στην ΒΑ Χαλκιδική, Ολυμπιάδα και Σκουριές, με βάση τις εκτιμήσεις του επενδυτή ως προς τις περιεκτικότητες του μεταλλεύματος σε χρυσό, χαλκό και λοιπά μέταλλα, όπως παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε σχετικό ενημερωτικό υλικό προς επενδυτές (εδώ: https://s2.q4cdn.com/536453762/files/doc_presentations/2019/06/Eldorado-Gold-June-MarketingV8.pdf), καθώς και το σχεδιασμό παραγωγής από τα συγκεκριμένα μεταλλεία, αναμένεται ότι, κατά την πλήρη ανάπτυξή τους, θα παράγονται ετησίως και αθροιστικά περίπου 315.000 ουγγιές (oz) χρυσού και 35.000 τόννοι χαλκού, καθώς επίσης και 2.500.000 ουγγιές (oz) αργύρου, 27.000 τόννοι μολύβδου και 35.000 τόννοι ψευδαργύρου, ενώ η συνολική εκτιμώμενη διάρκεια λειτουργίας των εν λόγω μεταλλείων προσδιορίζεται σε 21-23 χρόνια.

Με μία απλή σύγκριση των παραγώμενων ποσοτήτων χρυσού και χαλκού στα μεγαλύτερα μεταλλεία διεθνώς, με τις αντίστοιχες ποσότητες των μεταλλείων Ολυμπιάδα και Σκουριές, προκύπτει εύκολα ότι τα εν λόγω μεταλλεία αναμένεται να καταταχθούν σε σχετικά υψηλή θέση, κοντά στην πρώτη δεκάδα, στην παγκόσμια κατάταξη των μεταλλείων παραγωγής χρυσού και σε αξιόλογη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των μεταλλείων παραγωγής χαλκού, κυρίως όμως αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και η παγκόσμια κλάση των εν λόγω κοιτασμάτων και κατ’ επέκταση της συγκεκριμένης μεταλλευτικής επένδυσης αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας.

Πως μεταφράζεται όμως η αξιοποίηση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων της ΒΑ Χαλκιδικής σε όρους και παραμέτρους που επηρεάζουν την Ελλάδα συνολικά αφενός και αφετέρου την τοπική κοινωνία στον Δήμο Αριστοτέλη ;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών κατά την πλήρη λειτουργία των εν λόγω μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. θα είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κάθε έτος. Δεδομένου ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) κατά το 2018 ήταν περίπου 191 δισ. ευρώ, με ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας 1,9% περίπου, η πλήρης λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. θα συμβάλει σε επιπλέον ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της τάξης του 0,5% από μόνη της, χωρίς να συνεκτιμάται η πολλαπλασιαστική δράση λειτουργίας της στην ευρύτερη οικονομία της πατρίδας μας ! ! !

Αυτό το στοιχείο και μόνον, θα ήταν αρκετό για να πείσει και τον πλέον καλοπροαίρετα δύσπιστο ότι η υλοποίηση της επένδυσης χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική αποτελεί εξαιρετικής σημαντικότητας επένδυση για την εθνική οικονομία και θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί ήδη και να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ενισχύοντας σημαντικά την εθνική οικονομία και συνδράμοντας καθοριστικά στη βελτίωση των εθνικών οικονομικών δεικτών, με ότι αυτό συνεπάγεται περαιτέρω για τα εθνικά οικονομικά ζητήματα.

Πέραν αυτού, από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, ενισχύοντας τα δημόσια οικονομικά και παρέχοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ασκεί ευχερέστερα κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική επ’ ωφελεία όλων. 

Επίσης, η λειτουργία των μεταλλείων σε πλήρη ανάπτυξη συνεπάγεται τη σταθερή και μακροχρόνια απασχόληση 5000 περίπου, άμεσα και έμμεσα, εργαζομένων, καθώς και τη δημιουργία ενός επιπλέον κύκλου εργασιών στις τοπικές επιχειρήσεις, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία. 

Επιπροσθέτως, ο Δήμος Αριστοτέλη, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, αναμένεται να λαμβάνει αξιόλογα χρηματικά ποσά, αυξάνοντας καθοριστικά τον τακτικό ετήσιο προϋπολογισμό του και δημιουργώντας τις πλέον ευνοϊκές προϋποθέσεις αισθητής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, με άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και στον τουρισμό.

Είναι σαφές, από τα ενδεικτικά και συνοπτικά αναφερόμενα ανωτέρω, ότι η δυναμική και η ώθηση που θα προσδώσει η υλοποίηση της μεταλλευτικής επένδυσης αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην ΒΑ Χαλκιδική από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στην τοπική οικονομία του Δήμου Αριστοτέλη, είναι εξαιρετικά σημαντική και την χρειάζεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η πατρίδα μας, ενώ τα επιμέρους ωφελήματα μπορούν να διαχυθούν σε πολλά επίπεδα, με κατάλληλη διαχείριση εκ μέρους των διοικούντων, ώστε οι άμεσα και έμμεσα ωφελημένοι να είναι όλοι οι Έλληνες, μεσο-βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, προς αντίκρουση τυχόν ενστάσεων ή και αντιρρήσεων στην ολοκλήρωση της εν λόγω επένδυσης χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική, οι οποίες να σχετίζονται με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, σημειώνεται ότι ο διαχρονικός και αδιάλειπτος έλεγχος εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών για την απαρέγκλιτη τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τη δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τις συναφείς δεδηλωμένες και έμπρακτες δεσμεύσεις του επενδυτή, καθώς και η επαγρύπνηση των τοπικών φορέων, διασφαλίζουν ότι, συν Θεώ, το τελικό και συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εν λόγω μεταλλευτικής δραστηριότητας θα έχει αδιαμφισβήτητα θετικό πρόσημο.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ μπορείτε να μας εξηγήσετε πως με 350.000 ουγγιές χρυσού, (9,2 τόννοι) θα είναι η περιοχή μας "κοντά στην δεκάδα", όταν ο 10ος βγάζει 25 τόννους και ο 20ος 16,5 τόννους; Και πως με 35.000 τόννους χαλκού θα είναι σε "αξιόλογη θέση" στην κατάταξη όταν ο 10ος βγάζει το δεκαπλάσιο!
Και εμείς είμαστε υπέρ της μεταλλευτικής, αλλά η υπερβολή βλάπτει.
Και δίνετε και λαβές στους antigold να σχολιάζουν. Απορώ και με τον διαχειριστή του μπλογκ. Δεν ελέγχει τι δημοσιεύεται;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @25 Ιουλίου 2019 - 4:28 μ.μ.

Δεν λογοκρίνουμε και δεν παρεμβαίνουμε ποτέ στις απόψεις που διατυπώνουν οι αρθογράφοι των άρθρων που δημοσιεύουμε.

Αφενός, αν έτσι έχετε συνηθίσει από κάποιο άλλο blog λυπούμαστε αλλά εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής.

Αφετέρου, τα άρθρα του κ. Καρίνα επιλέγονται προς αναδημοσίευση από το blog και για το ύφος της γλώσσας που χρησιμοποιεί, πέρα από τις γνώσεις και τα διασταυρωμένα στοιχεία που παραθέτει.

Ένα ύφος ευγένειας και σεβασμού που δεν τηρείται στο δικό σας σχόλιο, ιδίως προς το κλείσιμο του. Τον λόγο αυτής της δικής σας απόστασης σε σχέση με αυτό που σχολιάζετε τον γνωρίζετε εσείς και εσάς αφορά αποκλειστικά.

Με κάθε σεβασμό,

Πολίτες Αριστοτέλη

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητέ σχολιαστή Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2019 - 4:28 μ.μ. είναι ευχάριστο το γεγονός ότι δεν αρκέστηκες στα στοιχεία που άμεσα παρουσιάζονται στην ανάρτηση (παραγωγή των 10 πρώτων μεταλλείων) και αναζήτησες και περισσότερα στοιχεία (παραγωγή 20ου μεταλλείου). Εύχομαι να το κάνουν και άλλοι αναγνώστες αυτό και όχι μόνον για τα στοιχεία της συγκεκριμένης ανάρτησης, αλλά για όλες.

Όπως διαπίστωσες, όλα τα πρωτογενή στοιχεία και οι πηγές, επί των οποίων δεν διατύπωσες κάποια ένσταση, είναι ευχερώς διαθέσιμα σε όλους τους αναγνώστες, και επομένως παρέχεται η δυνατότητα να εξάγει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα, και να μην αρκεστεί στην αξιολόγηση της ανάρτησης. Εσύ έκανες τη δικιά σου αξιολόγηση. Μπράβο σου.

Διερωτώμαι . . . με βάση τη συνολική κατάταξη, όλων των μεταλλείων, και χρυσού και χαλκού, το δικό σου ποιοτικό συμπέρασμα διαφέρει από αυτό της ανάρτησης ; Και εάν ναι, ποιό είναι ;

Δεν προκύπτει, βάσει της δικιάς σου αξιολόγησης, ότι τα μεταλλεία Ολυμπιάδα και Σκουριές αναμένεται να καταταχθούν σε σχετικά υψηλή θέση, κοντά στην πρώτη δεκάδα, στην παγκόσμια κατάταξη των μεταλλείων παραγωγής χρυσού και σε αξιόλογη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των μεταλλείων παραγωγής χαλκού, και ότι κυρίως αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και η παγκόσμια κλάση των εν λόγω κοιτασμάτων και κατ’ επέκταση της συγκεκριμένης μεταλλευτικής επένδυσης αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας ; Διαφωνείς με τους χαρακτηρισμούς "κοντά" και "αξιόλογη" ;

Εάν κάνεις τον κόπο και τοποθετήσεις τις εκτιμώμενες παραγωγές χρυσού και χαλκού των εν λόγω μεταλλείων στη συνολική κατάταξη όλων των μεταλλείων παγκοσμίως, θα διαπιστώσεις ότι οι ποιοτικοί χαρακτηρισμοί "κοντά" και "αξιόλογη" που αναφέρονται στην ανάρτηση για τη σχετική θέση των ποσοτήτων των παραγώμενων μετάλλων χρυσού και χαλκού δεν είναι υπερβολή, αλλά μία σχετικά αντικειμενική αξιολόγηση, ενός παρατηρητή ο οποίος έχει ευθύς εξ' αρχής τη θέση : αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της κληρονομιάς της ΒΑ Χαλκιδικής, υπό όρους, προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας, ώστε να τηρούνται 5 απλά πράγματα.

Πέραν αυτών, εάν μου επιτρέπεις, που βασίζεις την αναφορά σου σε ετήσια παραγωγή χρυσού 350.000 ουγκιών από τα μεταλλεία Ολυμπιάδα και Σκουριές, ήτοι αυξημένη σημαντικά, κατά 10% περίπου, σε σχέση με την εκτίμηση ; Αυτή η αναφορά σου υποδηλώνει ότι η εκτίμηση (315.000 ουγκιές) είναι υποτιμημένη και όχι υπερβολική τελικά ;

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων, εάν μπεις στον κόπο να απαντήσεις και εσύ στα ανωτέρω ερωτήματα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας. Να απαντήσω ευχαρίστως:
Κατ' αρχάς προς τον θιγόμενο "Πολίτη Αριστοτέλη", δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο όταν χρησιμοποιούνται αναρτήσεις εμπεριστατωμένες ως μπούμερανγκ στην προπαγάνδα των αντίθετων στην εξόρυξη λόγω δική μας υπερβολής ή διάθεσή μας να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Και μην ξεχνάτε πως δεν βάλλεται ο συγγραφέας αλλά το μπλογκ. (Εκτός και αν δηλώνει πως δεν ασπάζεται όλες τις απόψεις που δημοσιεύονται).

Προς τον συγγραφέα της ανάρτησης να διευκρινήσω πως ως μηχανικός η πρώτη μου ενέργεια ήταν να ψάξω τα νούμερα. Και σε μαι κατάταξη το συμπέρασμα δεν είναι ποιοτικό, είναι 100% ποσοσικό. Και ναι, με ενόχλησε η υπερβολή για μια κατάταξη η οποία φέρνει την συνδυασμένη παραγωγή χρυσού (δύο μεταλλείων) σε μια θέση σίγουρα κάτω από την 30ή, ίσως και πολύ παρακάτω. Κι εγώ θα ήθελα οι Σκουριές να βρίσκονταν μέσα στην πρώτη δεκάδα, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Και ναι, διαφωνώ με τους χαρακτηρισμούς "κοντά" και "αξιόλογη", αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε. Κι εγώ διατηρώ το δικαίωμα να διαφωνώ πως η θέση π.χ. 38 είναι "κοντά στην πρώτη δεκάδα", ή η θέση 50 ή 60 είναι "αξιόλογη". Και ο κυριώτερος λόγος που διαφωνώ είναι δότι αυτού του τύπου τη συλλογιστική χρησιμοποιούν και οι antigold προπαγανδιστές όταν μιλούν για στοιχεία, αριθμούς και όρια. Πάντα τα παρουσιάζουν με μια άλλη διάσταση, που συνήθως δεν υπάρχει.
Όσο για τις 350.000 ουγγιές που διάβασα ως 350.000 ουγγιές(ακόμα πιο λίγες δηλαδή), ας όψεται η περεσβυωπία (ου γαρ έρχεται μόνο).
Για αυτό που θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πάντως, είναι τα ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ και οι μελλοντικές εξορύξεις, οι οποίες απ' ότι διαβάζω είναι πολλά υποσχόμενες.

Ευχαριστώ για τον κόπο να απαντήσετε και τον χώρο στο μπλογκ σας. Τελικά απλά έχουμε διαφορετικούς ορισμούς για το "κοντά" και το "αξιόλογο"
Συνεχίστε έτσι
Γ.Ν.
Μηχανολόγος-Μηχανικός


Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Αγαπητέ σχολιαστή Γ.Ν.

Σε ότι μας αφορά δεν υπάρχει κανένας κόπος στο να σας απαντήσουμε ή "ζήτημα" στο να σας δώσουμε χώρο να εκφράσετε τις απόψεις σας. Αυτά είναι αυτονόητα για εμάς.

Κόπος γινεται, αν γίνεται, όταν άνθρωποι της δικής μορφωτικής και πνευματικής εμβέλειας δεν αντιλαμβάνονται πως τα άρθρα που δημοσιεύονται επιλέγονται ως τροφή για σκέψη και όχι ως προπαγάνδα όπως επιλέγουν οι πολέμιοι της μεταλλευτικής. Επομένως δεν είναι δυνατόν να υιοθετούμαι και όλες τις απόψεις που διατυπώνονται. Αυτό γιατί να μην είναι αυτονόητο σε εσάς;

Αυτός ο κόπος μάλιστα εξελίσσεται σε δυσφορία όταν ο εκάστοτε σχολιαστής επιλέγει ένα γλωσσικό ύφος απομείωσης ή περιφρόνησης των γραφόμενων είτε των δικών μας είτε άλλων αρθρογράφων μέχρι να φτάσει στην διατύπωση της δικής του άποψης. Ετσι δηλαδή όπως ήταν το πρώτο σας σχόλιο.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δεν ακολουθήσατε την ίδια λογική στο απαντητικό 2ο σας σχόλιο και γι' αυτό τον λόγο σας ευχαριστούμε και σας επισημαίνουμε πως οι απόψεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες στο blog μας.

Με εκτίμηση και σεβασμό,
Πολίτες Αριστοτέλη

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητέ σχολιαστή Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2019 - 9:06 μ.μ., που υπογράφεις ως "Γ.Ν. Μηχανολόγος-Μηχανικός", αγαπητέ συνάδελφε ή συναδέλφισσα (;) επομένως, εστιάζεις τον σχολιασμό σου στην ποιοτική αξιολόγηση και στον αντίστοιχο ποιοτικό χαρακτηρισμό της κατάταξης, παραδόξως για Μηχανολόγο Μηχανικό (χωρίς παύλα ενδιαμέσως, δεν νομίζω ότι έχει παύλα ο τίτλος σπουδών σου), προσπερνώντας τις πολλές αναφορές της εν λόγω ανάρτησης σε αριθμούς και ποσότητες.

Τι έχει μεγαλύτερη αξία αλήθεια ; Ο ποιοτικός χαρακτηρισμός της σχετικής διεθνώς θέσης των ποσοτήτων μετάλλων που θα παράγονται από τα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής κατά την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία τους και κατ' επέκταση η σχετική κατάταξή τους σε σχέση με τις διεθνώς παραγώμενες ποσότητες στο μέλλον ή το απόλυτο μέγεθος αυτών των ποσοτήτων και κατ' επέκταση ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και τα συνεπαγόμενα ωφελήματα ;

Πιστεύω ότι αβίαστα και άκοπα προκύπτει η απάντηση και είναι μονοσήμαντη.
Η απόλυτη ποσότητα.

Νομίζω, αγαπητέ συνάδελφε ή συναδέλφισσα, κοιτάς το δένδρο, ίσως και μόνον το δάκτυλο, αντί για το δάσος που δείχνει ! ! ! Ενδεχομένως να κάνω και λάθος. Σε κάθε περίπτωση, σου ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη.

Περάν αυτών, και εφόσον τοποθετήθηκες περαιτέρω, είναι θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεις το δικαίωμα χρήσης ποιοτικών χαρακτηρισμών, με τους οποίους ασφαλώς διατηρούν όλοι το δικαίωμα να διαφωνήσουν.

Διερωτώμαι όμως, εφόσον αναγνωρίζεις αυτό το δικαίωμα, με τι διαφωνείς αλήθεια ; Με το ότι γίνεται χρήση του δικαιώματος ;

Και πάλι σου ζητώ συγγνώμη.

(Συνέχεια σε επόμενο σχόλιο.)

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

(Συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο.)

Σημειώνω ωστόσο ότι, με βάση το δικό σου παράδειγμα για το ποτήρι, το γεμάτο έως τη μέση, που κάποιοι το προσδιορίζουν με τον ποιοτικό χαρακτηρισμό ως "μισογεμάτο" και κάποιοι ως "μισοάδειο", ενώ όλοι αναφέρονται στο ίδιο ποτήρι, εάν θέλουμε να είναι ακριβής η αναφορά στο συγκεκριμένο, "μισοάδειο" ή "μισογέματο", ποτήρι, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και αριθμητικά δεδομένα, όπως το καθαρό ύψος του ποτηριού, τη στάθμη του νερού μέσα στο ποτήρι από τον πυθμένα του ποτηριού, τη χρονική στιγμή των μετρήσεων, καθώς και επιπλέον ενδεχομένως αριθμητικά δεδομένα, εάν επιθυμούμε να κάνουμε και σύγκριση με άλλα, "μισοάδεια" ή "μισογεμάτα", ποτήρια, ως προς την απόλυτη ποσότητα που περιέχουν.

Εν προκειμένω, για τα μεταλλεία, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την ακριβή θέση των παραγώμενων ποσοτήτων μετάλλων στη διεθνή κατάταξη, ανάλογα με τις πραγματικές ποσότητες που θα παράγονται στο μέλλον, κατά την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία τους και τις πραγματικές ποσότητες μετάλλων στο εξορυσσόμενο μετάλλευμα (σήμερα οι ποσότητες εκτιμώνται βάσει αποτελεσμάτων γεωστατιστικής επεξεργασίας σημειακών δεδομένων - γεωτρήσεων), αφενός και αφετέρου με βάση τα λειτουργούντα μεταλλεία τότε. Τι νόημα έχει να διαφωνήσουμε σήμερα, σχετικά με τον ποιοτικό χαρακτηρισμό της σχετικής θέσης, στο μέλλον, των πραγματικά παραγώμενων ποσοτήτων από τα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής, δεδομένου μάλιστα ότι οι παραγώμενες, στο μέλλον, αντίστοιχες ποσότητες μετάλλων και διεθνώς δεν μας είναι γνωστές ; Δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα εάν μέχρι τότε θα λειτουργήσουν και νέα μεταλλεία και με ποιά παραγωγή ή εάν τα λειτουργούντα σήμερα μεταλλεία θα λειτουργούν και τότε και με ποιά παραγωγή ! ! !

Αντιλαμβάνεσαι, εκτιμώ, ότι οι ποιοτικοί χαρακτηρισμοί της θέσης που θα καταλαμβάνουν, στο μέλλον, οι παραγώμενες ποσότητες μετάλλων από τα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής, έχουν μικρότερη αξία σε σχέση με τα απόλυτα νούμερα.

Περιορίζοντας τη διατύπωση των σκέψεων εδώ, χωρίς να έχουν εξαντληθεί, σε παροτρύνω να καταναλώσεις τον πολύτιμο χρόνο σου και το ειλικρινές ενδιαφέρον σου στα απόλυτα νούμερα . . .

Για παράδειγμα, τι σημαίνει για έσενα, ως Μηχανολόγο Μηχανικό μάλιστα, το ότι θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και ειδικότερα στην ΒΑ Χαλκιδική μία επιχείρηση η οποία θα έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ενός δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου, με σημερινές τιμές, για 20-25 έτη τουλάχιστον ;

Αμφισβητείς μήπως την εκτίμηση της ανάρτησης ως προς τον ετήσιο κύκλο εργασιών ; Εάν ναι, ευχαρίστως να διαβάσουμε και τη δικιά σου εκτίμηση.

Αμφισβητείς μήπως την εκτίμηση ως προς τη διάρκεια λειτουργίας των μεταλλείων ; Εάν ναί, ευχαρίστως να διαβάσουμε και τη δικιά σου εκτίμηση.

Τα αμέσως ανωτέρω αναφερόμενα, αποτελούν το δάσος, αγαπητέ συνάδελφε ή συναδέλφισσα, το οποίο, συγκρινόμενο με τα δάση διεθνώς, σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο. Ίσως να είναι κοντά στα μεγαλύτερα ή μεσαίου ή και μικρού μεγέθους ή και το μικρότερο ακόμα. Διάλεξε εσύ τον ποιοτικό χαρακτηρισμό που σε εκφράζει ακριβέστερα ή εάν προτιμάς αριθμούς, για απόλυτη ακρίβεια, μέτρησε το πόσα είναι τα δένδρα, ή ο όγκος της ξυλείας ή το βάρος της ξυλείας ή η θερμογόνα δύναμη ή η ικανότητα φωτοσύνθεσης των δασών ή και άλλες παραμέτρους και κατέταξέ τα ως προς όποιο κριτήριο παρουσιάζει μεγαλύτερη αξία για εσένα ! ! ! Η απόλυτη αξία του συγκεκριμένου δάσους είναι συγκεκριμένη και είναι εξαιρετικά σημαντική για τα μεγέθη της πατρίδας μας και της ΒΑ Χαλκιδικής ειδικότερα. Ευελπιστώ να συμφωνείς με αυτό.

Στη διάθεσή σου για οτιδήποτε επιπλέον ή τυχόν διευκρινίσεις.