"ΤΡΙΤΟ ΠΟΔΙ" ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΑΠΟΚΤΑ ΑΡΩΜΑ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

Της Μαρίας Μαθιοπούλου

Ένα άρωμα εμπνευσμένο από τα αρωματικά φυτά και βότανα του αριστοτελικού όρους, τα οποία επί χρόνια μελετούσε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, μεταλαμπαδεύοντας μάλιστα τη γνώση του αυτή και στον μαθητή του, Μεγαλέξανδρο, θα αποκτήσει προσεχώς το «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, στην προσπάθειά του να ανοιχτεί τουριστικά στην Ινδία και στη συνέχεια σε άλλες ασιατικές χώρες. 

Με πρωτοβουλία του δήμου Αριστοτέλη σε συνεργασία με το τοπικό Επιμελητήριο, η βοτανική αρωματοποιός Ζωή Στράντζαλη, με καταγωγή από το Στρατώνι, θα αναλάβει το ιδιαίτερο αυτό πρότζεκτ, που φιλοδοξεί να κλείσει σε ένα μπουκάλι μνήμες χιλιάδων ετών, αλλά και το τώρα ενός τόπου με πλούσια και σπάνια χλωρίδα.

Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα «Βότανα του Αριστοτέλη και Φυτά του Μεγαλέξανδρου», το οποίο θα περιλαμβάνει πολιτιστικές περιηγήσεις στην πατρίδα του αρχαίου φιλοσόφου μέσα από τη βοτανολογία και εκδηλώσεις που θα συνδέουν τα βότανα με τον οίνο, τη γαστρονομία, την αρωματοποιία, αλλά και την παρατήρηση και συλλογή των φυτών και βοτάνων, όπως λέει στη Voria ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Σε αυτό το πλαίσιο προέκυψε και η έμπνευση για το αριστοτελικό άρωμα και μάλιστα με στόχευση αρχικά την ινδική αγορά. Πριν από περίπου τρία χρόνια σε επίσκεψη των ανθρώπων του δήμου Αριστοτέλη στο Βιετνάμ, διαπιστώθηκε πως, ενώ οι Ασιάτες γνωρίζουν μόνο την Αθήνα και τη Σαντορίνη από την Ελλάδα, υποκλίνονται στον Μεγαλέξανδρο και έχουν σημαντικές γνώσεις για την ελληνική χλωρίδα μέσα από την εκστρατεία του Μακεδόνα στρατηλάτη στην Ασία. 

Μάλιστα, μέχρι και σήμερα πολλά ασιατικά φυτά και βότανα έχουν αριστοτελικές ονομασίες. Άλλωστε, η πλούσια χλωρίδα του αριστοτελικού βουνού έγινε σημείο αναφοράς για να αναγνωρίσει και να περιγράψει ο Μεγαλέξανδρος μέσα από τις διδαχές του δασκάλου του τα φυτά που συνάντησε στην εκστρατεία του στην Ασία.

Σύμφωνα με γραπτά του Θεόφραστου, ο Αριστοτέλης είχε κάνει μεγάλη έρευνα για τα βότανα του αριστοτελικού όρους και όταν ο Αλέξανδρος προήλαυνε στην Ασία και πληγωνόταν ή αρρώσταινε, πολλές από τις συμβουλές του δασκάλου του για τη χρήση βοτάνων τού είχαν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμες. Όλη αυτή η ιστορία έγινε η καλύτερη αφετηρία για την έμπνευση του αρώματος, που θα λειτουργήσει ως ένα εφόδιο για το άνοιγμα στην ασιατική αγορά και δη σε αυτή της Ινδίας που αγαπά πολύ την αρωματοποιία.

Το αριστοτελικό άρωμα και η ουσία της ύπαρξης

Τη δημιουργία του αρώματος αυτού θα αναλάβει μια γυναίκα που μεγάλωσε στο αριστοτελικό όρος και πάντα συγκινούνταν από τη βοτανική κληρονομιά του τόπου της. Η Ζωή Στράντζαλη, δημιουργός της εταιρείας χειροποίητων φυτικών αρωμάτων Nymphaea Perfumes, ενθουσιάστηκε με το πρότζεκτ και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα άρωμα που θα φέρει όσους το χρησιμοποιήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην ουσία της φύσης, άρα, όπως υποστήριζε και ο Αριστοτέλης, εγγύτερα στην ουσία της ύπαρξής τους, αλλά και σε αυτό που πρεσβεύει το ελληνικό πνεύμα. Το άρωμα θα βασιστεί στα αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής, των οποίων τα θεραπευτικά μυστικά είχε ανακαλύψει ο αρχαίος φιλόσοφος.

Η Ζωή Στράντζαλη

«Δεν είναι δυνατό να μεγαλώνει κανείς δίπλα στη φύση και να μην έχει επιρροές από αυτή. Ακόμα και οι εικόνες… ευωδιάζουν από μόνες τους, μας εμποτίζουν με τα αρώματά τους» λέει στη Voria η Ζωή Στράντζαλη, περιγράφοντας την επίδραση του τόπου καταγωγής της στη ζωή της.

 Η ίδια σπούδασε βοτανική αρωματοποιία στις ΗΠΑ, ενώ μελέτησε και την αρωματοποιία της αρχαίας Αιγύπτου, διαπιστώνοντας πως ό,τι μάθαινε είχε προέλευση ελληνική. 

«Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε πολλά βότανα με θεραπευτικούς σκοπούς και ήξερε τα μυστικά τους, τα οποία και μετέδωσε στον Μεγαλέξανδρο. Εκείνος με τη σειρά του άφησε πίσω του, στο πλαίσιο του περάσματός του στην Ασία, πολλές συνταγές με αυτά» λέει η Ζωή Στράντζαλη, που έχει κάνει ήδη την έρευνά της και ετοιμάζεται μετά το Πάσχα να βρεθεί στον τόπο της, ώστε να ξεκινήσει και εμπράκτως την υλοποίηση του πρότζεκτ. 

Είναι έτοιμη μάλιστα να κάνει τις πρώτες της δοκιμές, ενώ, πέραν του αρώματος, σκέφτεται και άλλα αρωματικά είδη που θα προτείνει στον δήμο Αριστοτέλη και τα οποία  θα μπορούσαν, εκτός από το άνοιγμα στην Ινδία, να χρησιμοποιηθούν και στο τοπικό εμπόριο για τους τουρίστες. 

Αναδημοσίευση από voria.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ