ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή της νέας επενδυτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" και πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μεταξύ άλλων θεσμικών και εξωθεσμικών εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Αριστοτέλη, τον λόγο πήραν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Στρατονίκης, των Σταγείρων και της Ολυμπιάδας.
Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις και των τριών αιρετών εκπροσώπων ήταν η διαχρονική σπουδαιότητα που διαδραματίζει στην ΒΑ Χαλκιδική η μεταλλευτική δραστηριότητα και οι πολύ σπουδαίες προοπτικές που ανοίγονται για προκοπή και ευημερία για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας με τη νέα επενδυτική συμφωνία.
Οι τοποθετήσεις τους είχαν ως εξής:
Νίκος Αντωνίου – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης"Η νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ κράτους και Ελληνικός Χρυσός φαίνεται πως λύνει τον γόρδιο δεσμό ολόκληρων δεκαετιών για την συνέχιση αυτής της πολύπαθης επένδυσης, που δυστυχώς έγινε εργαλείο μικροπολιτικής, διχάζοντας την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, ενώ η παρεμπόδισή της στέρησε από τον τόπο μας χιλιάδες θέσεις εργασίας και είχε αποτέλεσμα οι νέοι μας να εγκαταλείπουν τα χωριά.
Είναι πιστεύω η στιγμή να προχωρήσουμε, πλέον, μπροστά, να γίνει ο τόπος μας αληθινά παραγωγικός και να προκόψει μακροπρόθεσμα, πάντοτε με την προσοχή μας στραμμένη στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επαγγελματική αποκατάσταση των συμπολιτών μας, με έμφαση στην εντοπιότητα του Δήμου Αριστοτέλη.
Επίσης, η νέα επενδυτική συμφωνία ευελπιστούμε να επιταχύνει τα τελικά πορίσματα των μελετών των ΑΠΘ και ΕΜΠ σχετικά με το ζήτημα των ρωγματώσεων που έχει ανακύψει σε σημεία του οικισμού της Στρατονίκης."
Δημήτρης Φαναράς – Πρόεδρος
Τοπικής Κοινότητας Σταγείρων
"H περιοχή και οι κάτοικοί της είναι ιστορικά και διαχρονικά συνυφασμένοι με τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Μετά από πολλά χρόνια που η περιοχή μας ταλαιπωρείται από την αναμονή και την αβεβαιότητα γύρω από την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, φαίνεται ότι η υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας του ελληνικού κράτους με την Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί τις προϋποθέσεις η μεταλλευτική δραστηριότητα να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, με ισχυρές δεσμεύσεις για την περιβαλλοντική μέριμνα, τις αυξημένες κοινωνικές επενδύσεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα διατηρηθούν για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, καθώς με χαρά μας διαπιστώνουμε ότι όλα τα μεταλλεία θα παραμείνουν ανοικτά βάσει του νέου επενδυτικού σχεδίου.
Καλωσορίζουμε την εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει τον κύριο αιμοδότη και πνεύμονα ποιοτικής απασχόλησης για τον τόπο μας."
Γιάννης Πετράκης – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας
"Οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να αναγνωρίσουμε ότι τα μεταλλεία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για την ΒΑ Χαλκιδική και την ευημερία των χωριών μας.
Η μεταλλευτική επένδυση, ακόμα και εμποδιζόμενη και υπολειτουργούσα για πολλά χρόνια, απασχολεί αυτή την στιγμή περισσότερους από 1.600 ανθρώπους, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη.
Η νέα επενδυτική συμφωνία βλέπουμε ότι προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών θέσεων εργασίας στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, και μάλιστα την διατήρησή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε, όπως ούτε βέβαια την ανάγκη να αξιοποιηθεί επιτέλους ο ορυκτός πλούτος του τόπου μας προς όφελος όλων μας.
Εξυπακούεται ότι όλοι μας είμαστε παρόντες στην κοινή αυτή πορεία, ελέγχοντας την εταιρεία, ασκώντας γόνιμη κριτική και διασφαλίζοντας ότι οι περιβαλλοντικοί όροι καθώς και οι δεσμεύσεις της εταιρείας για αυξημένες αναπτυξιακές επενδύσεις στην περιοχή θα τηρούνται απαρέγκλιτα."
Σχόλια
Στο χέρι της είναι όμως να αλλάξει ότι πρέπει να αλλάξει με διάλογο και καλή πίστη και ειλικρίνεια από τους αντιπροσώπους μας και την ίδια διάθεση πρέπει να έχει και η εταιρεία.
Στο κομμάτι του περιβάλλοντος και των ελέγχων όσο οι μηχανικοί και το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας μένουν στην πλειονότητα τους εδώ και όχι στην θεσσαλονίκη δημιουργεί έναν εφησυχασμό,καθώς είναι αυτοί που που θα αντιδράσουν σε κάτι μη νόμιμο και φυσιολογικό.Αυτό είναι βέβαιο.
Στο θέμα του 90-10 κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους.Δικαιολογημένα.Ας παραδεχθούμε όμως πως δεν μας νοιάζει αληθινά το 90-10.Μας νοιάζει να έχουμε δουλειά εμείς.Και αν δεν έχουμε δουλειά εμείς να μην έχει δουλειά στο μεταλλείο και ο γείτονας.Αν έχει εκείνος και όχι εμείς τότε γινόμαστε antigold χωρίς δεύτερη σκέψη.Αν αυτό είναι σωστό και δίκαιο τότε όλα όσα έρχονται είναι μονόδρομος για πολλά άλλα.
Αυτό ήταν που διέλυσε το μέτρο της ποσόστωσης 90-10 με ευθύνη και τοπικών παραγόντων. Σε όλα τα υπόλοιπα το βασικό είναι η μεταλλουργία.Αν γίνει συζητάμε για περιβάλλον και ελεγκτές.Να γίνει όμως για να αποκτήσει ρίζες το μεταλλείο.
Οι Σκουριές δεν είναι μόνο Μεγ. Παναγία.
Είναι και Παλαιοχώρι και κακώς δεν το έχει αναφέρει κανένας.