ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΠΟΥΤΙΝ: ΕΣΠΑΣΕ Ο "ΠΑΓΟΣ" ΣΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΣΟΤΣΙ (???)

Την αλλαγή κεφαλαίου στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις δίνοντας στις δυο πλευρές την ευκαιρία να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν, επουλώνοντας οριστικά τα τραύματα που άνοιξαν προ τριετίας, βλέπει η Αθήνα μετά την τρίωρη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο παγωμένο Σότσι.

Μια επαφή στην οποία ο πρωθυπουργός προσήλθε, έχοντας στις αποσκευές του, το σημαντικό κεκτημένο που χτίζει η ελληνική διπλωματία κατά τους τελευταίους 28 μήνες.

Το παρασκήνιο

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο θερινό θέρετρο, πέραν της ουσίας που αναδεικνύει η ελληνική αποστολή, με εμφανές αποτύπωμα στις δημόσιες τοποθετήσεις των δυο ηγετών, έβριθε και συμβολισμών. Από τη μια το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Πούτιν έλαβε χώρα μερικές ώρες μετά τη διάσκεψη του Ρώσου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν.

 Από την άλλη ήταν η πρώτη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με ξένο ηγέτη και δη Ευρωπαίο, εν μέσω μάλιστα, της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης για την ενεργοποίηση αντίμετρων κατά της ενεργειακής κρίσης.

Η σύγκλιση

Όπως εξηγούν στο CNN Greece συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, o πρωθυπουργός πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά και μέσω των δηλώσεων στις οποίες προέβη εστίασε στα διαφορετικά πεδία σύγκλισης επί των οποίων μπορεί να σφυρηλατηθεί η διμερής συνεργασία.

Υπό το πρίσμα του ρεαλισμού και στην επέκτασή τους που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς στις σχέσεις με την Ρωσία, η Αθήνα δεν παραβλέπει τον παράγοντα Τουρκία, καθώς επίσης το γεγονός ότι η προσέγγιση Κρεμλίνου και Άγκυρας έχει δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, διαφορετικά δεδομένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέδειξε για ακόμη φορά με ευκρίνεια ότι είναι ένθερμος υποστηριχτής της θέσης ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. 

Τούτων δοθέντων, η εποικοδομητική σχέση με τη Μόσχα, είναι προς όφελος της Ευρώπης, της Ρωσίας αλλά και του ΝΑΤΟ, και άρα είναι σημαντικό να κρατηθούν ανοιχτοί και λειτουργικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Οι ίδιοι παράγοντες παρέπεμπαν και στο μεγάλο, ειδικό βάρος της Μόσχας στη διεθνή σκηνή, με δεδομένη την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ξέρουμε που ανήκουμε»

«Εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων τα οποία είναι αμιγώς διμερή και δεν επηρεάζονται κατ' ανάγκη από τα προβλήματα στις ευρω-ρωσικες σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO με τη Ρωσία» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με τους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο. «Πάντα εντός της Ε.Ε και του NATO, θα επιδιώκουμε αποκλιμάκωση κι όχι μια ρητορική έντασης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αλεξανδρούπολη

Επιπρόσθετα κατέστη σαφές ότι η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης με την ισχυρό αποτύπωμα των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, δεν έχει χαρακτήρα αντιρωσικού μετώπου, αλλά αποτελεί μια επιλογή της Ελλάδας για να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα καθώς επίσης η σταθερότητα της Βαλκανικής Χερσονήσου. 

Πέρα από τις εθνικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο που εξέφρασε ο πρωθυπουργός με εμφατικό τρόπο, δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του Κυριάκου και στην σαφή τοποθέτηση της Ρωσίας υπέρ του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι θαλάσσιες ζώνες

Συνομιλητές του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν και την ρητή αναφορά του Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να είναι θεμέλιος λίθος για την οριοθέτηση θαλασσιών ζωνών μεταξύ γειτονικών χωρών.

Επιπλέον στη θετική αποτίμηση συμπεριλαμβάνεται η επαναδιατύπωση, δια στόματος Πούτιν, της συνεπούς θέσης της Μόσχας έναντι της επίλυσης του Κυπριακού. Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και κατάργηση του αναχρονιστικού σύστηματος των εγγυήσεων. Σημαντικές για τις εθνικές απόψεις είναι οι επικρίσεις που έχει διατυπώσει η Ρωσία κατά της Τουρκίας για το θέμα των Βαρωσίων και την παράνομη απόφαση για την επαναλειτουργία της περίκλειστης πόλης.

Η ενέργεια

Αναπόδραστα και ιεραρχούμενο ψηλά στην ατζέντα, το ενεργειακό ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς, με φόντο την σημαντική δουλειά που προηγήθηκε σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και την προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με τον ισχυρό άνδρα του κολοσσού της GAZPROM. Σε αυτό το πλαισίο, και με σοβούσα την σχετική συζήτση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενέργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου.

Το κοινό σχέδιο δράσης

Η Ρωσία και η Ελλάδα συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους τα επόμενα χρόνια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, σύμφωνα με το κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2022-2024, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας για τη διασφάλιση της κρατικής και δημόσιας ασφάλειας, οι πλευρές θα ενισχύσουν την αλληλεπίδρασή τους μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των δύο χωρών στους ακόλουθους τομείς: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη χρηματοδότησή της, κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ναρκωτικών, ψυχοτρόπων ουσιών και πρόδρομων ουσιών, κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και του παράνομου εμπορίου όπλων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Εκτός από αυτό, η Ρωσία και η Ελλάδα θα καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων. «Οι πλευρές θα συνεργαστούν επίσης σε θέματα που ορίζονται από τη Σύμβαση για τις αστικές πτυχές της διεθνούς απαγωγής παιδιών της 25ης Οκτωβρίου 1980», σημειώνει το σχέδιο δράσης. Σκοπεύουν επίσης να ανταλλάξουν πληροφορίες τόσο για μεμονωμένους εγκληματίες όσο και για εγκληματικές ομάδες.

Και οι δύο χώρες σκοπεύουν να καταπολεμήσουν από κοινού το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, το ξέπλυμα χρήματος, την παραχάραξη τραπεζογραμματίων και άλλων μέσων πληρωμής και τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες. 

Η ανταλλαγή πληροφοριών προτείνεται να απλουστευθεί μεταξύ των αρμόδιων ρωσικών και ελληνικών υπηρεσιών «κατά την εξέταση θεμάτων που σχετίζονται με τη χορήγηση ιθαγένειας, σε άτομα που έχουν διαπράξει αδικήματα εκ προθέσεως, τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

Αναδημοσίευση από cnn.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ