ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ


Τους 8.500 έφτασαν από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου οι επισκέπτες στην έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στην Προβλήτα Α΄ στο λιμάνι.

Οι εθελοντές ξεναγοί της έκθεσης δηλώνουν ενθουσιασμένοι και το εκφράζουν με κείμενά τους:

«Η επιστήμη της Γεωλογίας αποτελεί μία από τις λιγότερο γνωστές και πιο παρεξηγημένες επιστήμες. Η επικοινωνία της επιστήμης είναι το κλειδί για την κατανόηση της σημαντικότητάς της. Μέσω της έκθεσης «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» το ευρύ κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με έναν κλάδο της επιστήμης της γεωλογίας και να αντιληφθεί την σπουδαιότητα των ορυκτών στην καθημερινή του ζωή.»

Τα παραπάνω δηλώνει η Φαίη Αραβανή, Γεωλόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.

«Αυτό που κυρίως μου κάνει εντύπωση ως εθελόντρια ξεναγός είναι ο ενθουσιασμός που βλέπω στα πρόσωπα των επισκεπτών μετά την ξενάγησή τους στην έκθεση καθώς και το πόσο έχει αλλάξει πλέον ο τρόπος σκέψης τους γύρω από τις ορυκτές πρώτες ύλες. Αυτή η αλλαγή για εμένα είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της έκθεσης και οφείλεται στον ενθουσιασμό, το μεράκι και τις γνώσεις όλων των συναδέλφων γεωλόγων-ξεναγών καθώς και στο άψογο στήσιμο της έκθεσης.»

H  Σοφία Κετικίδου, Γεωλόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ εκφράζει τη  μεγάλη της χαρά που συμμετέχει ως ξεναγός στην Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος»,  που διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. 

«Η εμπειρία μου από τις ξεναγήσεις μου έμαθε πολλά. Αρχικά, πως όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας έχουν την περιέργεια να δουν από τι αποτελείται ο κόσμος μας και εν συνεχεία από τι κατασκευάζονται τα αντικείμενα που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας. Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι τα ορυκτά υπάρχουν παντού, όχι μόνο σε κοσμήματα αλλά και μέσα στο σπίτι μας. 

Από το πρωινό μας ξύπνημα, πλένοντας τα δόντια, στα κινητά, την τσίχλα που μασάμε μέχρι και την πούδρα-ταλκ που βάζουμε από μωρά. Γενικά στην έκθεση έχει αποτυπωθεί με έξυπνο τρόπο, πώς από το αρχικό ορυκτό προκύπτει το προϊόν. Ιδιαίτερη απήχηση έχει στις μικρές ηλικίες όπου τα παιδιά ακούν και μαθαίνουν για τα ορυκτά, πώς χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα ως σήμερα. Σαν ξεναγός κέρδισα πολλά και είμαι ικανοποιημένη που όλοι φεύγουν ευχαριστημένοι και με το χαμόγελο.

Θεωρώ την έκθεση, που χρηματοδότησε ο ΣΜΕ, ως  μια εξαιρετική απεικόνιση του Ορυκτού Πλούτου της Ελλάδας και αξίζει να έρθετε όλοι να τη δείτε, καθώς έχει δωρεάν είσοδο. Γιατί η γνώση είναι προνόμιο όλων των ανθρώπων και μην ξεχνάμε ότι όσο ζούμε μαθαίνουμε!»

Ειρήνη Μαργιώλα, φοιτήτρια, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.

«Δεν φανταζόμουν ότι μια ξενάγηση σε μουσείο σχετικά με ορυκτά και πετρώματα θα με γέμιζε τόσο γρήγορα με τόσα συναισθήματα, γνώσεις και εμπειρίες. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι εντυπωσιακό και αποδεικνύεται καθημερινά με την αδιάκοπη προσέλευσή τους. Οι επισκέπτες πραγματικά ενθουσιάζονται με τη χρήση των ορυκτών και των πετρωμάτων στην καθημερινότητά μας και προσπαθούν να συγκρατήσουν όσες πιο πολλές πληροφορίες γίνεται. 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μαθαίνουν μόνο οι επισκέπτες από τους ξεναγούς αλλά και εμείς, οι ξεναγοί και ακόμη φοιτητές, από αυτούς. Έτσι, πραγματοποιείται μια ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων που μόνο εξέλιξη μπορεί να φέρει σε όλους.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, μάλιστα, εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν ξανά την έκθεση πολύ σύντομα. Αδιαμφισβήτητα, αυτή η έκθεση αποτελεί στολίδι στα δρώμενα της πόλης μας».

Μαρία Νικοπούλου, Γεωλόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τμήμα Χημείας Α.Π.Θ.

«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, με μεγάλη ποικιλία δειγμάτων. Είναι τιμή μου να συμμετέχω ως ξεναγός και να προσπαθώ να μεταβιβάσω τις γνώσεις μου με απλά λόγια σε παιδιά και σε άτομα που δεν ειδικεύονται απαραίτητα στις Θετικές Επιστήμες. 

Είναι κατά τη γνώμη μου ένας χώρος όπου ο καθένας θα μπορούσε να ενημερωθεί όχι μόνο για τα ορυκτά και τις χρήσεις τους αλλά και για τον πλούσιο ορυκτό πλούτο που κρύβει η χώρα μας, κάτι το οποίο οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν. 

Σε κάθε επαφή με τους επισκέπτες, οι ξεναγοί ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες απορίες και ερωτηματικά τα οποία κάποιες φορές αποτελούν πρόκληση για εμάς να τα απαντήσουμε και να τα εξηγήσουμε. Το γεγονός αυτό μπορεί να σταθεί ως αφορμή για εμάς έτσι ώστε να ανατρέξουμε σε νέες πηγές πληροφοριών και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. 

Τέλος, πιστεύω πως για ένα νέο γεωλόγο η συγκεκριμένη έκθεση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό για να διευρύνει τους γεωλογικούς-επιστημονικούς του ορίζοντες μέσα από μία ουσιαστική εθελοντική προσφορά».

Ευδοκία Παπαδοπούλου, φοιτήτρια, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.

«Μια πολύ όμορφη εμπειρία ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Οι ξεναγήσεις πηγαίνουν πολύ καλά. Μικροί και μεγάλοι έρχονται να μάθουν για τα ορυκτά και τα πετρώματα. Ένα κομμάτι της Γεωλογίας το οποίο διαδίδεται με έναν τόσο όμορφο και ευχάριστο τρόπο. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η μετάδοση της γνώσης για ένα αντικείμενο που αγαπώ πολύ. Ελπίζω να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και μεράκι!»

Ελένη Πεγιούδη, φοιτήτρια, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.

«Το να ξεναγείς τον κόσμο στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Είναι σαν να τους αφήνεις να δουν λίγο από το δικό σου κόσμο και να μοιράζεσαι την αγάπη σου για αυτό. Η δικιά μου εμπειρία από την ξενάγηση είναι μαγική γιατί ως φοιτήτρια έχω αφιερώσει χρόνο και μεράκι στη μελέτη αυτού του αντικειμένου και πλέον η Γεωλογία αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου. 

Το να δίνω λίγο από αυτό σε αγνώστους και να τους μεταφέρω μια γνώση είναι συναρπαστικό και μου μαθαίνει πολλά, καθώς εκτός από τις δικές τους εντυπώσεις μαθαίνω για τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους σε σχέση με αυτό και πολλές φορές γίνονται σπουδαίες συζητήσεις. 

Τελικά η ανταλλαγή γνώσεων είναι αμοιβαία και το θεωρώ σημαντικό καθώς ως φοιτητές που τώρα ξεκινάμε την περαιτέρω ενασχόληση μας με την Γεωλογία έχουμε πολλά να πάρουμε, γνωστικά και πνευματικά, από αυτήν την εμπειρία. Το ομορφότερο από όλα βέβαια είναι τα γουρλωμένα μάτια των παιδιών όταν καταλαβαίνουν πόσο σπουδαία πράγματα δημιουργεί η φύση.»

Ευτυχία Περιστερίδου, Γεωλόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.

«Γεωλογία: μία λέξη σύνθετη αποτελούμενη από απλές λέξεις, μία πολύπλευρη κι ενδιαφέρουσα επιστήμη, άγνωστη σε πολύ κόσμο. Η έκθεση «Τα Ορυκτά κι ο Άνθρωπος» ξεδιπλώνει τις αμέτρητες χρήσεις των ορυκτών που πολλοί ούτε μπορούσαν να φανταστούν. Η απορία στα μάτια των παιδιών βλέποντας αντικείμενα που χρησιμοποιούν συνέχεια, καταλήγει να γίνεται λάμψη κοιτάζοντας τους κρυστάλλους που πλέον τους νιώθουν πιο οικείους. Η λάμψη αυτή επιφέρει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε εμάς που συντελέσαμε στο να επιτευχθεί η ευχαρίστηση των μαθητών. 

Ακόμα και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών γεμάτοι με ερωτηματικά στην αρχή, μας προσεγγίζουν με όρεξη για συζήτηση. Έτσι μαθαίνουν από εμάς και μαθαίνουμε από αυτούς. Αυτό που μας αφήνουν είναι το αίσθημα της πληρότητας. Τι πιο όμορφο να αποτελείς πηγή γνώσης και να διαδίδεις αυτό που σπουδάζεις κι αγαπάς;»

Δήμητρα Περπέρη, φοιτήτρια, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.

«Με ανάμεικτα συναισθήματα άρχισαν οι ξεναγήσεις τον Οκτώβριο 2019. Ήταν η πρώτη φορά που θα υποδεχόμουν κόσμο σε μια Έκθεση. Ένα τρακ θεωρείται δικαιολογημένο σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν σημαντική και η δική μας η προσπάθεια να περιγράψουμε τη σημασία των εκθεμάτων στην καθημερινή μας ζωή, νομίζω πως στέφθηκε με επιτυχία, βλέποντας την ικανοποίηση στα μάτια των επισκεπτών και τις ολόθερμες ευχαριστίες τους μετά το πέρας της επίσκεψης.»

Ευτυχία Πέτικα, Γεωλόγος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.

 «Η συμμετοχή μου στις ξεναγήσεις της έκθεσης ‘’Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος’’, αποτελεί σημαντική εμπειρία για μένα αφενός επειδή έχω εμπλουτίσει τις γνώσεις μου όσον αφορά τις χρήσεις των ορυκτών και των πετρωμάτων από τον άνθρωπο, αφετέρου διότι μου δίνεται η ευκαιρία να προωθήσω την επιστήμη της Γεωλογίας σε άτομα διαφόρων ηλικιών, τα οποία ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τα φυσικά υλικά που συναντάμε στη Γη, τον τρόπο απόληψής τους, καθώς και τις χρήσεις τους.  

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών της έκθεσης είναι παιδιά ηλικίας 8-18 ετών, τα οποία μαθαίνουν πόσο σημαντική αλλά και απαραίτητη είναι η ορθολογική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Γης. 

Ακόμη, βρίσκω ιδιαίτερα ωφέλιμη τη γνωριμία μου με άλλους επιστήμονες αλλά και επισκέπτες από άλλα κράτη,  καθώς υπάρχει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη μεγάλη ποικιλία των χρήσεων των ορυκτών και πετρωμάτων και σε άλλες επιστήμες, όπως για παράδειγμα στην Ιατρική. »

Ηλίας Λάζος, Γεωλόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.  

«Ζω μια διαφορετική εμπειρία ως εθελοντής ξεναγός στην Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος»,  στο νεοσύστατο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Πανεπιστήμιου μας που την διοργάνωσε σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. 

Ευχαριστώ τους Καθηγητές μας που μας έδωσαν αυτήν την ευκαιρία να προσφέρουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας σε ένα ευρύ κοινό, όλων των ηλικιών, μαθητών, ενηλίκων επισκεπτών, αλλά και πολλών αλλοδαπών τουριστών με πολλά ενδιαφέροντα, κοινό πολλές φορές πολυπληθέστατο, που όχι μόνο δεν μας κουράζει αλλά με τις ερωτήσεις του και το ενδιαφέρον του μας προβληματίζει, μας αναγκάζει να συμπληρώνουμε τις γνώσεις μας και αυτό μας ικανοποιεί.»

Χρήστος Στεργίου, Γεωλόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.

«Ως νέος γεω-επιστήμονας, ασχολούμαι συστηματικά με τα θέματα της οικονομικής γεωλογίας, την κοιτασματολογία και την γεωχημεία. Πάντα με ενθουσίαζε η διαδικασία της μετάδοσης και της «κοινωνικοποίησης» του αντικειμένου και των αποτελεσμάτων της επιστήμης μου στο ευρύ κοινό. 

Μέσω της επιστημονικής αρτιότητας και λεπτομέρειας, αλλά και ενός άμεσου και απλού τρόπου παρουσίασης, η Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» προσελκύει ένα ευρύ κοινό επισκεπτών. Καθημερινά μικροί και μεγάλοι επισκέπτες της Έκθεσης, εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους μέσω της όρεξης τους να ακούσουν, να διαβάσουν το ενημερωτικό υλικό, αλλά και με το να συζητήσουν για τα όσα έχουν ακούσει, να εκφράσουν τον θαυμασμό τους αλλά και τον σκεπτικισμό τους απέναντι στην σχέση μεταξύ των ορυκτών και των ανθρώπων. 

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την διάθεση όλων των ξεναγών να συνεχίσουν το εθελοντικό τους έργο και να συνδράμουν στον σκοπό της έκθεσης. Μια διαδικασία η οποία βοηθάει και εμάς τους ίδιους, φέρνοντάς μας κοντά στην κοινωνία και ενισχύοντας τις διαλεκτική μας ικανότητα πάνω στο αντικείμενο που θεραπεύουμε.»

Σπύρος Φράγκου, φοιτητής, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.

«Οι ξεναγήσεις αποτελούν μια μοναδική εμπειρία διότι βοηθούμε τον κόσμο να γνωρίσει ένα σημαντικό κομμάτι της Γεωλογίας, όπως τα ορυκτά και τα πετρώματα. Από τις αντιδράσεις του κόσμου καταλαβαίνω ότι τους αρέσει πάρα πολύ το αντικείμενο της Έκθεσης καθώς έχουν το ενδιαφέρον να ρωτήσουν για περαιτέρω πληροφορίες. 

Επιπρόσθετα μέσω της έκθεσης κατάφερα να κατανοήσω και εγώ αρκετά θέματα καλυτέρα μέσω της διαδραστικής μας ασχολίας με αυτή. Επίσης με τιμά το γεγονός πως οι υπεύθυνοι της έκθεσης και του μουσείου επέλεξαν  για τις ξεναγήσεις  φοιτητές σαν και εμένα, και προσπαθώ να δικαιώσω αυτήν την επιλογή. Κάθε βδομάδα πλέον περιμένω για την επόμενη μου ξενάγηση ώστε να βοηθήσω τον κόσμο να γνωρίσει καλυτέρα τον κόσμο της Γεωλογίας αλλά να ανακαλύψω και εγώ ο ίδιος  πράγματα που δεν γνώριζα.»

Από την πλευρά της η Στέλλα Δεβετζή, επίσης φοιτήτρια, αναφέρει:

«Ανήκω στους λίγους και πολύ τυχερούς που έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτήν την πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Η εμπειρία μου στο Μουσείο δεν είναι μεγάλη αφού έχω κάνει μόλις μια ξενάγηση. Με σιγουριά όμως μπορώ να πω ότι είμαι έτοιμη για πολλές ακόμα!

Αρχικά το Μουσείο μου έδωσε την δυνατότητα να έρθω σε επαφή με κοινό ποικίλων ηλικιών που προς μεγάλη μου έκπληξη ήθελε να γνωρίσει το αντικείμενο της Γεωλογίας.

Δυστυχώς αντιλήφθηκα και την μικρή πληροφόρηση του κοινού σε ότι αφορά τα ορυκτά και τα πετρώματα, αν και έχουν πολύ βασικό ρολό στην ζωή μας. Καθηλωτικές είναι επίσης οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στην ποικιλία των εκθεμάτων καθώς και στις πολλαπλές χρήσεις που έχουν στην καθημερινή ζωή, από την απαρχή του ανθρωπίνου πολιτισμού. Η έκθεση πρακτικά αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο κοινό και σε αυτό τον παράλληλο κόσμο που τόσο λίγοι γνωρίζουμε. Είμαι πολύ χαρούμενη που αποτελώ μέρος αυτής της προσπάθειάς και μπορώ με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου.»

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και του ΣΜΕ, ο οποίος έχει και την οργανωτική φροντίδα της Έκθεσης και πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και εταιρειών μελών του στη Βόρεια Ελλάδα.  

Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 31 Μαΐου 2020

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 9.30-14.30 (επισκέψεις σχολείων), 17.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή: 12.00 - 15.00

Είσοδος δωρεάν

Λόγω της εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος από Διευθυντές σχολείων της Θεσσαλονίκης , για την επίσκεψη των σχολείων προτείνεται να επικοινωνούν εγκαίρως, ώστε να  οργανωθούν οι ώρες των ξεναγήσεων  στην έκθεση:
-Τηλεφωνικά : 2310 227225 (Epi Direct), 2310 556189 (ΑΜΦΙΘ)
- Αποστολή email: info@epidirect.gr (υπόψιν κας Λήδας Παπαδοπούλου και κας Βάσως Μιδούχα). 

Πηγή ανάρτησης: voria.gr  



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ