ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Με επιστολή τους τα σωματεία των εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός" ανέπτυξαν τις δικές τους θέσεις και απόψεις στο ενημερωτικό έγγραφο που είχε εκδοθεί από την διοίκηση της εταιρείας στις 29 Μαρτίου.
Η μακροσκελής επιστολή των σωματείων εργαζομένων αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: “Απαντήσεις επί των θεμάτων των απεργιακών κινητοποιήσεων – Ανάγκη άμεσης έναρξης νέου πλαισίου διαλόγου”
Κύριοι,
Με αφορμή το Ενημερωτικό έγγραφο που εκδόθηκε από την Διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Α.Ε.” την 29-3-2021, έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής.
Θεωρούμε κατ’ αρχάς επιτυχή εξέλιξη, την υπογραφή και ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, της νέας Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Εταιρείας.
Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση
χαρακτηρίζεται από τα Σωματεία μας (και πολλούς άλλους θεσμικούς φορείς), ως
υπερβολικά ετεροβαρής υπέρ των συμφερόντων της επιχείρησης, σε πολλά και
πολλαπλά επίπεδα, όμως δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσουμε.
Εντούτοις, στηρίξαμε έμπρακτα, όπως κάναμε πάντα, το όλο εγχείρημα για την βιωσιμότητα των υπαρχόντων μεταλλείων και τη συνεχή αξιοποίηση όλων των νέων δυνατοτήτων που παρέχει ο ορυκτός πλούτος του τόπου μας.
Οι Διοικήσεις των Σωματείων και συνολικά οι εργαζόμενοι μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, αποδείξαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όλα τα αποθέματα υπομονής και διάθεσης, για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στον κοινό και πρωτεύοντα στόχο, που είναι η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και κατά συνέπεια της εργασίας μας και του μέλλοντος στην περιοχή μας.
Αυτό πρακτικά ερμηνεύεται ότι με
σύνεση και υπευθυνότητα, ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες και αφήσαμε σε “δεύτερο
χρόνο” την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, από τα οποία ποτέ δεν παραιτηθήκαμε,
αλλά και στις φορές που μας δινόταν η δυνατότητα, τα θέταμε στους αρμόδιους της
εταιρείας.
Γιατί χρησιμοποιούμε την φράση “στις φορές που μας δινόταν η δυνατότητα”: γιατί ακριβώς, η διοικητική δομή και διάρθρωση είναι τέτοια, (διευθυντικά) βεβαίως δικαιώματι), ώστε η εταιρεία σε τοπικό επίπεδο να εμφανίζεται, κατά κοινή ομολογία όλων των θεσμικών φορέων της τοπικής κοινωνίας, ως σχεδόν “ακέφαλη” και οι αποφάσεις να λαμβάνονται είτε στην Αθήνα, είτε ακόμα χειρότερα στην έδρα της μητρικής εταιρείας. Χωρίς να υπάρχουν τα περιθώρια εξαντλητικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων, ώστε να αποφευχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Μάλιστα, λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω της εκκρεμότητας της νέας σύμβασης, η επικοινωνία Διοίκησης και Σωματείων, κατέστη περισσότερο δυσχερής, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση και την διόγκωση αρκετών χρόνιων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία νέων, που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την όλη κατάσταση.
Μια κατάσταση, που δεν περιορίστηκε μόνο στην επίλυση τεχνικών ζητημάτων, αλλά προσφάτως επεκτάθηκε και σε σοβαρά ζητήματα απαράδεκτων προσωπικών συμπεριφορών, όπως αυτή του Δ/ντή του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Ο οποίος, (χωρίς να γνωρίζουμε την επαγγελματική του διαδρομή), θεωρούμε, ότι έπρεπε τουλάχιστον να ενημερωθεί, ότι βρέθηκε στην θέση αυτή, χάρη στις υπερπροσπάθειες αυτών, στους οποίους θέλει αυταρχικά να επιβληθεί.
Πιστεύουμε Λοιπόν, ότι η Διοίκηση έχει την ευαισθησία, να ενημερώσει σχετικά τον Διευθυντή και να του επιστήσει την προσοχή στην συμπεριφορά του, από τούδε και στο εξής.
Επομένως, δεν ψάχναμε την… ευκαιρία για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ούτε βρήκαμε την ευκαιρία να τις πραγματοποιήσουμε αμέσως μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης.
Αναζητούσαμε εναγωνίως από πολύ καιρό, την δυνατότητα να μιλήσουμε με την Διοίκηση της εταιρείας, που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, τις οποίες στη συνέχεια εκτελούν τα εντεταλμένα στελέχη της.
Αυτή είναι και η απάντησή μας στην παράγραφο Α1 του εγγράφου σας.
Η “συγκεκριμένη ατζέντα Θεμάτων” προς συζήτηση, έχει ως προϋπόθεση να βρεθούν οι δύο πλευρές σε κοινό τραπέζι με την ηγεσία της διοίκησης που λαμβάνει αποφάσεις και όχι με στελέχη που εκτελούν αποφάσεις.
Και επειδή στη συνέχεια του εγγράφου σας. αναφέρεστε σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία καθορίζουν την εν γένει πολιτική της εταιρείας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, εμείς οι Διοικήσεις των Σωματείων, θα επαναλάβουμε συνολικά, χρονίζοντα ζητήματα, τα οποία είχαμε θέσει στα στελέχη σας, δεν επιλύθηκαν και αφορμής δοθείσας και από κάποια σοβαρά περιστατικά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, οδηγηθήκαμε στο έσχατο μέσο των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ποιά είναι τα χρονίζοντα προβλήματα:
1) Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, ότι η συνεργασία σας με εργολαβικές εταιρείες, δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.
Παρά το γεγονός, ότι είναι καθ’ όλα νόμιμη η ανάθεση εργολαβιών από την επιχείρηση, δεν είναι καθόλου νόμιμη, η άνιση μεταχείριση εργαζομένων που εκτελούν την ίδια εργασία στον ίδιο χώρο απασχόλησης.
Η εργατική νομοθεσία είναι σαφέστατη και εφόσον απαιτηθεί, θα αποφανθούν περί αυτού, οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Τόσο η προηγούμενη, όσο και η νέα σύμβαση, τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας της εταιρείας με την τοπική κοινωνία.
Μάλιστα, έχει επικρατήσει στην ελληνική και σχεδόν στην παγκόσμια κοινότητα, η γενική ορολογία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Συνεπώς αν. όπως αναφέρετε στην παραγρ. A3 με έντονο φόντο, ότι “οι προσλήψεις εργαζομένων εμπίπτουν αμιγώς στην αρμοδιότητα της Διοίκησης της εταιρείας”, αναρωτιόμαστε εύλογα, γιατί δεν επικαλεστήκατε το συγκεκριμένο διευθυντικό δικαίωμά σας και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας σύμβασης;
Γιατί αφαιρέσατε επιμελώς την αναλογία 9/10 των προσλήψεων από τον Δήμο Αριστοτέλη;
Γιατί το υπερτονίζετε σήμερα, αφού πήρατε ήδη. αυτό που επιζητούσατε;;;
Ποιό κοινωνικό αντίκρισμα έχει η επιλογή εργολάβων, οι οποίοι παραβλέπουν τις τοπικές ανάγκες για εργασία και προσλαμβάνουν προσωπικό από οποιοδήποτε μέρος της χώρας ή και εκτός αυτής;
Η ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας με την τακτική των εργολαβιών (πολλές φορές αμφίβολης αποτελεσματικότητας). θεωρείτε ότι άμεσα ή μεσοπρόθεσμα δημιουργεί τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες συνεργασίας με τα σωματεία και τον Δήμο Αριστοτέλη;;;
Παράδειγμα προς αποφυγή η επιλογή της βουλγάρικης εταιρείας, που όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις ερευνητικές προσδοκίες της επιχείρησης, αλλά εγκατέλειψε ξαφνικά και άδοξα την εταιρεία και άφησε στον δρόμο 40 εργαζόμενους.
Αναρωτιόμαστε αν κατά την επιλογή των εταιρειών που θα συνεργαστούν μαζί σας. λαμβάνεται υπόψη η αξιοπιστία και η ικανότητα του συμβαλλόμενου να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας.
Η επιλογή τους εξαρτάται μόνο από το μεγαλύτερο ποσοστό της έκπτωσης, με αποτέλεσμα μετά από λίγο διάστημα να κηρύσσονται…έκπτωτοι οι ίδιοι;
Διαθέτετε ως εταιρεία, ικανότατα στελέχη, ώστε να προϋπολογίσουν το πραγματικό κόστος ενός έργου. Κατάθεση προσφορών με εκπτώσεις που φθάνουν στο -70% του προϋπολογισμού του έργου, είναι δυνατόν να κρίνονται ως αξιόπιστες;;
Εναρμονίζονται οι εργολάβοι με την “κουλτούρα των ανθρώπων σας που χαρακτηρίζουν τις εταιρικές σας αξίες: Ακεραιότητα, Σθένος. Συνεργασία. Ευελιξία. Θέληση“, όπως διατυπώνετε στην παρ. Α4;
Το ατυχές περιστατικό που συνέβη με στέλεχος της Edllmac, έχει καμία σχέση με τις εταιρικές σας αξίες;;;
Ή διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος” (παραγρ. Α2) πόσο μπορεί να σχετίζεται με τις σοβαρές και επικίνδυνες παραλήψεις, που θα διατυπώσουμε στη συνέχεια;
Διασφαλίζεται το ασφαλές περιβάλλον, όταν σε κεντρικές στοές του Μαδέμ-Λάκκου υπάρχουν συχνές καταπτώσεις χωρίς να καταγράφονται στο Βιβλίο Συμβάντων ;;
Είναι συμβατή με τις διατάξεις
του Κ.Μ.Λ.Ε η συγκεκριμένη βαρεία αμέλεια;
Συνάδει με όσα υποστηρίζετε στην παρ. Βα του εγγράφου σας;
Στο άρθρο 108 παρ. 1 του Κανονισμού Μεταλλευτικών Λατομικών Εργασιών αναφέρεται ρητά ότι; “Οι εργαζόμενοι που ορίζονται για την εκτέλεση εργασιών που απαιτούν ειδίκευση, πρέπει να είναι κάτοχοι της αντίστοιχης ειδικής άδειας, εφ όσον προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία (χειριστές μηχανημάτων, τεχνίτες, κ λ π.)'”.
Με δεδομένο ότι τουλάχιστον κατά
την τελευταία 10ετία, οι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες ειδικότητες και στα
μηχανήματα εκσκαφής και μεταφοράς μεταλλεύματος, δεν έχουν την δυνατότητα να λάβουν
σχετικές άδειες άσκησης επαγγέλματος, κατά πόσο πληρούν την προαναφερόμενη
διάταξη;;;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος;
Στο άρθρο 57 παρ. 6 του Κ.Μ.Λ.Ε αναφέρεται συγκεκριμένα:
‘Μετά την έκρηξη των υπονόμων, ο
γομωτής – πυροδότης πρέπει να εξετάσει το αποτέλεσμα των εκρήξεων και να
αναφέρει την κατάσταση του μετώπου στον ιεραρχικά ανώτερό του. Εφόσον
διαπιστωθεί ότι όλοι οι υπόνομοι έχουν εκραγεί, το αρμόδιο στέλεχος της ιεραρχίας
. μπορεί να δώσει οδηγίες και εντολές για την ασφαλή συνέχιση της εργασίας
καθώς και να σημάνει το ειδικό σήμα τέλους των εκρήξεων.
Απαγορεύεται η αποχώρηση του γομωτή – πυροδότη και του βοηθού του, εφόσον η εργασία γίνεται σε μια βάρδια ή η επόμενη βάρδια δεν διαθέτει γομωτή – πυροδότη, πριν να εξακριβώσουν ότι όλοι οι υπόνομοι, που έχουν γομωθεί από αυτούς, έχουν εκραγεί κανονικά.
Σε περίπτωση συνεχούς λειτουργίας, απαγορεύεται η αποχώρηση του γομωτή – πυροδότη πριν αυτός να ενημερώσει τον αντικαταστάτη του“.
Ερώτημα: τηρείται η συγκεκριμένη διαδικασία;
Σε περίπτωση που δεν τηρείται, υφίσταται σοβαρό ζήτημα ευθύνης, που ιεραρχικά φθάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο, εξαιτίας των κινδύνων που εγκυμονεί;;;
Στον δρόμο από +360 (Σπεράντζα) δεν υπάρχουν ειδικές μπάρες για την προστασία οδηγών και μεγάλων φορτηγών μεταφοράς υλικών. Το συγκεκριμένο έργο έχει αφαιρεθεί από το νέο μπάτζετ;
Παρά τις έγγραφες εισηγήσεις προς
το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας, οι διαδρομές των στοών παραμένουν σε άθλια
κατάσταση, με αποτέλεσμα να καταπονούνται άνθρωποι και μηχανήματα, όταν
επικαλείστε με το έγγραφό σας ‘συσσωρευμένες ζημίες εκατομμυρίων, παρ. A3.
Η εμφάνιση του οπλισμού σε
τμήματα του εργοστασίου εμπλουτισμού Στρατωνίου (θίκινερ-σιλό), δημιουργεί
ανησυχίες σχετικά με την στατικότητα των κτιρίων.
Η υποχώρηση πατώματος της
κεντρικής αποθήκης Στρατωνίου. προβληματίζει τους υπεύθυνους για την ασφάλεια
του προσωπικού που εργάζεται στον χώρο;
“Σημαία’’ της νέας σύμβασης και
ίσως καθοριστικός παράγοντας, μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος, είναι η
κατακόρυφη αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού, κατά την ανάπτυξη του
επενδυτικού σχεδίου
Με δεδομένο ότι παρατηρείται ήδη το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων 12ώρων και της έλλειψης προσωπικού σε βασικά τμήματα, τουλάχιστον της επιφάνειας (παραγωγή, συντήρηση, ηλεκτρολογικό τμήμα) του εργοστασίου Στρατωνίου καθώς στο εργοστάσιο Ολυμπιάδας (θίκινερ. αντιδραστήρια, φιλτρόπρεσσες), δημιουργούνται εύλογοι προβληματισμοί, στο κατά πόσο ο αριθμός των θέσεων εργασίας, θα αυξηθεί σχεδόν στο 100% των ήδη υπαρχουσών
Έχουν διαπιστωθεί διαρροές αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει οξείδωση των λαμαρινών και σωληνώσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού Στρατωνίου. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη αντικατάστασης:
Στην παρ. Α2 γίνεται αναφορά στην
“αυστηρή μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων κατά π\ν διάρκεια της
πανδημίας”. Πόσο αυστηρή μπορεί να χαρακτηριστεί η μέριμνα, όταν παρατηρείται
σημαντικός συνωστισμός των εργαζομένων κατά την αλλαγή της βάρδιας, με
αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον COVID-19;
Στην επιτροπή Υγιεινής και
Ασφάλειας από 21-6-2019 έχουμε επισημάνει ότι ο χώρος του ιατρείου Ολυμπιάδας,
κρίνεται μικρός και ακατάλληλος, με βάση τις ανάγκες και το μέγεθος του εκεί
εργοστασίου Παρά ταύτα, παραμένει, ως έχει.
Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας
που αφορά την υγεία μας. λόγω της φύσης της εργασίας μας, είναι οι τακτικές
εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο των βαρέων μετάλλων σε
όλα τα βιολογικά υλικά του οργανισμού (αίμα, ούρα, σάλιο, κλπ). Κατά την
εκτίμησή μας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα αυτόν.
Κύριοι.
Μετά τα όσα εκτενώς καταγράψαμε στο παρόν έγγραφο, παρέχουμε την ευχέρεια και την δυνατότητα στην Διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός να δρομολογήσει με τα Σωματεία μας. συχνότερες συναντήσεις, ώστε να διευρυνθεί ο γόνιμος διάλογος που επιδιώκουμε αμφότερες οι πλευρές.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόσκληση – πρόταση που σας απευθύνουμε, ώστε να τύχουμε απάντησης μέχρι την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας συνάντησής μας.
Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis.gr
Σχόλια