OYTE ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ...

Του Πάσχου Μανδραβέλη

Στην Τήνο δεν πρέπει να φτιαχτούν αιολικά πάρκα διότι «τα νησιά μας θα μετατραπούν σε ένα απέραντο “νταμάρι” επιφέροντας έτσι καίριο πλήγμα στον τουρισμό μας» (ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Τήνου, 14.1.2020). 

Η Γυάρος πάλι «αποτελεί ένα νησί εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας. Είναι ανέγγιχτο από τις επεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου και το τοπίο της έχει παραμείνει αρχέγονο. Αποτελεί ένα από τα τελευταία και σημαντικότερα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας». Επιπλέον, είναι «ένα νησί τεράστιας ιστορικής σημασίας, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού…». 

Συνεπώς, «η εγκατάσταση του ανεμομετρητικού ιστού (…) θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού» (Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, 25.5.2021). 

Στον Καβομαλιά δεν πρέπει να μπουν αιολικά, διότι είναι «μια περιοχή με μια σημαντική ιστορικότητα, πολυτραγουδισμένη από τον Ομηρο, τον Στράβωνα και άλλους αρχαίους ώς τους σύγχρονους λογοτέχνες. Μια χερσόνησο με έναν κάβο θρύλο και έναν φάρο οδηγό στην πορεία του χρόνου» (Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή Δήμου Βοιών, 25.5.2021). Τα Αγραφα έχουν απάτητες ψηλές κορφές, συνεπώς κατά πως λέει το σύνθημα «ελεύθερα βουνά από τα αιολικά».

Τώρα κατά πως διαβάζουμε στη χθεσινή «Καθημερινή», ούτε σε ακατοίκητες βραχονησίδες πρέπει να μπαίνουν αιολικά, διότι «η απομόνωση των νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου οδήγησε σε μονοπάτια ενδογένεσης που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών ενδημικών ειδών και υποειδών φυτών, ασπόνδυλων και ερπετών, ειδών που δεν απαντώνται πουθενά στον κόσμο» (Π. Παφίλης, «Οικοσύστημα με ιδιαιτερότητες», «Καθημερινή» 26.5.2021).

Με άλλα λόγια, ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να μπουν σε βουνά ή κατοικημένα νησιά διότι ενοχλούνται οι άνθρωποι. Δεν πρέπει να μπαίνουν σε ακατοίκητα νησιά διότι ενοχλούνται τα ερπετά και πτηνά, τα οποία επειδή ενοχλούνταν από τους ανθρώπους κατέφυγαν σε βραχονησίδες φτιάχνοντας ένα σύστημα Γκαλαπάγκος στο μέσον του Αιγαίου. 

Είναι σίγουρο δε ότι αν αποφασιστεί να μπουν μέσα στη θάλασσα θα αντιδράσουν οι ιχθυολόγοι. Οπως πεθαίνουν πουλιά από τις έλικες, που κινούνται με τον γνωστό ράθυμο ρυθμό, έτσι μπορεί να ψοφάνε ψάρια από ηλεκτροπληξία (;).

Αρα, τι απομένει για να έχουν ρεύμα οι υπολογιστές όλων των ευαίσθητων ανθρώπων και να γράφουν τα ψηφίσματα καταδίκης κάθε ενεργειακού πάρκου στη χώρα; Τα οροπέδια της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης. 

Εκεί τα πτηνά είναι πυρίμαχα, αφού δεν πεθαίνουν πάνω από τις καμινάδες των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως πεθαίνουν από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Τα ερπετά –μοναδικά ή κοινά– δεν ενοχλούνται από τους θηριώδεις ανασκαφείς λιγνίτη, ούτε κανείς άλλος ενοχλείται από τους τόνους κάρβουνου που καίγονται κάθε μέρα…

Αναδημοσίευση από kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ