Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΓΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΤΑΛΛΟ "ΧΡΥΣΟΣ"



Ο χρυσός είναι γνωστός σε όλους μας, καθώς, οι παραδοσιακές χρήσεις του έχουν ιστορία ανάλογη με τη γνωστή ιστορία του ανθρώπου. Χρυσά κοσμήματα, χρυσά νομίσματα και γενικότερα χρυσά αντικείμενα κατασκευάζονται από την αρχαιότητα  έως σήμερα και όλοι μας, ή έστω σχεδόν όλοι μας, κατέχουμε κάτι από χρυσό.

Πέραν όμως των εν λόγω χρυσών αντικειμένων, τα οποία βλέπουμε και πιάνουμε, ο χρυσός υπάρχει στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, και σε πάρα πολλές ακόμα μορφές, τις οποίες δεν βλέπουμε και δεν πιάνουμε και γι’ αυτό ίσως δεν είναι ευρέως γνωστές. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, ο χρυσός υπάρχει σε τηλεοράσεις, έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones), ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μονάδες μνήμης (memory sticks), ηλεκτρονικά κυκλώματα παντός τύπου (οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων, μηχανημάτων, προηγμένων συστημάτων ασφαλείας, κυκλωμάτων δορυφόρων κ.α.). 

Επιπροσθέτως, ο χρυσός χρησιμοποιείται άμεσα σε εφαρμογές της ιατρικής επιστήμης, της επιστήμης του περιβάλλοντος και της αεροναυπηγικής, ενώ ερευνάται και επεκτείνεται διαρκώς η χρήση του σε ακόμη περισσότερες εφαρμογές, υψηλών και ειδικών απαιτήσεων.

Εύλογα ενδεχομένως κάποιος να διερωτηθεί . . . γιατί ο χρυσός να χρησιμοποιείται και σε άλλες εφαρμογές, πέραν αυτών που έχουν αμιγώς οικονομικό χαρακτήρα, δεδομένης της υψηλής σχετικά τιμής του ;

Η απάντηση είναι ότι ο χρυσός διαθέτει από τη φύση του ορισμένες βασικές, μηχανικές και χημικές, φυσικές ιδιότητες ως υλικό, οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό και ιδιαίτερο, ενώ με την κατάλληλη αξιοποίησή τους αντιμετωπίζονται περισσότερο αποτελεσματικά ορισμένα δύσκολα προβλήματα. 

Συγκεκριμένα, ο χρυσός είναι εξαιρετικά ανθεκτικό μέταλλο στη διάβρωση και στην οξείδωση, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα μέταλλα, γεγονός το οποίο τον κατατάσσει στην ομάδα των ευγενών μετάλλων. 

Ακόμη, ο χρυσός είναι συγχρόνως σχετικά πυκνός και βαρύς, μαλακός και εύπλαστος, ελατός και όλκιμος, καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας, αντανακλά πολύ καλά την υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι βιοσυμβατός και μη τοξικός, ως ένα από τα λιγότερο δραστικά χημικά στοιχεία. Οι ανωτέρω φυσικές ιδιότητες του χρυσού τον καθιστούν μοναδικό και ιδιαίτερο. 

Επιπροσθέτως, ο χρυσός απαντάται στη φύση και ειδικότερα στο φλοιό της Γης, σε περιορισμένες σχετικά ποσότητες, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό και με τις προαναφερθείσες ιδιότητές του, καθώς και με την κυρίαρχη παραδοσιακή χρήση του, επιτρέπουν το χαρακτηρισμό του χρυσού ως πολύτιμο μέταλλο, δηλαδή με σχετικά υψηλή οικονομική αξία.

Οι ανωτέρω εξαιρετικές φυσικές ιδιότητες του χρυσού αξιοποιούνταν σε σχετικά περιορισμένο βαθμό μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, αφού, εάν σε κάποια εφαρμογή χρησιμοποιούνταν χρυσός, το κόστος αυξάνονταν δραματικά, εξαιτίας της υψηλής οικονομικής αξίας του χρυσού, και ανάλογα με την ποσότητα του χρυσού που θα ενσωματώνονταν στην εφαρμογή. 

Χάρη όμως στην επιστήμη των νανοϋλικών, η οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και εστιάζει στην αξιοποίηση των υλικών στο επίπεδο των δομικών τους στοιχείων, του ατόμου και του μορίου δηλαδή, σε διαστάσεις εκατομμυριοστών του χιλιοστού ή όσο περίπου το 1 / 80.000 μίας ανθρώπινης τρίχας, επιτρέπεται πλέον η αξιοποίηση των φυσικών ιδιοτήτων του χρυσού, σε ολοένα και περισσότερες εφαρμογές, χωρίς να προκαλείται απαγορευτική αύξηση του κόστους, αφού η απαιτούμενη ποσότητα χρυσού περιορίζεται δραστικά στις σχετικές εφαρμογές. 

Τα τελευταία χρόνια, τα επιτεύγματα της επιστήμης των νανοϋλικών διαδέχονται το ένα το άλλο, δημιουργώντας αισιοδοξία για την περισσότερο αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσεπίλυτων προβλημάτων και σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, αξιοποιώντας το χρυσό ως νανοϋλικό.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση της ιστοσελίδας www.mining.com, οι επιστήμονες που διενεργούν έρευνες σε νανοϋλικά, παρασκεύασαν μια νέα μορφή χρυσού, τόσο λεπτή, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση τεχνητών ενζύμων, για πιθανή χρήση σε ταχείες ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις και σε συστήματα καθαρισμού νερού. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds (UK), εφαρμόζοντας μία πρωτοποριακή διαδικασία, παρασκεύασαν στο εργαστήριο ένα νανόφιλτρο από χρυσό, πάχους ίσου με μόλις 2 άτομα χρυσού, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές περίπου λεπτότερο από το ανθρώπινο νύχι. 

Το νανοϋλικό που παρασκευάστηκε μπορεί να θεωρηθεί ως 2D (δισδιάστατο), επειδή περιλαμβάνει μόνο δύο στρώματα ατόμων χρυσού, τα οποία επικάθονται το ένα πάνω στο άλλο και επειδή όλα τα άτομα είναι άτομα επιφάνειας και δεν υπάρχουν ελεύθερα άτομα εκτός των συγκεκριμένων επιφανειών. 

Οι εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι, ο εξαιρετικά λεπτός χρυσός που παρασκευάστηκε στο εργαστήριο, είναι 10 φορές πιο αποτελεσματικός ως καταλυτικό υπόστρωμα από τα αμέσως μεγαλύτερα νανοσωματίδια χρυσού που χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία. 

Επομένως, σύμφωνα και με σχετική δήλωση στα μέσα ενημέρωσης του επί κεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Leeds, Stephen Evans, αξιοποιώντας το νέο νανοϋλικό σε σχετικές βιομηχανικές εφαρμογές θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που επιτυγχάνεται σήμερα, χρησιμοποιώντας όμως σημαντικά μικρότερη ποσότητα χρυσού και αυτό θα έχει αξιόλογα οικονομικά πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε ένα πολύτιμο μέταλλο, το χρυσό. 

Ο Stephen Evans ανέφερε ακόμη ότι, οι επιφάνειες (νιφάδες) χρυσού που παρασκευάστηκαν είναι εύκαμπτες, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν τη βάση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για καμπτόμενες οθόνες και διαφανείς αγώγιμες οθόνες.

Από τα ανωτέρω, γίνεται σαφές ότι, διαμορφώνονται ολοένα και περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες, χάρη και στην επιστήμη των νανοϋλικών, ώστε ο χρυσός, εκτός από αξιόπιστο μέσο οικονομικών, εν γένει, συναλλαγών ή και επίδειξης υλικού πλούτου, να χρησιμοποιείται και ως υλικό, παρέχοντας τις προαναφερθείσες μοναδικές και ιδιαίτερες φυσικές ιδιότητές του στην ανθρωπότητα και συμβάλλοντας καθοριστικά στην περισσότερο αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της υγείας του ανθρώπου, των καθημερινών δραστηριοτήτων του, του περιβάλλοντος, ως και της έρευνας του διαστήματος.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας