ΠΥΡΓΟΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ: ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ!
Μετά από 97 χρόνια τελέστηκε ξανά
αγιασμός από τον Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητο
στο παρεκκλήσιο του Πύργου της Ουρανούπολης, παρουσία του προϊσταμένου της
Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Γεωργίου Σκιαδαρέση, τοπικών
φορέων και λαού.
Το παρεκκλήσιο είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του μνημείου. Εκεί λειτουργήθηκαν για τελευταία φορά οι πρόσφυγες που έφτασαν από την Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του τότε Προσφορίου..
Στον πύργο κατοίκησαν πρόσφυγες κυρίως από την Προποντίδα μετά το 1922 αλλά και το αγγλικής-αυστραλιανής καταγωγής ζεύγος Lock το 1928, το οποίο παρείχε βοήθεια στους πρόσφυγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα τους σεισμοπαθείς του 1932, ενώ παράλληλα προέβη σε επισκευές του κτίσματος.
Η ιστορία του πύργου ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια. Βρισκόταν μαζί με άλλα κτίρια στο μετόχι Προσφόριον, του οποίου τον αρχικό πυρήνα κατείχε η αγιορείτικη μονή Βατοπαιδίου ήδη κατά το 1018.
Μέρος του μετοχιακού συγκροτήματος αποτελεί σήμερα το συγκρότημα του πύργου, και λίγο μακρύτερα το χαλκαδιό και το κολληγάδικο, ενώ τα λοιπά κτίρια κατεδαφίστηκαν. Ο Πύργος αναφέρεται για πρώτη φορά σε πηγές του 1344 αλλά εικάζεται ότι είναι παλαιότερος.
Τον Μάιο του 1379 ο δεσπότης της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παλαιολόγος απήλλαξε τον πύργο από φορολογικές υποχρεώσεις κατά την παραμονή του εκεί. Σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία, πρέπει να υπέστη σοβαρές ζημίες από το σεισμό του 1585 και να ακολούθησαν εκτεταμένες επισκευαστικές και ανακατασκευαστικές εργασίες, από τις οποίες προέκυψε η σημερινή μορφή του.
Το αναστηλωμένο μνημείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, λειτουργεί σήμερα ως εκθεσιακό κέντρο για τις αρχαιότητες της χριστιανικής περιόδου της Χαλκιδικής.
Το πρώτο έκθεμα για τον επισκέπτη είναι το ίδιο το μνημείο. Στο εσωτερικό αναπτύσσεται έκθεση η οποία περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:
α) Προχριστιανική Χαλκιδική
β) Χριστιανική Χαλκιδική
γ) Ουρανούπολη
δ) Ζεύγος Lock
ε) Άγιον Όρος
Να επισημάνουμε ότι στην έκθεση βρίσκονται σημαντικά ευρήματα της Μονής Ζυγού. Η έκθεση λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή- Σάββατο, 12:00 – 16:00 μ.μ. και για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι χρήσιμη η προσυνεννόηση στα τηλ. 2377071389, 2310285163.
Με αυτή τη συμβολική κίνηση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και οι φορείς της περιοχής άνοιξαν την αυλαία για της μετά πανδημία εποχή, παραδίδοντας το μνημείο σε κάθε επισκέπτη και προσκυνητή του Αγίου Όρους, ο οποίος θα μπορέσει να δει την αγιορείτικη κληρονομιά του τόπου, να πληροφορηθεί την προσφυγική ιστορία της περιοχής, και να θαυμάσει το βυζαντινό μεγαλείο που προσδίδει στην αυλή του αγιώνυμου όρους το μνημείο του Πύργου.
Αναδημοσίευση από pemptousia.gr
Σχόλια