Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Του Στέφανου Μαχτσίρα

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το καλοκαίρι του 2021, ελπίζοντας να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών του 2020, εμφανίζονται οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής αν και η αβεβαιότητα ακόμα κυριαρχεί.

Από σήμερα οι υπήκοοι της Σερβίας που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Η είσοδός τους θα μπορεί να γίνει αεροπορικώς ή οδικώς από τις συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα και της Νυμφαίας στη Βουλγαρία. Οι τουρίστες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο ότι είναι εμβολιασμένοι ή ότι έχουν αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι στις 29 Μαρτίου ανήγγειλε το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σύνορα, κατ' εξαίρεση, για τους πολίτες της Σερβίας πριν από το Πάσχα με δεδομένο ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Σερβίας έχει ήδη εμβολιαστεί. 

Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε τότε ότι το άνοιγμα των συνόρων για τους Σέρβους θα λειτουργήσει πιλοτικά για την εξαγωγή συμπερασμάτων πριν την επίσημη έναρξη της θερινής σεζόν.

Οι αφίξεις των Βαλκάνιων τουριστών θα αποτελέσουν, στην αρχή της σεζόν, σημαντική ανάσα για τους τζίρους των καταλυμάτων με τους ξενοδόχους να προσδοκούν πως ο τουρισμός… θα βρει τον δρόμο του από τα μέσα Ιουνίου και μετά.

«Δύσκολα θα έρθουν τουρίστες για το Πάσχα με όλα τα καταλύματα κλειστά. Δεν περιμένουμε να έχουμε κάτι νωρίτερα από τις 15 Ιουνίου, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του επόμενου διαστήματος και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τουρισμός χωρίς εστίαση δεν συμβαδίζουν. Είμαι πάντως πιο αισιόδοξος από πέρσι», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

«Υπήρξε μία μικρή ζήτηση για την περίοδο του Πάσχα αλλά τα περισσότερα καταλύματα δεν θα ανοίξουν, ελάχιστα θα λειτουργήσουν καθώς μετά τις 4 Μαΐου δεν υπάρχουν κρατήσεις, δεν αρκεί να θέλεις να ανοίξεις, πρέπει και να μπορείς. Από τα μέσα Ιουνίου εκτιμώ πως θα ανοίξει ο τουρισμός», υποστηρίζει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της ΠΟΞ και των ξενοδόχων της Χαλκιδικής.

«Είμαστε ακόμα στο βαθύ κόκκινο, ο τουρίστας μπορεί να κάνει ελάχιστες δραστηριότητες, είναι αναγκαίο να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα κίνητρα τιμολογιακά υπάρχουν με τα early booking (προκρατήσεις) αλλά αν συνεχιστεί για πολύ υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε από τα κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα στα κόκκινα οικονομικά δεδομένα», συμπληρώνει. «Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό αναμφίβολα θα βοηθήσει στις αφίξεις. Έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου το τελευταίο διάστημα για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση στα σύνορά μας για να περνάνε γρήγορα όσοι το φέρουν, υπάρχει χρόνος μέχρι τις 15 Ιουνίου», αναφέρει.

«Υπάρχουν ελάχιστες κρατήσεις από Σέρβους για την προσεχή περίοδο, κάποια μικρά ξενοδοχεία ανοίγουν δειλά δειλά, οι περισσότεροι ξενοδόχοι θα ανοίξουν μέσα Ιουνίου, η σεζόν επί της ουσίας τότε θα αρχίσει. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να είμαστε πράσινοι», επισημαίνει o Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

«Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από πέρσι, θέλει ο κόσμος να ταξιδέψει και να καταναλώσει αλλά από την στιγμή που δεν ξέρουμε την ζήτηση δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις ούτε για τις τιμές ούτε για το πόσοι θα ανοίξουν. Κατά βάση η σεζόν, που θα μπορούσε να πάει μέχρι Οκτώβρη θα στηριχτεί, στην αρχή τουλάχιστον, στους Βαλκάνιους αλλά όπως φαίνεται θα πάμε και πάλι μέρα μέρα όπως και πέρσι», προσθέτει.

Παράλληλα, στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τον τουριστικό κλάδο.

«Με το δάχτυλο στην σκανδάλη τα ξενοδοχεία στην Καβάλα»

«Υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα, το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά από τα μέσα Μαΐου και μετά, οι μικρότερες επιχειρήσεις που είναι ήδη ανοιχτές θα συνεχίσουν και ανάλογα με την ζήτηση θα ανοίγουν και οι υπόλοιποι», σημειώνει ο Αντώνης Μιτζάλης, πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας.

«Οι Βαλκάνιοι δεν θα έρθουν άμεσα στην περιοχή μας, από τον Ιούνιο και μετά θα γίνει αυτό. Αν αρθούν οι περιορισμοί, ίσως καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι στο τέλος Μαΐου. Όλες οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να ανοίξουν φέτος, όλα τα ξενοδοχεία είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη, έτοιμα να ανοίξουν. Μεμονωμένες κρατήσεις υπάρχουν αλλά ακόμα κυριαρχεί η αβεβαιότητα», υποστηρίζει.

«Πίεση στις τιμές δεν υπάρχει ακόμα αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν, μεγάλα περιθώρια δεν υπάρχουν, τη διαφορά θα την κάνει η ζήτηση. Η σεζόν θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν ανοίξουν τα σχολεία, δεν έχουμε στην περιοχή μας μεγάλο κομμάτι από αεροπορικό τουρισμό για να τραβήξει παραπάνω», αναφέρει.

Αναδημοσίευση από makthes.gr

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Η πιο δυνατή βιομηχανία στην Ελλάδα παραμένει κλειστή(δηλαδή ο τουρισμός),την ώρα που γίνονται party σε πλατείες της Αθήνας.Εντελως λάθος ο χειρισμός της πανδημίας,ολοφάνερο ότι αυτός ο ιός είναι ταξικός.

Ανώνυμος είπε...

Ταξικός 1:17μμ ήταν ο τουρισμός όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα από το 90 και μετά.
Σκέψου μόνο όλες τις καλές παραλίες που έκλεισαν ξενοδοχεία,μπιτς μπαρ,ταβέρνες,καντίνες που για να τις επισκεφτείς έπρεπε να έχεις ένα 50νταρικο στην τσέπη.
Αν ήσουν με την οικογένεια σου το ξεχνούσες.Να δούμε αν λόγο κορωνοιού αυτή η συνθήκη καλυτερέψει ή χειροτερέψει.

Unknown είπε...

Βρίσκω το σχόλιο σας εντελώς άτοπο, διαφωνείτε με το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία στη χώρα μας; Αν και τη συγκεκριμένη ερώτηση την απαντά η κυβέρνηση,η οποία ανοίγει τον τουρισμό στις 14 Μαϊου.


Ανώνυμος είπε...

10 Μαΐου 2021 - 1:12 π.μ.
Καλώς άνοιξε ο τουρισμός και κανείς δεν διαφωνεί ότι έγινε η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Ο κορωνοιός απέδειξε όμως πόσο λανθασμένο ήταν το μοντελο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήσαμε.Όχι μόνο με τον τουρισμό, αλλά με ολόκληρο τον τριτογενή τομέα δηλαδή των υπηρεσιών.
Χρειαζόμαστε πρωτογενη τομέα παραγωγής.Αυτός θα ανεβάσει την οικονομία μας.Κακά τα ψέματα.