Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

ΥΠΕΝ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕKA

Η αλλαγή σκυτάλης σ’ ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας, σ’ αυτό της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όπως ονομάζεται, φέρνει τον βουλευτή Τρικάλων και μέχρι πρότινος τομεάρχη ενέργειας και περιβάλλοντος, αλλά και μέλος της διαρκούς επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής Κώστα Σκρέκα στην θέση του πολύ εργατικού και έμπειρου από υπουργικά πόστα Κωστή Χατζηδάκη.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως ο Κωστής Χατζηδάκης αφήνει πού σημαντικό έργο στο πλαίσιο της 18μηνης θητείας ως αξιωματούχος του ΥΠΕΝ, με ναυαρχίδα όλων το νοικοκύρεμα της ΔΕΗ, την οποία έβγαλε από το φάσμα της χρεωκοπίας και την έβαλε στις ράγες της οικονομικής εξυγίανσης και φερεγγυότητας, διεκδικώντας ξανά με πολύ σοβαρές αξιώσεις την προτίμηση της μεγάλης μερίδας των καταναλωτών στο πολύ ανταγωνιστικό τοπίο της αγοράς των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αναγνωρίζεται από τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις που λαμβάνει από διεθνείς οίκους.

Επιπλέον, στον Κωστή Χατζηδάκη πιστώνεται ένα πολύ σοβαρό μεταρρυθμιστικό έργο στον τομέα της ενέργειας, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και η απελευθέρωση της αγοράς μέσα από μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που αναμένουν την ολοκλήρωση τους, όπως η ΛΑΡΚΟ, ένα κομμάτι του ΔΕΔΔΗΕ, η υπόγεια αποθήκη φυσικού  αερίου στην Καβάλα κ.α.. 

Παράλληλα, απλοποιήθηκε η περιβαλλοντική διαδικασία για αδειοδότηση ΑΠΕ μέσω του νόμου 4685, έτσι ώστε να αυξηθεί η παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Είναι αλήθεια πως ο νόμος 4685 φέρνει μια επανάσταση στα αδειοδοτικά χρονικά της χώρας καθώς λύνει τον γόρδιο δεσμό των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, που σε πολλές επενδυτικές ή επιχειρηματικές περιπτώσεις για να δοθούν έπρεπε να περάσουν από ωρίμανση δεκαετίας!!!

Επίσης, επί των ημερών του Κωστή Χατζηδάκη μπήκαν οι βάσεις για τα πολύ σημαντικά project της απολιγνιτοποίησης, της ηλεκτροκίνησης και της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης στην πατρίδα μας, ενώ σημαντικό αναπτυξιακό, αλλά και πράσινο χρώμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φέρνει ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος 4759, καθώς απλοποιούνται οι χρήσεις γης διευκολύνοντας τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές, περιορίζεται η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη με κανόνες.

Είναι βέβαιο λοιπόν πως ο πήχης σε αρκετούς τομείς του χαρτοφυλακίου της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος είναι ήδη πολύ υψηλά και η διαχείριση όλων των υπολοίπων τομέων απαιτούν επιδέξιους χειρισμούς με αναπτυξιακό όραμα και σχέδιο.

Ο κ. Σκρέκας στις πρώτες δηλώσεις του που έκανε κατά την διάρκεια της παράδοσης και παραλαβής στο ΥΠΕΝ έδωσε μια πρόγευση της προσωπικής πινελιάς που σκοπεύει να προσδώσει στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενέργεια και το περιβάλλον δηλώνοντας τα ακόλουθα:

«Στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω Ανάπτυξη και Περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Προστατεύοντας το Περιβάλλον για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε κλάδοι όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας,  να μπορέσουν να αναπτυχθούν».

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια τοποθέτηση που πολλοί επιχειρηματίες, υποψήφιοι επενδυτές αλλά και εργαζόμενοι του πρωτογενή τομέα παραγωγής άκουσαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αναμένουν πως αυτή η βούληση θα μετουσιωθεί στην πράξη.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της δρομολογημένης ενεργειακής μετάβασης θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των εγχώριων πρώτων υλών, που είναι τόσο χρήσιμές και κρίσιμες για το «πράσινο» μας παρόν και μέλλον;

Την στιγμή μάλιστα που από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκεται σε ισχύ η "Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες", ένας συνεταιρισμός δηλαδή που αποσκοπεί στο "χτίσιμο" κατάλληλης αλυσίδας αξίας κρίσιμων ορυκτών, που προς το παρόν την παραγωγή και την διακίνηση τους μονοπωλεί η Κίνα;

Παράλληλα, αυτό θα μπορούσε να σημάνει την στήριξη του εξορυκτικού κλάδου, που έδειξε πολύ ανθεκτικά αντισώματα απέναντι στην υγειονομική και οικονομική κρίση που σοβεί από τον Μάρτιο του 2020, έτσι ώστε να αυξηθούν οι ήδη πολύ καλά αμειβόμενες περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, αλλά και η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ πέραν του ταπεινού μεν, σταθερού δε 3% σε ετήσια βάση;

Μακάρι να βρεί και να αξιοποιήσει όλα τα αναγκαία εργαλεία ο κ.Σκρέκας που θα τον βοηθήσουν να έχει μια εποικοδομητική και παραγωγική θητεία.

Αν το πετύχει ο νέος ΥΠΕΝ θα έχει επωφεληθεί η χώρα και οι κατά τόπους κοινωνίες της, σε μια περίοδο που είναι αλήθεια έχουμε κουραστεί να μετράμε απώλειες σε πάρα πολλά επίπεδα και αποζητάμε την ανάταση και την καλυτέρευση σε κάθε τι που μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.