Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΣΟΥΗΔΙΑ: Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ?

Φαίνεται ότι πολλοί συμπατριώτες της δεν συμφωνούν με τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ EPA, PONTUS LUNDAHL 

Του Δρ. Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου*

To 2009 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να μας μετατρέψει σε Δανία του Νότου. Μετά μπήκαμε στα Μνημόνια και ως φορολογούμενοι υποστήκαμε 10ετή σκληρή αφαίμαξη. Η Ελληνική κοινωνία διαλύθηκε οικονομικά.

Ας δούμε τί συμβαίνει σήμερα μέσα στην κοινωνία της Σουηδίας.

Κάθε χρόνο η Ένωση Φορολογουμένων της Σουηδίας πραγματοποιεί διαδικτυακή ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ώστε να αποφασίσουν οι Σουηδοί φορολογούμενοι σε ποιο τομέα θεωρούν ότι η κυβέρνηση σπατάλησε τους φόρους χωρίς σοβαρό λόγο. 

Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε για το φορολογικό έτος 2019 μεταξύ περισσοτέρων από 18 χιλιάδων μελών της Ένωσης Φορολογουμένων της Σουηδίας, ως πιο πεταμένα λεφτά θεωρήθηκαν αυτά που ξοδεύτηκαν στην πολιτική για το κλίμα, λεφτά που συγκεντρώθηκαν ως έμμεσοι «πράσινοι» φόροι, [1].

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα παραδοθεί στον κρατικό Διαμεσολαβητή για τη Φορολογία της Σουηδίας. Για να υπάρχει μία αντίληψη και ένα μέτρο σύγκρισης της συγκεκριμένης κατάταξης ας σημειωθεί τούτο: στη δεύτερη θέση της ψηφοφορίας για την πιο άχρηστη σπατάλη κατετάγησαν οι επιδοτήσεις καλλιτεχνών που σχετίζονται με την τέχνη που απευθύνεται στα σκουλήκια της γης (υπάρχει και τέτοια Τέχνη η οποία επιδοτείται;).

Το μέγεθος του δείγματος της ψηφοφορίας (άνω των 18 χιλιάδων Σουηδών φορολογουμένων) δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό. Ο πληθυσμός της Σουηδίας είναι περίπου όσος και της Ελλάδας: περίπου 10 εκατομμύρια κάτοικοι. Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας από τα συστημικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν στατιστικά δείγματα  πολύ μικρότερα. 

Ενδεικτικά, στην τελευταία δημοσκόπηση του Σκάϊ (δεν έχει σημασία το θέμα της δημοσκόπησης), το δείγμα ήταν 1210 άτομα, δηλαδή 14,8 φορές μικρότερο από το δείγμα της Ένωσης Φορολογουμένων της Σουηδίας, [2]

Επιπλέον βέβαια, μία ονομαστική ψηφοφορία όπως αυτή της Ένωσης Φορολογουμένων της Σουηδίας έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και αξιοπιστία από τη δημοσκόπηση ενός πολιτικού ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Φορολογουμένων της Σουηδίας η χρηματοδότηση των πολιτικών για το κλίμα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία. Στον προϋπολογισμό για το έτος 2020 διατίθενται 12,6 δισεκατομμύρια κορώνες (11,88 δισεκατομμύρια ευρώ) για την πολιτική για το κλίμα, σε σύγκριση με 5,2 δισεκατομμύρια κορώνες (4,9 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2014. 

Ωστόσο, οι εκπομπές CO2 δεν μειώνονται πλέον. Η έμμεση πράσινη φορολογία στη Σουηδία σχετίζεται με τις ΑΠΕ, με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα κ.λπ.

Στην Εικόνα 1 παρατίθεται ενδεικτικός λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα. Είναι του 2017 και η τιμή ενδεικτική. (Ο λογαριασμός δεν είναι πρόσφατος, αλλά δεν νομίζω να έχει σημασία).

Ας δουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες τις χρεώσεις με τίτλο «ΕΤΜΕΑΡ». Το ΕΤΜΕΑΡ είναι πράσινος φόρος.



Εικόνα 1. Ενδεικτικός λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα

Τώρα ας ψάξουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες τους δικούς τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να διαπιστώσουν τί πληρώνουν ως «ΕΤΜΕΑΡ». Πρόκειται για τους οβολούς των φορολογούμενων πολιτών στο παγκάρι της Παγκόσμιας Πράσινης Εκκλησίας. Οβολούς που δεν κατατίθενται εθελοντικά, αλλά υποχρεωτικά, ως «πράσινοι» φόροι.

Κάτι τελευταίο ως τροφή για σκέψη. Μετά τον κανιβαλισμό, μετά την τεχνητή μείωση της ανθρώπινης γονιμοποίησης και την τεχνητή μείωση του πληθυσμού ώστε να σωθούμε από την κλιματική ψευδοκρίση, προσετέθη μία ακόμη περίεργη άποψη στο καλάθι της κλιματικής καταστροφολογίας. 

Πιο συγκεκριμένα, στο Κεμπέκ του Καναδά ένας πολιτικός και ραδιοφωνικός παρουσιαστής υποστήριξε ότι ο κορωναϊός της Κίνας είχε ένα «θετικό» αποτέλεσμα για την πόλη του Γουχάν. Ποιό ήταν αυτό το θετικό αποτέλεσμα; Μειώθηκε το αποτύπωμα άνθρακα, [4]! Ο εν λόγω πολιτικός και ραδιοφωνικός παρουσιαστής ανήρτησε το εξής tweet: 

«Γουχάν. Καμία κυκλοφορία αυτοκινήτων. Δεν υπάρχουν αεροπορικές πτήσεις. Η μόνη πόλη στον πλανήτη που θα εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο δρόμος προς αυτή την απαραίτητη αποδυνάμωση θα συμβεί όταν όλες οι συζητήσεις είναι μάταιες».

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ





4.https://www.thepostmillennial.com/quebec-politician-praises-coronavirus-for-reducing-carbon-footprint-in-wuhan/

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κρήτης

Αναδημοσίευση από hellasjournal.com