200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: "Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Εκατοντάδες θεατές μοιράστηκαν το τριήμερο, 10-12 Σεπτεμβρίου, μια ιστορική εμπειρία μνήμης και τιμής για την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821, στα χώματα της “σποράς” της από τη Φιλική Εταιρεία, τον Εμμανουήλ Παππά και 5.000 Αγιορείτες μοναχούς, εκεί που “άνθισε” και θέριεψε από το Κοινό των Μαδεμοχωριτών, αλλά και εκεί που τελείωσε με την ύστατη ρανίδα αίματος των 400 Ιερισσιωτών που σφαγιάστηκαν στο Μαύρο Αλώνι.
Η αφηγηματική θεατρική παράσταση σε δύο εκδοχές, με θέμα «Η εξέγερση των Μαδεμοχωριτών», στο Άλσος Αριστοτέλη την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και με θέμα «Η θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο “Μαύρο Αλώνι”» την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, αποτέλεσε τη συμβολή του Δήμου Αριστοτέλη, στην επέτειο μνήμης από τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, που σημάδεψε ανεξίτηλα και την ιστορία της Χαλκιδικής.
Υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Στέλιου Καλαϊτζή, οι ηθοποιοί Στέλιος Ψαρουδάκης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Ταμπαροπούλου και Βασίλης Τιγκριστάρης, πλαισιωμένοι από τη Χορωδία Αρναίας, το Χορευτικό Συγκρότημα Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου, τον Χορευτικό Σύλλογο «Καγκελευτός» και το Χορευτικό Τμήμα και τη Χορωδία του Συλλόγου «Κλειγένης», συνδυάζοντας αφήγηση και δραματοποιημένα αποσπάσματα, αντλώντας αυθεντικά κείμενα από τις ιστορικές πηγές, απέδωσαν μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών, αφιερωμένη στις κορυφαίες στιγμές της αιματοκυλισμένης Επανάστασης της Χαλκιδικής.
Τη μουσική της παράστασης επιμελήθηκε ο Μάνος Αντωνιάδης ενώ τα σκηνικά και τα κουστούμια η Ελένη Σουμή.
«Θυμόμαστε ήρωες, τιμούμε αθάνατους, ακουμπάμε στην παρακαταθήκη εκείνων και την μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος.
«Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό το εγχείρημα που θα μείνει μετά την κινηματογράφισή του, ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, για τις οποίες όμως θα κάνουμε κάτι ακόμα.
Σε επαφή και συνεργασία με το ΑΠΘ, θα επιδιώξουμε την καταγραφή της ιστορίας της Επανάστασης της Χαλκιδικής σε ένα σύντομο και επαρκώς περιεκτικό πόνημα, που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας με την πρόταση αυτό να ενταχθεί σε σχολικά εγχειρίδια της Α ή της Β λυκείου. Έτσι ώστε οι επόμενες γενιές, να μάθουν, πως αν δεν είχαν κρατηθεί εδώ τουρκικές δυνάμεις 30.000 ανδρών, χάρη στον αγώνα και τη θυσία των Χαλκιδικιωτών, οι δυνάμεις αυτές θα είχαν σπεύσει κατά των Ελλήνων που ξεσηκώθηκαν στον Μωριά, δίνοντας ενδεχομένως άλλη τροπή στην ιστορία.
Πριν 200 χρόνια, η φλόγα γίνηκε φωτιά που ελεύθερωσε τελικά την Ελλάδα. Σήμερα, ανάβουμε τη φλόγα της μνήμης και μ` αυτή, μεταδίδουμε φωτιά γνώσης, στις γενιές που ακολουθούν....»
Την εκδήλωση τίμησαν ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι πρώτου και δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής.
Σχόλια