ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ: ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

H Αμμουλιανή, σε απόσταση μόλις 15 λεπτών από την Τρυπητή, είναι το νησί που κατάφερε να μην έχει καθόλου κρούσματα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος Τσακνής, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, ευχόμενος να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση.

"Ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 100 άτομα είτε λόγω ηλικίας είτε επειδή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ πάνω από 400 έχουν δηλωθεί για να εμβολιαστούν σήμερα, καθώς ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των νησιών με λιγότερους από 1000 κατοίκους", πρόσθεσε.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ο Νικήτας Μαρτιγάκης, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Αμμουλιανής, εκτιμά ότι η φετινή σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη και ότι μπορεί να "αγγίξει" το 60% της τουριστικής κίνησης του 2019. Πέρσι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η Αμμουλιανή κατάφερε να έχει περίπου το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019.

"Αν το άνοιγμα και στο νησί αρχίσει από τις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι από 15 Ιουνίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα δουλέψουμε με καλές πληρότητες. Ο εμβολιασμός επίσης θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα γιατί θα θωρακίσει το νησί υγειονομικά", σημειώνει ο κ. Μαρτιγάκης.

Πόλος έλξης για ξένους τουρίστες η Αμμουλιανή

Το νησί δέχεται πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό -οι περισσότεροι από τα Βαλκάνια- αλλά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Αμμουλιανής, οι Έλληνες ήταν εκείνοι που στήριξαν ουσιαστικά τον τόπο πέρσι. Άλλωστε, η Αμμουλιανή ζει από τον τουρισμό και την αλιεία.

Ανήκει στον δήμο Αριστοτέλη, είναι η γενέτειρα του Οικουμενικού φιλοσόφου, με τη σπουδαία ανασκαφή των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα και αποτελεί την πύλη εισόδου για την Αγιώνυμη πολιτεία του Αγίου Όρους.

"Εδώ βρίσκεται το μοναδικό περσικό αποτύπωμα της διώρυγας του Ξέρξη και είναι ένας δήμος με 100 αμμώδεις παραλίες, τρεις ορεινούς όγκους, λαογραφία και παράδοση, γαστρονομία, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και μοναδικούς παραλιακούς οικισμούς", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και προσθέτει: "Ο δήμος μας έχει ως κορωνίδα και ως στέμμα του, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αμμουλιανή. Ένας σπουδαίος καταπράσινος τόπος, με εξωτικές ακτές, η οποία αποτελεί μία μοναδικότητα για όλη τη Μακεδονία για όλη τη Βόρεια Ελλάδα".

"Νομίζω", συμπληρώνει, "ότι αξίζει κάνεις να γνωρίσει αυτόν τον τόπο. Με εφαλτήριο την Αμμουλιανή να γνωρίσει όλη αυτή τη μοναδική γη του Αριστοτέλη, που εκτείνεται στη βορειοανατολική Χαλκιδική".

Αναφερόμενος στην τουριστική σεζόν εκτιμά ότι "θα εξαρτηθεί, όπως είναι σαφές, από πολλές παραμέτρους, για το πώς θα είναι -για παράδειγμα- η είσοδος των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας και για το πώς θα επιτραπεί η μετακίνηση των Ελλήνων πολιτών στην ενδοχώρα, μιας και αυτή η περιοχή έχει την τύχη να έχει και ξένους και Έλληνες επισκέπτες σε πολύ μεγάλο αριθμό".

"Είναι λοιπόν σαφές ότι εκκρεμούν ακόμα πολλές παράμετροι ώστε να μπορέσει κανείς να μιλήσει για τη σεζόν που έρχεται. Ελπίζω ότι τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας δράσεις, όπως ο οριζόντιος εμβολιασμός της Αμμουλιανής, να έχουμε ένα υγειονομικό αποτέλεσμα τέτοιο, που θα επιτρέψει στο φετινό καλοκαίρι να θυμίζει κάτι από τις μέχρι τώρα καλοκαιρινές αναμνήσεις μας", σημειώνει.

Αμμουλιανή και Βαλεαρίδες νήσοι σε κοινή τροχιά

Παράλληλα, στο πλαίσιο του τουριστικού προγράμματος προβολής και ανάπτυξης, το οποίο εκπονεί ο δήμος Αριστοτέλη με τα 18 εναλλακτικά project, το καταπράσινο νησί της Αμμουλιανής δικτυώνεται με τις Βαλεαρίδες νήσους.

"Έχουμε "δέσει" αυτό το πρόγραμμα κάτω από τον τίτλο "Πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο", κάνοντας ουσιαστικά ένα πρώτο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης μάλιστα, σε μία περιοχή της Καταλονίας, που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος αναζητά να ταξιδέψει σε τόπους που μοιάζουν με τον δικό του, όπως είναι το νησί της Μαγιόρκα για παράδειγμα, που να έχουν όμως και αποτύπωμα ιστορικό, πολιτιστικό, με προεκτάσεις φυσικά και γαστρονομικές", εξηγεί ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

"Νομίζω ότι η περιοχή μας ενδείκνυται απολύτως και έχω την αισιοδοξία ότι αυτό το καινούργιο project που εκπονεί ο Δήμος Αριστοτέλη, στοχεύοντας πια τις Βαλεαρίδες νήσους -και ως συμπλήρωμα της περσινής μας εξόρμησης στη Βαρκελώνη- θα αποτυπώσει μία ακόμα επιτυχία και μία εξόρμηση σε μία παρθένα αγορά για την Ελλάδα και τη βόρεια- βορειοανατολική Χαλκιδική, προσδοκώντας αποτελέσματα αύξησης της επισκεψιμότητας".

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαλιάνος, σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί και ο σχολικός τουρισμός, όπου με εφαλτήριο την Αμμουλιανή θα γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας του Αριστοτέλη, το Άγιον Όρος, τις αρχαιότητες, τη λαογραφία και την παράδοση αυτού του τόπου.

"Τον Μάιο που μας έρχεται, μια αποστολή αποτελούμενη από αυτοδιοικητικούς αλλά και από εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου της Αμμουλιανής θα επισκεφθεί το νησί της Μαγιόρκα, όπου εκεί θα έχουμε συζητήσεις και συναντήσεις εργασίας τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση με τρεις διαφορετικούς δήμους, όσο και με τον τουριστικό οργανισμό των Βαλεαρίδων, αλλά και με πολυπληθή τουριστικά γραφεία, προκειμένου να τους παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο της περιοχής επάνω στους άξονες που σας ανέφερα", υπογράμμισε ο κ. Βαλιάνος.

Στόχος είναι η δημιουργία δικτύωσης ανάμεσα στις δύο περιοχές και η ανταλλαγή επισκεπτών.

Αναδημοσίευση από thetoc.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ