ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Για το πολικό ψύχος που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολίτες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στο Τέξας, μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής εταιρίας U.S. Energy Stream, Πέγκυ Λιβανίου στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο.

Η κυρία Λιβανίου, περιέγραψε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Τέξας από την πρωτοφανή κακοκαιρία και αναφέρθηκε στη διαχείριση που υπήρξε από την πολιτική ηγεσία, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τους λόγους που οδήγησαν τη πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτή τη κρίση.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο συνέδριο που οργάνωσε και πραγματοποίησε η U.S. Energy Stream, εν μέσω κακοκαιρίας, τονίζοντας πως κατά τη διάρκειά του ανταλλάχθηκαν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις διακοπές ρεύματος και τις κρίσιμες συνθήκες της Πολιτείας του Τέξας.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν μπορεί η κακοκαιρία στο Τέξας να επηρεάσει την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, απάντησε καταφατικά, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε του λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κυρία Λιβανίου, πολλές περιοχές των ΗΠΑ και πρωτίστως το Τέξας πλήττονται από ένα σφοδρό κύμα ψύχους, προκαλώντας μεγάλες ζημίες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τι ακριβώς συμβαίνει;

Κύριε Κοσμόπουλε, σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία στο Indicator.gr. Εδώ και τέσσερεις ημέρες το σπίτι μου στα Βόρεια Προάστεια του Χιούστον είναι χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό. Για να σας δώσω να καταλάβετε το μέγεθος της ταλαιπωρίας, από τη Δευτέρα τα ξημερώματα καίμε ξύλα στο τζάκι του σπιτιού μας για να ζεσταθούμε. 

Η θερμοκρασία έφτασε τους -15 βαθμούς Κελσίου! Αυτές οι θερμοκρασίες είναι από τις ιστορικά χαμηλότερες στο Χιούστον. Τελευταία φορά που είχε παγώσει το Χιούστον με αντίστοιχες θερμοκρασίες ήταν τον Ιανουάριο του 1930.

Έχω ζήσει στην Αθήνα, στη Φραγκφούρτη και στην Ουάσιγκτον, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμενα χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό στο Χιούστον που είναι η ενεργειακή πρωτεύουσα του πλανήτη. Εδώ στο Χιούστον που αντιμετωπίζει με μεγάλη επιτυχία τους μεγαλύτερους τυφώνες στον κόσμο. Η πόλη με τις καλύτερες υποδομές στην υφήλιο. Με τους καλύτερους αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, διυλιστήρια, δίκτυο αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και υπερσύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. 

Αδιανόητο! Στην ενεργειακή πρωτεύουσα του κόσμου! Δυστυχώς, όμως, υπήρχε ένας αδύναμος κρίκος, ένα θεμελιώδες ελάττωμα του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, που οδήγησε τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά στο Τέξας στο έλεος του ψύχους, χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Ποιος είναι αυτός ο αδύναμος κρίκος; Πώς είναι δυνατόν το Τέξας, που είναι πρώτο σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιων διαστάσεων κρίση; Τι έφταιξε;

Το Τέξας, που όπως πολύ σωστά λέτε, είναι μακράν η νούμερο ένα πολιτεία της Αμερικής σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την παραγωγή του να συνιστά το 44% της ετήσιας παραγωγή πετρελαίου και φυσικού της Αμερικής, μας άφησε να παγώσουμε. 

Το πρόβλημα ξεκινά από το ανεξάρτητο δίκτυο ηλεκτρισμού το οποίο είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη Αμερική. Δεν διασυνδέεται με το εθνικό ομοσπονδιακό δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού των ΗΠΑ.

Το Τέξας όσον αφορά στον ηλεκτρισμό είναι σαν να είναι ξένο κράτος! Το δίκτυο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην δεσμεύεται από τη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Κανονιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ (Federal Energy Regulatory Commission, F.E.R.C.) 

Για να καταλάβετε τι εννοώ, είναι σαν να λέγαμε στην Ελλάδα ότι η Πελοπόννησος έχει δικό της δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με δικούς της νόμους και κανόνες που δεν δεσμεύεται από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). 

Συνεχίζοντας το παραλληλισμό με την Ελλάδα, ο αντίστοιχος θα λέγαμε ΑΔΜΗΕ του Τέξας, είναι η Επιτροπή Κοινής Ωφέλειας του Τέξας (Energy Reliability Council of Texas, Ε.R.C.O.T.) 

Μέχρι σήμερα, αυτό το κανονιστικό πλαίσιο είχε ευεργετικά οφέλη για όλους εμάς που ζούμε στο Τέξας, γιατί απολαμβάναμε τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Αμερική και ίσως στον κόσμο. 

Με απλά λόγια, όταν ζούσα στην Ελλάδα προ δεκαετίας πλήρωνα σχεδόν εφταπλάσιες τιμές ρεύματος στην τότε ΔΕΗ, από ότι πληρώνω εδώ στο Χιούστον. Η ηλεκτροπαραγωγή στο Τέξας αποτελούσε πρότυπο για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πού λοιπόν υπήρξε το πρόβλημα τώρα;

Να σας πω. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας, δίνει υψηλά οικονομικά κίνητρα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις για αποτυχία παράδοσης όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη και η ζήτηση μαγαλώνει κατακόρυφα. 

Έτσι λοιπόν την Δευτέρα τα ξημερώματα η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασε τις αντοχές του συστήματος για προσφορά ηλεκτρισμού. Για να μην καταρρεύσει λοιπόν ολόκληρο το δίκτυο παραγωγής και διανομής, ο ERCOT αποφάσισε να κόψει το ρεύμα σε τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά.

Επιπλέον, πάγωσαν οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και πολλά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο δεν μπορούσαν να το προμηθευτούν, γιατί είχαν παγώσει οι αντλίες. Οδηγηθήκαμε λοιπόν στο perfect storm. Αυτό οφείλεται στο ότι κανένας δεν περίμενε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. 

Συνεπώς, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας δεν επένδυσαν σε συστήματα προστασίας έναντι ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών. 

Επιπλέον, όπως σας είπα, το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής στο Τέξας στηρίζετε σε μεγάλο βαθμό σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, που δεν είναι αξιόπιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε χαμηλή προσφορά ηλεκτρισμού όταν η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα.

Πολλοί αναφέρουν πως το Τέξας δεν ήταν προετοιμασμένο για μία τέτοια κρίση…

Οι ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν πενήντα συνανθρώπους μας στο Τέξας σε θάνατο και υλικές καταστροφές 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πρωτοφανές στην ενεργειακή μας ιστορία. Δεν είχαμε την απαιτούμενη προετοιμασία για τόσο δριμύ ψύχος. Το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην υπερβολικά μεγάλη ζήτηση. Αποτέλεσμα δεκατέσσερα εκατομμύρια Τεξανοί, μεταξύ αυτών ο άντρας μου, τα παιδιά μου και εγώ, να μείνουμε χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Σε ποιους αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες;

Κατ’ αρχήν ο Κυβερνήτης του Τέξας Γρέγκ Άμποτ διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τις αιτίες και τους υπαίτιους που οδήγησαν δεκατέσσερα εκατομύρια Τεξανούς χωρίς ρεύμα και πενήντα θανάτους συμπολιτών μας. Ήδη μεγάλες ευθύνες αποδόθηκαν στο Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT).

 Οι πολιτικοί και Βουλευτές του Κογκρέσσου τι έκαναν κατά τη διάρκεια της κρίσης;

Εκλεγμένοι πολιτικοί του Αμερικανικού Κογκρέσσου όπως ο Βουλευτής Randy Weber και η σύζυγος του Brenda Weber, έσπευσαν να βοηθήσουν με όλους τους τις δυνάμεις τους κατοίκους που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Αυτή η καταστροφή ήταν ένα καμπανάκι για όλους μας. 

Πρώτα από όλα χρειάζονται αλλαγές στη λειτουργία της ηλεκτροπαραγωγής στο Τέξας. Ο Κυβερνήτης Άμποτ ανακοίνωσε ήδη ότι θα υπάρξει καινούργια νομοθεσία και κανόνες, που θα προβλέπουν την παραγωγή ηλεκτρισμού σε ακραίες καιρικές συνθήκες όταν η ζήτηση ξεπερνά κατα πολύ την προσφορά.

Η εταιρεία σας η U.S Energy Stream εν μέσω της κακοκαιρίας πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριο στο Τέξας με τη φυσική παρουσία των συνέδρων και των ομιλητών. Συζητήθηκε και αναλύθηκε διεξοδικά το σφοδρό κύμα ψύχους που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και έχει επιφέρει σε πάνω από 50 ανθρώπους το θάνατο. Ποιό ήταν το κλίμα που επικρατούσε στο συνέδριο;

Την περασμένη εβδομάδα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, που ήταν οι χειρότερες μέρες της κακοκαιρίας, αποφασίσαμε να μην αναβάλλουμε το συνέδριο μας. Τονίζω ότι το συνέδριο δεν ήταν εικονικό. Κανένας ομιλητής δεν μίλησε μέσω της πλατφόρμας Zoom. 

Διοργανώθηκε με την φυσική παρουσία όλων των των συνέδρων και των ομιλητών που ήρθαν αυτοπροσώπως στην αίθουσα του συνεδρίου. Χρειάστηκε να αλλάξουμε και την αίθουσα διοργάνωσης. Αρχικά, όπως και όλα τα συνέδριά μας τα διοργανώνουμε στην Πετρελαϊκή Λέσχη του Χιούστον, που όμως ήταν κλειστή λόγω κακοκαιρίας.

Τελικά το ξενοδοχείο Hyatt Regency Houston μας έδωσε τη δυνατότητα να νοικιάσουμε τις αίθουσες του και να πραγματοποιήσουμε το συνέδριο στις ίδιες ημερομηνίες που αρχικά το είχαμε προγραμματίσει, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου. 

Οι δυσκολίες στις οποίες βρεθήκαμε αντιμέτωποι ήταν αμέτρητες, όπως και οι δύσκολες αποφάσεις που κληθήκαμε να πάρουμε. Το αποτέλεσμα, ήταν ότι καταφέραμε εν μέσω πανδημίας και ακραίων καιρικών συνθηκών να συγκεντρώσουμε τους ενεργειακούς ηγέτες του Τέξας και της Αμερικής, σε μία ιστορικά μεγάλη κακοκαιρία με χιονόπτωση και πάγο.

Ενεργειακοί ηγέτες όπως ο Sean Strawbridge, Διευθύνων Σύμβουλος, του Λιμανιού του Corpus Christi, ένα από τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Αμερικής και το μεγαλύτερο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου μας έδειξε με την φυσική παρουσία του και την ομιλία του το σθένος και την αποτελεσματικότητά του στην επίλυση αυτής της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ανταλλάξαμε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις διακοπές ρεύματος και τις κρίσιμες συνθήκες της Πολιτείας του Τέξας. Προτείναμε λύσεις σαν αυτές που σας προανέφερα. 

Αναζητήσαμε ευθύνες έναντι παντός υπευθύνου. Επιπλέον, συζητήσαμε εκτενώς τις Εκτελεστικές Εντολές της Κυβέρνησης Μπάιντεν και τον αντίκτυπό τους στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, αλλά και για το μέλλον της ενέργειας στο Τέξας και στην Αμερική.

Σε τι συμπεράσματα καταλήξατε;

Κύριε Κοσμόπουλε, όλοι μας συμφωνήσαμε σε γενικές γραμμές ότι η κρίση αυτή ήταν ένα καμπανάκι σε αυτούς που υποστηρίζουν με ανεδαφικό τρόπο την βιαστική και άτσαλη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι σαφές ότι ούτε οι ανεμογεννήτριες ούτε τα φωτοβολταϊκά λειτούργησαν. Ούτε μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα. Θα σας έλεγα ότι ήταν και το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, γιατί κατέρρευσαν κυριολεκτικά.

Η κρίση αυτή στο Τέξας μας δείχνει το μέλλον. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι για βιαστική μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρισμού από εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Πρέπει να θωρακίσουμε την ηλεκτροπαραγωγή με τη χρήση όλων των πηγών ενέργειας και του καθαρού φυσικού αερίου που είναι το μέλλον. Είναι βέβαιο ότι όταν η καινοτομία και η τεχνολογία του μέλλοντος δημιουργηθεί, τότε και μόνο τότε, θα οδηγηθούμε στην παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές. 

Στο μεταξύ χρονικό διάστημα, έχουμε χρέος να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές όταν κινδυνεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα με αξιόπιστες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε βιώσιμη ενέργεια στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ νοικοκυριά έχουν υποστεί ζημιές πολλών χιλιάδων δολαρίων. Γνωρίζετε αν θα υπάρξει κάποια οικονομική στήριξη για τους πληγέντες;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, μετά από αίτημα της Βουλευτού του Αμερικανικού Κογκρέσσου Sheila Jackson Lee και του Κυβερνήτη του Τέξας Greg Abbott, κήρυξε το Τέξας, σε κατάσταση εθνικής καταστροφής. 

Ο Πρόεδρος Biden αποφάσισε να δοθεί Ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια στους πληγέντες κατοίκους του Τέξας. Βουλευτές του Αμερικανικού Κογκρέσου συντρέχουν για να βρεθεί άμεση λύση τόσο στην τροφοδότηση του δικτύου του Τέξας σε αντίστοιχες έκτακτες ανάγκες αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών.

Θεωρείτε πως η πρωτοφανής κακοκαιρία στο Τέξας μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας και αν ναι, πως μπορεί να συμβεί αυτό;

Ασφαλώς. Η ιστορική κακοκαιρία στο Τέξας, οδήγησε πολλές πετρελαιοπηγές στα κοιτάσματα του Τέξας Permian, Eagle Ford, και Barnett, σε κλείσιμο, καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρισμός για να λειτουργήσουν οι αντλίες για τα γεωτρύπανα. 

Επιπλέον, το νερό που χρειάζεται για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο έχει παγώσει. Αυτό οδήγησε στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου να ξεπεράσουν τα $60 ανά βαρέλι πετρελαίου. Έξι μήνες πριν, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει σε αυτά τα ύψη. Μάλιστα η τιμή των futures για τον Ιανουάριο του 2021 πριν από έξι μήνες ήταν στα $40 ανά βαρέλι.

Η σημερινή υψηλή τιμή πετρελαίου λόγω της μείωσης της παραγωγής στο Τέξας, επηρεάζει την παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Σε περιόδους υψηλών τιμών πετρελαίου και ειδικά εν μέσω πανδημίας, χώρες όπως η Ελλάδα που είναι ασθενέστερες οικονομικά και ενεργειακά εξαρτημένες, πλήττονται γιατί εξαναγκάζονται να πληρώνουν ακριβότερες τιμές ενέργειας, και τελικός χαμένος είναι ο καταναλωτής και η ελληνική οικονομία.

Αναδημοσίευση από indicator.gr

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…

Αυτό που έγινε στο Τέξας δεν είναι κάτι απλό που θα ξεπεραστεί και εύκολα.
Η πιο τρομακτική περιγραφή γι' αυτό που έπαθαν εκατομύρια Τεξανοι το περιγράφει ένας δημοσιογράφος στο foxnews

"Είναι σαν να πεθαίνεις από ασιτία μέσα σε σούπερ μάρκετ!"

https://www.foxnews.com/opinion/tucker-carlson-texas-green-new-deal-climate-catastrophe

Να προσέξουμε στην Ελλάδα μην πάθουμε τα ίδια και χειρότερα από την βιασύνη μας για να εξαφανίσουμε τον λιγνίτη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι, αλλά αν δεν εξαφανίσουμε το λιγνίτη, πώς θα ωφεληθούν Γερμανικές εταιρείες, όπως είπε ο Κούλης στη Μπιλντ; Ήδη η RWE πήρε θέση. Κι ακόμα, πώς θα κάψουμε κι άλλο αέριο;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ