Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ": ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: "Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ"

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Η νέα σύμβαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ενώ υπέρ της αρχής της, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝΑΛ που εξέφρασε επιφυλάξεις.

Ο βαθμός συμμετοχής και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας στη νέα επενδυτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια της δεύτερης μέρας συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην Βουλή.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τόσο στην πρωτολογία όσο και στην δευτερολογία του επισήμανε, πως η τοπική κοινωνία θα λάβει μέρος στην διαβούλευση για την εκπόνηση και κατάθεση της νέας ΜΠΕ, το προσεχές διάστημα από την επενδύτρια εταιρεία, ενώ αποκάλυψε πως ο Δήμος Αριστοτέλη θα διατηρεί καίριο γνωμοδοτικό ρόλο και δικαίωμα (πέραν του δημοτικού συμβουλίου) στην εξέλιξη του επενδυτικού έργου, αφού 1 από τα 6 μέλη της επιτροπής που θα συσταθεί για την μεταλλουργική ανάπτυξη, θα προέρχεται από τους κόλπους της τοπικής κοινωνίας, με μόνιμη παρουσία και θα ανήκει στο 3μελες κομμάτι της τεχνικής επιτροπής που θα εκπροσωπεί το δημόσιο.

Στην συζήτηση έδωσαν το παρόν θεσμικοί και εξωθεσμικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Αριστοτέλη και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα η “WWF” και η "Καλλιστώ". 

Οι εκπρόσωποι των 20 περίπου φορέων κατέθεσαν στην επιτροπή τις δικές τους προτάσεις, αιτιάσεις και προβληματισμούς για τη νέα σύμβαση, αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, την περιβαλλοντική διαχείριση και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο μέσω των προγραμμάτων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των μεταλλευτικών τελών.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «εκτός των νέων 1.400 θέσεων εργασίας που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 1.650, το 1δις δολάρια που προβλέπει σε επιπλέον κεφάλαια το νέο επενδυτικό σχέδιο, τα 800 εκ. ευρώ σε έλληνες προμηθευτές και τα 25 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα, μετά από χρόνια έρχεται μια κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, «που νομοθετεί την αύξηση των ετήσιων μεταλλευτικών τελικών σε ποσοστό 10%.»

Στην σπουδαιότητα που διαδραματίζει στην ΒΑ Χαλκιδική η μεταλλευτική δραστηριότητα γενικότερα και η νέα επενδυτική συμφωνία ειδικότερα στάθηκαν από την πλευρά τους οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Στρατονίκης, Σταγείρων και Ολυμπιάδας.

Οι τοποθετήσεις τους είχαν ως εξής:

Νίκος Αντωνίου – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης

«Η νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ κράτους και Ελληνικός Χρυσός φαίνεται πως λύνει τον γόρδιο δεσμό ολόκληρων δεκαετιών για την συνέχιση αυτής της πολύπαθης επένδυσης, που δυστυχώς έγινε εργαλείο μικροπολιτικής, διχάζοντας την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, ενώ η παρεμπόδισή της στέρησε από τον τόπο μας χιλιάδες θέσεις εργασίας και είχε αποτέλεσμα οι νέοι μας να εγκαταλείπουν τα χωριά. 

Είναι πιστεύω η στιγμή να προχωρήσουμε, πλέον, μπροστά, να γίνει ο τόπος μας αληθινά παραγωγικός και να προκόψει μακροπρόθεσμα, πάντοτε με την προσοχή μας στραμμένη στην προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επαγγελματική αποκατάσταση των συμπολιτών μας, με έμφαση στην εντοπιότητα του Δήμου Αριστοτέλη.  

Επίσης, η νέα επενδυτική συμφωνία ευελπιστούμε  να επιταχύνει τα τελικά πορίσματα των μελετών των ΑΠΘ και ΕΜΠ σχετικά με το ζήτημα των ρωγματώσεων που έχει ανακύψει σε σημεία του οικισμού της Στρατονίκης.»

Δημήτρης Φαναράς – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σταγείρων

«H περιοχή και οι κάτοικοί της είναι ιστορικά και διαχρονικά συνυφασμένοι με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Μετά από πολλά χρόνια που η περιοχή μας ταλαιπωρείται από την αναμονή και την αβεβαιότητα γύρω από την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, φαίνεται ότι η υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας του ελληνικού κράτους με την Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί τις προϋποθέσεις η μεταλλευτική δραστηριότητα να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, με ισχυρές δεσμεύσεις για την περιβαλλοντική μέριμνα, τις αυξημένες κοινωνικές επενδύσεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα διατηρηθούν για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, καθώς με χαρά μας διαπιστώνουμε ότι όλα τα μεταλλεία θα παραμείνουν ανοικτά βάσει του νέου επενδυτικού σχεδίου. 

Καλωσορίζουμε την εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει τον κύριο αιμοδότη και πνεύμονα ποιοτικής απασχόλησης για τον τόπο μας.»

Γιάννης Πετράκης – Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας

«Οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να αναγνωρίσουμε ότι τα μεταλλεία διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για την ΒΑ Χαλκιδική και την ευημερία των χωριών μας. Η μεταλλευτική επένδυση, ακόμα και εμποδιζόμενη και υπολειτουργούσα για πολλά χρόνια, απασχολεί αυτή την στιγμή περισσότερους από 1.600 ανθρώπους, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη. 

Η νέα επενδυτική συμφωνία βλέπουμε ότι προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών θέσεων εργασίας στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, και μάλιστα την διατήρησή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε, όπως ούτε βέβαια την ανάγκη να αξιοποιηθεί επιτέλους ο ορυκτός πλούτος του τόπου μας προς όφελος όλων μας. 

Εξυπακούεται ότι όλοι μας είμαστε παρόντες στην κοινή αυτή πορεία, ελέγχοντας την εταιρεία, ασκώντας γόνιμη κριτική και διασφαλίζοντας ότι οι περιβαλλοντικοί όροι καθώς και οι δεσμεύσεις της εταιρείας για αυξημένες αναπτυξιακές επενδύσεις στην περιοχή θα τηρούνται απαρέγκλιτα.»