Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

ΠΑΙΔΕΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ?

 

Οι τρέχουσες εξελίξεις σαν αυτές που βιώνουμε λόγω του covid – 19 αλλάζουν, ως φαίνεται, ριζικά την ζωή μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ριζικών αλλαγών και ο πιο ταπεινός νους αντιλαμβάνεται πως παραδοσιακά επαγγέλματα, είτε θα χαθούν, είτε θα αντικατασταθούν από έναν τρόπο ζωής και παραγωγής που απαιτεί από τον σύγχρονο άνθρωπο να συμβαδίσει, αν όχι να ταυτιστεί με τις τεχνολογίες αιχμής.

Οι ανατροπές που έφερε ο κορωνοϊός σε επιχειρήσεις  της εστίασης, της ψυχαγωγίας, του τουρισμού  κάνουν ήδη πολλούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες να αναρωτιούνται για το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο το δικό τους, αλλά και της νέας γενιάς που έρχεται αναφορικά με το πιο εκπαιδευτικό και επιστημονικό πεδίο που πρέπει να ακολουθηθεί  έτσι ώστε να επιβιώσουν επαγγελματικά στο νέο απαιτητικό τοπίο, που οικοδομείται σιγά σιγά.

Όσοι ξέρουν μιλούν ήδη, για παράδειγμα για «τέλος εποχής» του μαζικού τουρισμού, όπως τον ξέραμε και τον ερχομό στην θέση του ενός νέου τρόπου παροχής τουριστικών υπηρεσιών, που θα απαιτεί τόσο από τα υψηλόβαθμα όσο και από τα χαμηλόβαθμα στελέχη του κλάδου να κατέχουν αλλά και να παρέχουν ταυτόχρονα, ένα πακέτο επιστημονικών γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων που θα συντείνουν στην αναβάθμιση του τελικού προϊόντος, το οποίο θα προσφέρεται στον απαιτητικό ΚΑΙ υγειονομικά πλέον πελάτη.

Το ευτύχημα είναι πως στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής η νεολαία στο σύνολο της έχει επιλογές να κάνει, αφού το έδαφος για εργασία αλλά και για υψηλού επιπέδου μόρφωση και εργασία είναι πρόσφορο, καθώς επί δεκαετίες συνυπάρχουν αρμονικά παραγωγικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η αλιεία, η μεταλλεία.

Μάλιστα, κάποιες δραστηριότητες εκ των οποίων έχουν ήδη εναρμονιστεί με τρέχοντα μοντέλα εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας και συναγωνίζονται μεγάλες μονάδες του εξωτερικού.

Αναμφίβολα, εντός των νέων συνθηκών που φέρνει ο κορωνοϊός γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορούν να γίνουν όλοι οι νέοι μας εστιάτορες, ξενοδόχοι, υπάλληλοι, αλιείς, γεωλόγοι, μηχανικοί, κτηνοτρόφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, προγραμματιστές και χημικοί. Τουλάχιστον με τα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα που επικρατούσαν μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι αλλαγές είναι τεκτονικές.

Παρ’ όλα αυτά και μέσα σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι εξαιρετικά σημαντικό ο νέος  και η νέα να συντηρούν το ενδιαφέρον ή το όραμα τους  για καλές σπουδές γνωρίζοντας ταυτόχρονα πως υπάρχει η υποδομή στον τόπο τους για να επιστρέψουν και να εργαστούν και να διακριθούν με όρους και συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε προηγμένα κράτη.

Είναι αυταπόδεικτο, πως η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα όπως διεξάγεται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας μέσω της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός προσφέρει ένα μοναδικό κίνητρο στην νεολαία για υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο μια η επιστημονική ειδικότητα βάση της οποίας μπορεί κάποιος  να εργαστεί στα μεταλλεία. Είναι δεκάδες. Αντίστοιχες, είναι οι απαιτήσεις και οι δυνατότητες που διαμορφώνεται στον τουρισμό, στην αλιεία και στην εστίαση.

Το επίπεδο έχει αλλάξει προς τα πάνω. Η περιοχή όμως είναι γεμάτη προκλήσεις, στις οποίες επάνω μπορεί να καρπίσουν ακόμη σπουδαιότερα πράγματα. Απαιτείται όμως σχέδιο, οργάνωση, συντονισμός και το σημαντικότερο; Θετική ενέργεια και εμπιστοσύνη. Έχει τεράστια σημασία η υψηλή εκπαίδευση και μόρφωση των νέων μας σε καιρούς που καλλιεργείται έντονα η απογοήτευση, η μιζέρια και ο λαϊκισμός.

Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο κλειδί για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που προσδοκούμε, μαζί με όλα τα υπόλοιπα εργαλεία που απαιτούνται από μια συγκροτημένη πολιτεία. Ας συντονιστούμε θετικά. Τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη, όπως και εμείς.