Γ. ΣΤΑΣΣΗΣ (ΔΕΗ): ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕ
Δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις
οι επενδύσεις σε φωτοβολταικά και σε αιολικά πάρκα, η τεχνολογία έχει ρίξει
τόσο πολύ τα κόστη, ώστε η παραγωγή από τέτοιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
είναι απολύτως ανταγωνιστική, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της
Κυριακής» ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Σήμερα, όπως λέει, είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταικό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. «Κατά συνέπεια η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυτού του είδους (φωτοβολταικά και αιολικά) δεν χρειάζεται επιδότηση, αλλά στήριξη ώστε να συμμετάσχουν επενδυτές κανονικά στις ενεργειακές χρηματιστηριακές αγορές που ξεκινάμε πια και στην Ελλάδα από 1/11/2020, το λεγόμενο target model», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, «δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταικών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές» και θυμίζει την πρόσφατη έκθεση του Bloomberg NEF και την ανάλυση κόστους που έχει κάνει για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα.
Η κατάργηση των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ, όπως λέει ο κ. Στάσσης, θα συνέβαλε στο να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ, γεγονός που θα βοηθούσε και την ΔΕΗ να προσφέρει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις φθηνότερο ρεύμα.
Στην συνέντευξή του ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσιάζει το σχέδιό του για τον εκσυγχρονισμό και για την βελτίωση των υπηρεσιών της, μιλά για την επόμενη μέρα της επιχείρησης μετά το σβήσιμο των ρυπογόνων φουγάρων, ενώ κάνει λόγο και για την πρόθεση να διανεμηθεί στους κατοίκους των προς απολιγνιτοποίηση περιοχών, δηλαδή της Δ,Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ένα μέρισμα από τα κέρδη που θα έχουν τα νέα μεγάλα φωτοβολταικά που δρομολογεί.
«Το σχέδιο μας είναι - πέραν των θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις- ένα ποσοστό της τάξης του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθούν σε μερίδια των 1.000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να επενδύσουν, αν θέλουν, μαζί με την ΔΕΗ», όπως αναφέρει.
Και εξηγεί ότι είναι στην ουσία ένας τρόπος προκειμένου οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών να συμμετέχουν μαζί με την ΔΕΗ στην επένδυση απολαμβάνοντας ακριβώς την ίδια απόδοση με την επιχείρηση. «Θέλω να επισημάνω ότι οι ετήσιες αποδόσεις για τέτοιες επενδύσεις διαμορφώνονται στο 8%-10% την ώρα που τα επιτόκια των καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναδημοσίευση από liberal.gr
Σχόλια