Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΑΣΟΣ: ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ BRAND NAME MAZI ΓΙΝΕΤΑΙ?


Το ερώτημα της ανάρτησης είναι καθαρά ρητορικό. Αναγνώστης του blog μας έστειλε την φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα. Πρόκειται για μια φωτογραφία που δείχνει την εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου στον Πρίνο (την έχουμε υπογραμμίσει με κόκκινη γραμμή), όπως αυτή φαίνεται σ' ένα παραθεριστή που απολαμβάνει το μπάνιο του σ΄ ένα από τα δεκάδες beach bar της Νέας Πέραμου στην Καβάλα, όταν το βλέμμα του ατενίζει προς το νησί της Θάσου.

Μια εικόνα που πέρα από το προφανές αποτυπώνει μια αρμονική πραγματικότητα, όπως αυτή εξελίσσεται από το 1979 μέχρι και σήμερα, όταν και στήθηκε για εκμετάλλευση και γεώτρηση η εν λόγω εξέδρα.

Η εξόρυξη πετρελαίου μέσα σε 40 σχεδόν χρόνια έφτασε στο καλύτερο παραγωγικό σημείο της και έπεται συνέχεια, όπως ευελπιστούν οι άνθρωποι της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου.

Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής, όπου άνθησε την τελευταία δεκαετία όσο ποτέ άλλοτε, τόσο για το νησί της Θάσου, όσο και για την Καβάλα, αλλά και για την Θράκη.

Μάλιστα, η Θάσος εντάχθηκε στον παγκόσμιο χάρτη γαστρονομίας με brand name τις ελιές και το λάδι της.

Τρανό παράδειγμα - απάντηση σε όλους όσους δαιμονοποιούν τις εξορύξεις για την υπεράσπιση αλλότριων οικονομικών συμφερόντων και όχι για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επικαλούνται ως πρόσχημα.

Οι υπεύθυνες εξορύκτικές δραστηριότητες είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του περιβάλλοντος. Αυτό αποδεικνύει η πραγματικότητα και όχι οι ιστορίες για αγρίους, που ακούμε πυκνά συχνά.

Ευχόμαστε σύντομα και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων φορέων να ενταχθεί και η Χαλκιδική στον παγκόσμιο κατάλογο περιοχών υψηλής γαστρονομίας. 

Εκτός από ορυκτούς πόρους παγκόσμιας κλάσεως και την υπεύθυνη περιβαλλοντικά εξόρυξη που τους φέρνει στο φως, διαθέτει μαναδικής αισθητικής και καθαριότητας παραλίες και θάλασσες, αλλά και εξίσου καταπληκτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και γεύσης.

Απλά... Σαν την Χαλκιδική δεν έχει! Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης οικονομίας και παραγωγής.