Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

H JP MORGAN ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥ GREEN NEW DEAL ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Ουτοπική θεωρεί η JP Morgan τη νομοθεσία του Green New Deal, που υποβλήθηκε από γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Σε έκθεσή της, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι έχει υπάρξει, μεν, πρόοδος αναφορικά με τη μείωση του κόστους στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, όμως, κάποιοι άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι όπως είναι της γεωργίας, των κτηρίων και των μεταφορών, εξακολουθούν να καταναλώνουν τα 2/3 των ορυκτών καυσίμων, κάτι που σημαίνει ότι ο ρυθμός μετάβασης σε ένα άλλο ενεργειακό μοντέλο παραμένει χαμηλός, λαμβανομένου υπόψη των τεχνικών, φυσικών και πρακτικών προκλήσεων που εγείρονται.

Είναι αδύνατο, τεκμαίρει η έκθεση της JP Morgan να πετύχουν οι ΗΠΑ το στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030, όπως προβλέπει το Green New Deal για όλο το φάσμα του ενεργειακού συστήματος και όχι μόνο για τον ηλεκτρισμό και δη, εξαιρουμένων των πυρηνικών μονάδων και με μόνη πρόβλεψη την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση.

Ανώτερο στέλεχος της τράπεζας υπογραμμίζει ότι:

«ορισμένοι κύκλοι της δεξιάς κατηγορούνται ότι είναι ΄πνευματικά χρεοκοπημένοι' σε ό,τι αφορά στα κλιματικά θέματα και βλέπω ενδείξεις για αυτό. 

Όμως, το να είναι κανείς πνευματικά ανειλικρινής για τη βιωσιμότητα του Green New Deal δεν βοηθάει. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα σύνθημα για να ενισχυθούν οι φωνές που ζητούν αλλαγή. Στη χειρότερη, είναι ένα δείγμα του πόση λίγη δουλειά έχουν κάνει οι υποστηρικτές της νομοθεσίας».

Θέλοντας να στηρίξει το επιχείρημά της, η JP Morgan επισημαίνει στην έκθεσή της, τα εξής: 

«Ας αναλογιστεί κανείς το σενάριο "βιώσιμης ανάπτυξης" του ΙΕΑ, κατά το οποίο η πρωτογενής ενεργειακή κατανάλωση στις ΗΠΑ υποχωρεί στα επίπεδα του 1988, η ηλιακή παραγωγή αυξάνεται στο 11πλάσιο, η αιολική στο 5πλάσιο, η πυρηνική παραμένει σταθερή, ο άνθρακας περιορίζεται κατά 90%, τα ηλεκτρικά οχήματα φτάνουν το 40-50% του στόλου, το πετρέλαιο υποχωρεί κατά 50% και οι εκπομπές των φορτηγών κατά 60% ενώ η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων ενισχύεται κατά 30%.

Σε αυτό το άκρως μετασχηματικό σενάριο, θα χρειαζόταν ένας Ηράκλειος άθλος για να πετύχει τη μείωση των ρύπων στις ΗΠΑ, κατά 40% έως το 2030 και όχι στο μηδέν, όπως βαυκαλίζεται το σχέδιο των Δημοκρατικών».

Αναδημοσίευση από energia.gr