Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ... ΕΞΕΔΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ


Στην… εξέδρα και το Eurogroup πέταξαν την μπάλα οι ηγέτες των «27» και κυρίως της Γερμανίας και των συμμάχων της από τον ευρωπαϊκό Βορρά, κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Όπως εύστοχα γράφηκε στο Twitter, τα αποτελέσματα ήταν «εξίσου εικονικά με την ίδια τη σύνοδο», παρά το γεγονός ότι αυτή διήρκεσε πάνω από έξι ώρες και στη διάρκειά της σημειώθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις.

Πράγματι, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε τελικώς, παρά την απειλή της Ιταλίας και της Ισπανίας για βέτο, δεν περιλαμβάνεται ουσιαστικά τίποτα καινούριο σε σύγκριση με όσα ήδη γνωρίζαμε. 

Προφανώς δε ούτε σε σχέση με την πρόταση-έκκληση την οποία έκαναν οι ηγέτες 9 κρατών-μελών, μεταξύ τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, για την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου που θα έχει στόχο τη χρηματοδότηση τόσο του πολέμου κατά του νέου κορονοϊού όσο και, κυρίως, την ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά το τέλος της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγέτες ανέθεσαν εκ νέου στους υπουργούς Οικονομικών τους να επεξεργαστούν πιο συγκεκριμένες προτάσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να τους παρουσιάσουν – αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν νέα έκτακτη σύνοδο. 

Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν και οι όροι για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς και σε αυτό το σημείο υπάρχουν έντονες διαφωνίες.

«Υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε όλες τις επιλογές», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της συνόδου (όπου οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς την ίδια και τον ομόλογό της του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τέθηκαν επίσης μέσω κλειστού κυκλώματος), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει «σε περίπτωση ανάγκης»!

Προφανώς, λοιπόν, η πλειοψηφία των «27» εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει αυτή η «ανάγκη» και, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των δύο προέδρων στη συνέντευξη Τύπου, τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα θεωρούνται μάλλον επαρκή. 

Ουσιαστικά, το Βερολίνο και οι άλλοι ισχυροί του Βορρά δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να… χτυπήσουν στην πλάτη τους σκληρά δοκιμαζόμενους Ιταλούς και Ισπανούς, λέγοντάς τους ότι πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με το «πάγωμα» των όρων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχουν για την ώρα όρια στον δανεισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και με την ύπαρξη του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, προφανώς θα εκληφθεί ως «μαχαιριά στην πλάτη» από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, πιθανώς δε και από άλλους εταίρους. Κι αυτό, όπως έχουν προειδοποιήσει πολλοί το τελευταίο διάστημα, ίσως βυθίσει την ΕΕ και την ευρωζώνη σε ακόμη πιο μεγάλη κρίση από ό,τι εκείνη που προηγήθηκε…

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Σε μια αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το ανακοινωθέν τονίζει:

«Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Αναδημοσίευση από liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ