Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΜΗΛΟΣ: ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ


Η Μήλος συγκαταλέγεται (δικαίως) στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών παγκοσμίως εδώ και 3 τουλάχιστον δεκαετίες.

Το νησί με τις μαγευτικές παραλίες και τα αντίστοιχα φυσικά τοπία που οφείλονται κυρίως στην ηφαιστειογενή του δομή του, αποτελεί ταυτόχρονα ένα ξεχωριστό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης τουριστικής και συστηματικής μεταλλευτικής δραστηριότητας, με ορυκτά όπως ο μπετονίτης, που καθιστούν την μονάδα εξόρυξης και παραγωγής του, την μεγαλύτερη εξαγωγική μονάδα στον κόσμο!

Είναι χαρακτηριστικό πως η μοντέρνα εξορυκτική δραστηριότητα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εναλλακτική ανάπτυξη του νησιού, καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται φροντίζουν να αποκαθιστούν και να επαναποδίδουν τις περιοχές που επιχειρούν στην τοπική κοινωνία για νέες χρήσεις (γεωργία, αμπελουργία).

Βέβαια, η υγειονομική κρίση του covid -19 που έφερε στο προσκήνιο και τα προβλήματα που προκαλεί διαχρονικά στην ελληνική οικονομία η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, προκαλεί ανησυχία μεν, για το πώς θα εξελιχθεί η καλοκαιρινή σεζόν και σε τι χειμώνα θα οδηγήσει, όχι όμως και απελπισία δε, στους κατοίκους της Μήλου, αφού έχουν μάθει να στηρίζονται και στα οικονομικά οφέλη της 12μηνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και στις περιφερειακές δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από αυτήν.

Άξια λόγου και αναφοράς, νομίζουμε πως είναι και μια εργασία μαθητών β΄λυκείου της Μήλου που υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο και αναφέρεται με στοιχεία για τους πυλώνες που στηρίζουν την οικονομία του νησιού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της εργασίας και της έρευνας που προηγήθηκε:

"...στο νησί υπάρχουν 5 εξορυκτικές εταιρίες από τις οποίες, κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε με τέσσερεις και να αντλήσουμε πληροφορίες για την έρευνά μας. Οι εταιρίες είναι η S&B, ΛΑΒΑ, ΙΝΤΕRΒΕΤΟΝ, ΜΗΛΟΠΑΝ και ΕΡΓΟΝΙΑ. (...) ο τομέας της εξόρυξης απασχολεί το 15,7% του εργατικού δυναμικού και εισφέρει το 26,5% των εσόδων, ενώ αντίστοιχα ο τουρισμός το 29,7% και με μια οικονομική συνεισφορά της τάξεως του 48,3%..."

Ακολουθεί και ο σχετικός πίνακας που έχουν αναρτήσει οι μαθητές του Λυκείου στον οποίο γίνεται αναφορά στον αριθμό εργαζομένων που απασχολεί συνολικά και  ξεχωριστά η κάθε οικονομική δραστηριότητα, που εξελίσσεται στο νησί τους.


Ένα είναι το βέβαιο. Ανεξάρτητα από το ύψος ή το βάθος που θα κυμανθεί  η οικονομική ύφεση για την Ελλάδα εξαιτίας του COVID – 19, τον χειμώνα που μας έρχεται, ο τοπικός πληθυσμός της Μήλου δεν θα ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν θα έχουν που την κεφαλή κλίναι εξαιτίας της αναδουλειάς που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού στον τουρισμό, συγκριτικά με άλλες περιοχές οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό.

Τουρισμός και εξορύξεις πάνε χέρι-χέρι στη Μήλο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτά τα βλέπουν ακόμη και τα παιδιά λυκείου... δεν χρειάζονται διδακτορικά για να τα καταλάβει κάποιος.

Μία τεράστια ευκαιρία χάθηκε για την Κρήτη και την Ελλάδα λόγω της διακοπής ερευνών για υδρογονάνθρακες και την αποχώρηση των εταιρειών (θα την εκμεταλλευθεί η Τουρκία;).

Ας όψονται οι κάθε είδους πολέμιοι των υδρογονανθράκων.

Αυτοί μια χαρά βολεμένοι είναι... 


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην Χαλκιδική δεν καταλάβαμε μνημόνια και κορονοιό.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Αν η εταιρεία δεν παίρνει 3 άτομα από μια οικογένεια θα φάει περισότερος κόσμος ψωμί.

Ανώνυμος είπε...

Στην Ανατολική Χαλκιδική θα μπορούσαμε να ειμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με την Μήλο γιατί έχουμε και θρησκευτικό τουρισμό.Δυστυχώς έχουν γίνει πολλά λάθη από όλες τις μεριές.Κυρίως από τους πολιτικούς που ψάχνουν οφέλη για εκείνους και μόνο τους ψηφοφόρους τους.