Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

"ΨΗΦΙΖΟΥΝ" ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Γράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Αμερικής - Κεντρικής Ευρώπης (American-Central European Business Association), στα μέλη του οποίου συγκαταλέγονται πάρα πολύ μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, έχει βασικό στόχο την προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ευρώπη και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών με λογική αμοιβαίου οφέλους (win-win). 

Ο πρόεδρός του, Eric Stewart, διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και στις αρμοδιότητές του περιλαμβανόταν η συνεργασία των ΗΠΑ με περισσότερες από 50 χώρες στον τομέα των επενδύσεων.

Με τον κ. Stewart, διευθύνοντες συμβούλους και ανώτατα στελέχη περίπου 20 αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών είχα τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και προσωπικά του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, και αντικείμενο τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παραθέτω τις εταιρείες για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους: Oshkosh Defense, American Science & Engineering, Amgen, Bell-Textron, Boeing, ExxonMobil, General Electric, Jacobs, L3Harris, Lockheed Martin, Medtronic, MetLife, Merck, Motorola Solutions, Phillip Morris International, S2 Global, Raytheon.

Το κλίμα της συζήτησης ήταν θερμό και η κοινή εκτίμηση των Αμερικανών ήταν πως «η Ελλάδα τα πηγαίνει εξαιρετικά και θα ανακάμψει πολύ σύντομα»

Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη εξέφρασαν μάλιστα τον ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη χώρα μας μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς εξετάζουν την προοπτική συμμετοχής τους σε επενδυτικά σχήματα σε τομείς όπως της έρευνας & τεχνολογίας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, της αμυντικής βιομηχανίας και του τουρισμού.

Τα εξαιρετικά θετικά μηνύματα από την τηλεδιάσκεψη έρχονται λίγα μόλις 24ωρα μετά την πραγματικά ένθερμη επιστολή που έλαβα από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Keith Krach, αναφορικά με την επιτυχή διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχει τη σημασία του ποιος είναι ο κ. Krach: προερχόμενος από τη Silicon Valley, επιχειρηματίας και ιδρυτής start-up, δραστηριοποιείται με πολύ μεγάλη επιτυχία στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εφαρμογές και οι λύσεις της εταιρείας που ίδρυσε, χρησιμοποιούνται πλέον από επιχειρήσεις σε 188 χώρες του κόσμου.

O κ. Krach, λοιπόν, αφού επισημαίνει στην επιστολή του ότι «η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά στην πανδημία», εκφράζει το ενδιαφέρον του να πληροφορηθεί πώς η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεκκινήσει την οικονομία και προσβλέπει στη συνεργασία επιχειρήσεων και επιστημόνων των δύο χωρών με έμφαση στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μήνυμα που εκπέμπεται από τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη; 

Στον βαθμό που ο πλανήτης θα επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την κρίση του κορωνοϊού, η Ελλάδα θα επανακάμπτει δυναμικά στον τομέα των επενδύσεων, έχοντας ένα ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα: την επιτυχή διαχείριση της κρίσης σε υγειονομικό επίπεδο, που έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται «χώρα-πρότυπο» σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτό αποτυπώνεται στα καθημερινά επαινετικά ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας.

Επισημαίνω ότι επενδυτικό ενδιαφέρον δεν εκδηλώνεται μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από τις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Ακριβώς για να στηρίξουμε τα επενδυτικά σχέδια όλων των επιχειρήσεων, προχωρούμε στην πρόσκληση για δύο νέους κύκλους στον Αναπτυξιακό Νόμο: 
  • με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζομένους), όπως ήταν και ο προηγούμενος κύκλος, είτε φορολογικές απαλλαγές, είτε επιδότηση, 
  • και με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ για τη γενική επιχειρηματικότητα (τις υπόλοιπες επιχειρήσεις). 
Είμαστε μάλιστα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να επεκτείνουμε το προαναφερθέν ποσό στα 2 δισ. ευρώ αθροιστικά και για τη μικρή και τη γενική επιχειρηματικότητα.

Για να καταδειχθεί το μέγεθος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σημειώνω ότι κατά μέσο όρο κάθε 1 ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο μοχλεύει 3 ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Φιλελεύθερος"

Αναδημοσίευση από liberal.gr



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άδωνι στηρίξτε τον τουρισμό και την εργασία και όχι την ανεργία.