Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΛΕΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΥ!

Σε συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα οι συνομιλητές που έλαβαν μέρος κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα, για την αγορά εργασίας, κάποια εκ των οποίων προκαλούν τον προβληματισμό και ανησυχία για το άμεσο και μακρινό μέλλον αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην παρούσα φάση στην πατρίδα μας.

Κοινός τόπος όλων των συνέδρων ήταν η ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων σε κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής έτσι ώστε να επέλθει η ποθούμενη αύξηση της παραγωγικότητας μέσα σ΄ ένα παγκόσμιο περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία και οι εγχώριες παθογένειες πρέπει να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατό για να μην μείνει η Ελληνική αγορά εργασίας απλός θεατής αυτών των εξελίξεων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ποια ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα του συνεδρίου;

1. Δημογραφικός κίνδυνος = αστάθεια ασφαλιστικού συστήματος: «…Η μείωση του πληθυσμού μέσω του κατά κεφαλή γεννήσεων που πέφτει στο 1,37, ενώ αυξάνεται σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης στα 78 έτη. Έχουμε δηλαδή μια πλήρη αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι και θα γίνουν λιγότεροι και γηραιότεροι.» Τάδε έφη ο κ. Πάνος Τσακλόγλου Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

2. Τεχνολογίες αιχμής = μεταβολές στο υπάρχον σκηνικό της αγοράς εργασίας: «…Η αυτοματοποίηση που συντελείται σήμερα μειώνει το εργατικό δυναμικό αλλά ταυτόχρονα το διαφοροποιεί. Κάτι το οποίο επιβάλλει την επανατοποθέτηση της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης.» Τάδε έφη Δρ. Μαρίλη Μέξη Σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

3. Στοχευμένες Μεταρρυθμίσεις = Αναβάθμιση Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής: «Προτείνεται η αναδιάρθρωση των αμοιβών προς τα πάνω και μια παράλληλη κοινωνική πολιτική που θα περιλαμβάνει παροχές, όπως την βρεφονηπιακή κάλυψη.» Τάδε έφη κ. Χρήστος Ιωάννου Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ

ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ: ΣΥΝΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η παρουσίαση από την διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός του Οδικού Χάρτη ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας μέσα στην επόμενη 3ετία περιείχε μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών εξαγγελιών και μια εξέχουσα, κατά την άποψη μας  αναφορικά με την επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού της περιοχής στις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

Εξαγγέλθηκε λοιπόν η δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης στο Στρατώνι προκειμένου να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι στις νέες δεξιότητες που απαιτεί η λειτουργία του υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών.

Μια λειτουργία που όπως αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος της Eldorado Gold κ. Χρήστος Μπαλάσκας θα είναι εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρική και θα εφαρμόζει τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την εξόρυξη από απόσταση με ό,τι θετικό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια συνολικά των εργαζομένων σ’ ένα μεταλλείο.

Συμπερασματικά, όλοι οι παράγοντες της αγοράς εργασίας συνομολογούν πως οι τεκτονικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη (τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποιήσεις κλπ) απαιτούν επανασχεδίαση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Από τη μια πλευρά, είναι η πολιτεία που οφείλει να πάρει τα μηνύματα των καιρών να δείξει αντανακλαστικά και να δρομολογήσει σε επίπεδο αποφάσεων όσα απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη σύνδεση της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος με την παραγωγή και την αγορά εργασίας.

Από την άλλη πλευρά είναι ο ιδιωτικό τομέας που οφείλει στο κομμάτι που του αναλογεί να πρωτοπορεί, να καινοτομεί και να προσφέρει διαρκώς κίνητρα και προϋποθέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Μακάρι το Πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης στο Στρατώνι Χαλκιδικής να γίνει σύντομα πραγματικότητα και παράλληλα να αποτελέσει πυξίδα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον όχι μόνο στην μεταλλευτική αλλά και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.