Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΤΟΧΗ (ΚΑΙ) ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ


Μπορεί κανείς να φανταστεί μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη καθημερινότητα που βιώνουμε να προκύψει και μια ενεργειακή - εκτός της υγειονομικής -κρίση και να μας αφήσει η ΔΕΗ ή άλλοι πάροχοι ενέργειας χωρίς ρεύμα;

Όχι, όχι, όχι… Κανείς και καμιά δεν θέλει ούτε για αστείο να το φανταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα έκανε ακόμη πιο αβίωτη την ζωή μας. Ιδίως τώρα που η νεοεισελθούσα άνοιξη είναι εξαιρετικά ακριβή κυριολεκτικά εξαιτίας των απαιτητικών θερμογόνων αναγκών που πηγάζουν από το κρύο που επικρατεί.

Και δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες. Πως θα περάσουν οι μέρες που θα έρθουν και οι ειδικοί μας συνιστούν να μείνουμε μέσα στο σπίτι (αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος εξόδου), λόγω του κορωνοϊού, χωρίς τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινητό, τάμπλετ, υπολογιστές και καλό φαγητό κρύο ή ζεστό για το οποίο απαιτείται η λειτουργία ψυγείου και φούρνου;

Πάντως εδώ και ένα μήνα η ΔΕΗ και οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι της μένουν ΚΑΙ στις θέσεις εργασίας τους, τηρώντας προφανώς όλα τα αναγκαία μέτρα απέναντι στην πανδημία.

Οι πάντες επιθυμούν να συνεχίσουν έτσι και να κρατήσουν μακριά τους τον κορωνοϊό, τόσο για την διατήρηση της άριστης υγεία των εργαζομένων, όσο για τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που βαδίζει σε μεγάλη ύφεση, όπως όλες οι οικονομίες παγκοσμίως.

Πάντως, ανάλογη είναι και η μέχρι τώρα κατάσταση για τις εγχώριες βιομηχανίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (διυλιστήρια, φαρμακοβιομηχανίες, χαρτοβιομηχανίες, ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία, βιομηχανίες τεχνολογίας, τροφίμων και μεταποίησης) που δεν έχουν σταματήσει την παραγωγική διαδικασία τους  και ταυτόχρονα αντιστέκονται με σθένος  σ’ αυτό το νέο είδος πολέμου που βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα και οι παραγωγικές δομές της.

Οι ελληνικές βιομηχανίες που επιβίωσαν από την 10ετή λαίλαπα των μνημονίων (να μην το ξεχνάμε) συνεχίζουν να επιχειρούν μέσα σ ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και διαρκώς εναλλασσόμενες μεταβλητές, προσφέροντας ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Να προσθέσουμε εδώ πως οι βιομηχανίες μας προσφέρουν περίπου 430.000 θέσεις εργασίας συνολικά, ενώ μαζί  με τις περιφερειακές επαγγελματικές δραστηριότητες  το εργατικό δυναμικό φτάνει τα 1, 2 εκατομμύρια εργαζόμενους  με πολλαπλασιαστική ισχύ και επίδραση, καθώς συμβάλει περίπου στο 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ και τον ΣΕΒ.

Είναι αλήθεια πως μέχρι και πριν 1 μήνα ο τουρισμός ήταν και δικαίως η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, αφού έφτασε να συμβάλει μέχρι και στο 30% του ΑΕΠ. Είναι επίσης αλήθεια όμως, πως κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός έφερε στο προσκήνιο μια αδήριτη ανάγκη που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση του παραγωγικού προτύπου της χώρας μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός αλλά από μόνος τους δεν αρκεί για να σηκώσει την ελληνική οικονομία εκεί που πρέπει. Το ζήτημα είναι μείζον εθνική υπόθεση. Οι βιομηχανίες μας δείχνουν ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για να θωρακίσουμε την οικονομία μας σε νέες πιθανές κρίσεις.

Ας μην ψάξουμε για νέες δικαιολογίες μετά από τις εμπειρίες που μας παρέχει η τρέχουσα κατάσταση, που ευχόμαστε να περάσει το ταχύτερο δυνατόν και να βγουν όσοι περισσότερο γίνεται γεροί σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"χωρίς τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινητό, τάμπλετ, υπολογιστές και καλό φαγητό κρύο ή ζεστό για το οποίο απαιτείται η λειτουργία ψυγείου και φούρνου;"
Όλα αυτά που μας γράφετε που μας χρειάζονται μαζί με αντισηπτικά, βιταμίνες και φάρμακα τα έχουμε χάρη στα ορυκτά τα μέταλλα και τις εξορύξεις.
Να κάνουμε το σταυρό μας που ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο που μας παρέχει και αυτά.
Γι' αυτό σαν την Χαλκιδική δεν έχει.

Ανώνυμος είπε...

Το πόσο τυχεροί είμαστε εδώ στην ΒΑ Χαλκιδική 4:17μμ μας το θυμίζουν και τα βουντού των antigold φίλων μας, που μέσα σε όλες τις επικλήσεις τους παρακαλάνε να πέσει το σύμπαν και μαζί και τα μεταλλεία.
Είναι δε τόσο προνοητικοί που ετοιμάζουν από τώρα κεριά για να πωλούν για κάθε χρήση...